فارس/ آمريکا امروز در نشست شوراي امنيت سازمان ملل پيش نويس قطعنامه اي را براي تمديد تحريم تسليحاتي ايران ارائه داد که با مخالفت صريح اعضا مواجه شد به طوري که پمپئو وزيرخارجه آمريکا جلسه را زودهنگام ترک کرد.
شوراي امنيت سازمان ملل براي ارائه گزارش شش ماهه درباره اجراي قطعنامه ۲۲۳۱ نشست مجازي برگزار کرد.
سازمان ملل: ايران به اجراي برجام بازگردد
در ابتداي اين نشست معاون دبير کل سازمان ملل متحد خواستار رفع تحريمهاي آمريکا عليه ايران شد و از ايران نيز خواست تا به اجراي برجام بازگردد.
اتحاديه اروپا: از دست دادن برجام به معني از دست دادن پروتکل الحاقي است
نماينده اتحاديه اروپا نيز گفت: يادآوري اين مهم است که پروتکل الحاقي توسط ايران به عنوان بخشي از تعهدات اين کشور در برجام اجرا ميشود. بنابراين از دست دادن برجام به معني از دست دادن پروتکل الحاقي خواهد بود.
پمپئو: بايد تحريمهاي تسليحاتي عليه ايران تمديد شوند
همچنين وزير خارجه آمريکا در نشست مذکور مدعي شد: «ايران [در صورت اتمام محدوديتهاي تسليحاتي] قادر به خريد و فروش سلاح خواهد بود.»
پمپئو همچنين ادعا کرد: «رفع محدوديتهاي تسليحاتي عليه ايران به اين کشور اجازه دسترسي به هواپيما و زيردريايي را خواهد کرد و ايران با آنها آزادي تردد دريايي در آبراههاي منطقه را تهديد خواهد کرد.»
پامپئو گفت که آمريکا خواستار همکاري با شوراي امنيت براي تمديد تحريمهاي تسليحاتي است. او گفت: «ترجيح واشنگتن همکاري با اين شورا براي تمديد اين محدوديتها جهت محافظت از زندگي بشر و امنيت مليمان است.»
چين: با تلاش آمريکا براي تمديد تحريم تسليحاتي ايران مخالفيم
اما نماينده چين در سازمان با بيان اينکه چين با تلاش آمريکا براي بازگرداندن تحريمهاي تسليحاتي عليه ايران مخالف است گفت: «همه مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ از جمله توافقات حاصلشده در خصوص محدوديتهاي مرتبط تسليحاتي بايد اجراي شوند».
مخالفت آلمان با استفاده آمريکا از «مکانيسم ماشه» عليه ايران
نماينده آلمان در نشست شوراي امنيت با موضوع اجري قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت در خصوص توافق هستهاي ايران مخالفت کشورش را با استفاده آمريکا از ساز و کار حل و فصل اختلافات در برجام براي بازگرداندن تحريمهاي بينالمللي عليه ايران اعلام کرد.
انگليس: نگران برنامه موشکي ايران هستيم
نماينده بريتانيا در شوراي امنيت گفت: «از خروج آمريکا از برجام نگران و متاسف هستيم. اما در عين حال نگران هستيم که ايران در حال عقبنشيني از ايران توافق است. به همين خاطر است که ما تلاش داريم ايران را به اين توافق بازگردانيم. ما نگران برنامه ايران در زمينه فضايي و موشکهاي بالستيک هستيم.»
وي گفت: «ما در پي اجرايي شدن کامل قطعنامه ۲۲۳۱ هستيم. ما متعهد به همکاري با اعضاي برجام در زمينه رسيدن به راهحلي صلحآميز هستيم. اين توافقنامه بهترين راهحل براي جلوگيري از گسترش سلاحهاي هستهاي و امنيت در منطقه است»
روسيه: هدف آمريکا تغيير نظام ايران است
نماينده روسيه در سازمان ملل متحد در نشست شوراي امنيت از بيانيه ضد ايراني وزير خارجه آمريکا انتقاد کرد.
واسيلي نبنزيا در آغاز اين سخنراني از اينکه «مايک پامپئو»، وزير خارجه آمريکا اين نشست مجازي را ترک کرده انتقاد کرد. نبنزيا گفت: «ميخواستم از مشارکت وزير خارجه آمريکا هم تشکر کنم ولي ايشان در جمع ما نيستند. ميدانم که برنامه شلوغي دارند ولي ايشان نخواستند که به حرفهاي شورا گوش ندهند. ولي بيشتر از آن، از اين بابت متأسفم که در اظهارات ايشان-حداقل من- يک کلمه از همکاري و گفتوگو نشنيدم.»
او در ادامه گفت: «هدف، تغيير نظام اين کشور يا ايجاد وضعيتي است که ايران به معناي واقعي کلمه قادر به نفس کشيدن نباشد. اين مثل گذاشتن زانو روي گردن کسي است. اين بحران را ايالات متحده ايجاد کرده است.»
وي در ادامه گفت: «با آنکه قطعنامههاي شوراي امنيت جزو بخشي از قوانين بينالمللي هستند و بايد توسط تمامي اعضا اجرا شوند، ايالات متحده رسماً اجراي تعهداتش در قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام را متوقف کرد، در را پشت سرش بست و به اجراي سياست فشار حداکثري عليه ايران روي آورد.»
نبنزيا در بخش ديگري از سخنانش مخالفت روسيه را با تلاش آمريکا براي تمديد تحريمهاي تسليحاتي عليه ايران اعلام کرد.
فرانسه: از حرکتهاي يکجانبه براي وضع تحريم حمايت نميکنيم
نماينده فرانسه در سازمان ملل متحد در نشست امروز شوراي امنيت سازمان ملل گفت: با سه کشور اروپايي از طريق گفتوگو با ايران به نتيجه رسيديم. اين توافق به قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل تبديل شد و همه اعضاي شورا آن را به اتفاق تصويب کردند.
ابراز تاسف بلژيک از تحريم هاي يکجانبه آمريکا عليه ايران
نماينده بلژيک در سازمان ملل متحد گفت: بلژيک به همراه ديگر کشورهاي اروپايي از اعمال تحريمهاي يکجانبه از سوي آمريکا عليه ايران و تمديد نکردن معافيت همکاريهاي هستهاي تهران از سوي دولت واشنگتن متأسف است.
هشدار صريح ظريف به آمريکا
وزير امور خارجه ايران نيز در نشست مذکور سخراني کرد که اهم اظهارات وي را ميخوانيد:
چنانچه بار ديگر شوراي امنيت تعلل ورزد، به منزله يک نسل عقبگرد در چند جانبه گرايي و حاکميت قانون خواهد بود.
همه ما طي سال هاي گذشته شاهد بودهايم که چگونه يکجانبه گرايي بدخواهانه آمريکا به صورت هدفمند به نهادها و همکاريهاي بينالمللي هجمه کرده است.
حتي يک جلسه شورا براي نکوهش دولت آمريکا يا حداقل براي بررسي نقض هاي مکرر آن تشکيل نشده است. درعوض، برخي از اعضاي اروپايي شورا در فکر تخريب بيشتر قطعنامه و شورا هستند در حالي که نسبت به تعهدات خود در مورد برجام پايبند نيستند
آمريکا منطقه را با فروش بيثباتکننده سلاح ميدوشد، به صورت نظاممند از تروريستها حمايت ميکند و به جنايتهاي يمن کمک مادي ارائه کرده است.
آمريکا با برخي از عمال خود به دبيرخانه فشار آورد تا يک خوانش گمراه کننده از قطعنامه 2231 را اتخاذ کند
دبيرخانه را وادار به اتکا به ادعاهاي خودساخته و اسناد جعلي براي تهيه يک گزارش کاملاً غيرحرفهاي مي کنند
چنانکه در نامه رئيسجمهوري اسلامي ايران به طرفهاي باقيمانده در برجام تصريح شده، اعمال هر گونه محدوديت جديد توسط شوراي امنيت بر خلاف تعهدات بنيادي در قبال مردم ايران است.
در صورت وقوع چنين سناريويي، گزينههاي ايران که در حال حاضر هم به طرفهاي برجام اطلاعرساني شده قاطع خواهند بود. و مسئوليت کامل آن به عهده ايالات متحده يا هر طرف ديگري خواهد بود که به آن کمک کند يا در برابر رفتار غيرقانوني اين کشور مماشات به خرج دهد.
«جامعه بينالملل و به خصوص اين شورا بايد از مدتها پيش دولت ايالات متحده را بابت اقدامات غلطش، از جمله تلاشهاي مخرب آن براي راهاندازي تروريسم اقتصادي عليه کل ملت ايران، محرومسازي دلبخواه مردم ايران از غذا و دارو و وارد آوردن خسارتهاي جبرانناپذير به اقتصاد و زندگي روزمره مردم پاسخگو ميکردند.»
در حالي که جمهوري اسلامي ايران در کلام و عمل ترجيح و تمايل خود براي تعامل سازنده را نشان داده ما براي تأمين امنيت، ثبات يا رفاه خودمان به ديگران وابسته نيستيم.به همين دليل است که بيش از ۴۰ سال فشار آمريکا عليه ما- خواه از طريق سياهنمايي، جنگ، تحريم يا ترور و از جمله با ترور بزدلانه قهرمان منطقهمان در مبارزه با تروريسم، سردار قاسم سليماني- نتوانسته است ايران را به زانو در بياورد يا روي محاسبات مردم ما براي تصميمگيري اثر بگذارد.
مايلم سخنراني خود را با همان عباراتي آغاز کنم که نخست وزير مصدق 59 سال پيش در اين شورا به کار برد.
«شوراي امنيت تاسيس شد تا ملل بزرگ و کوچک به طور يکسان بتوانند دور يک ميز بنشينند و براي حفظ صلح مطابق با اهداف و اصول ملل متحد هم کاري کنند. شورا نمي تواند وظيفه خطير خود را انجام دهد...مگر اينکه قدرت هاي بزرگ به اصولي که شورا براي محقق کردن آنها ايجاد شده احترام بگذارند»
دو سال بعد، وي در کودتاي سيا برکنار شد
ترک زود هنگام جلسه شوراي امنيت از سوي پمپئو
بعيدي نژاد در توئيتي نوشت «آمريکا حتي در بين متحدانش نيز منزوي شده بود، به نحوي که پامپئو مجبور شد اين جلسه را زودتر ترک کند.»
بازار