انتخاب/ چند روز پس از انفجار قدرتمند 2 ژوئيه که يکي از سولههاي ارتقا سانتريفيوژ در سايت غني سازي نطنز ايران را نابود کرد، همزمان گزارشي در اسرائيل منتشر شد مبني بر اينکه بنيامين نتانياهو، نخست وزير از يوشي کوهن، رئيس موساد خواسته که يک سال ديگر نيز در سمت خود باقي بماند. با اين حال رئيس موساد، تنها موافقت کرده که 6 ماه ديگر به کار خود در اين سمت ادامه دهد.
بن کاسپيت در المانيتور نوشت: چند روز پس از انفجار قدرتمند 2 ژوئيه که يکي از سولههاي ارتقا سانتريفيوژ در سايت غني سازي نطنز ايران را نابود کرد، همزمان گزارشي در اسرائيل منتشر شد مبني بر اينکه بنيامين نتانياهو، نخست وزير از يوشي کوهن، رئيس موساد خواسته که يک سال ديگر نيز در سمت خود باقي بماند. با اين حال رئيس موساد، تنها موافقت کرده که 6 ماه ديگر به کار خود در اين سمت ادامه دهد. اندکي پس از آن، در ساعاتي پيش از طلوع آفتاب 3 ژوئيه، اسرائيل ماهواره جاسوسي 16 اوفک خود را که بر روي موشک شاويت سوار شده بود، به فضا فرستاد. اين ماهواره توانايي اسرائيل را در رديابي حوادث سراسر جهان، به ويژه ايران افزايش ميدهد. دوربين خاص و پيشرفته سوار شده بر روي اين ماهواره توانايي شناسايي اجسامي به اندازه 50 سانتي متر (19.5 اينچ) تا فاصله 450 کيلومتر (280 مايل) را دارا است. ماهواره 16 اوفک حالا به شش ماهواره شناسايي ديگر اسرائيلي که در مدار زمين بوده و دادههاي جهاني را منتقل ميکنند، پيوسته است.
در ادامه اين مطلب آمده است: مقامات اطلاعاتي بر اين باورند که ايران احتمالا در سياست صبر استراتژيک خود تجديد نظر کند. خود ايرانيها نيز اين امر را قبول دارند. به عنوان مثال خبرگزاري دولتي ايرنا در ايران درباره اين صبر استراتژيک گفت: «ايران تاکنون سعي کرده از تشديد بحران و ايجاد شرايط و موقعيتهاي غيرقابل پيش بيني اجتناب کند، اما عبور از خطوط قرمز جمهوري اسلامي ايران توسط کشورهاي متخاصم، به ويژه رژيم صهيونيستي و آمريکا، به معناي آن است که اين استراتژي نيازمند تجديد نظر است.»
در حال حاضر به نظر ميرسد که ايرانيها در حال بحث در مورد واکنش مناسب به اتفاق اخير از جمله انفجار نطنز هستند. ظاهرا آنها نيز ديگر متقاعد شدهاند که صبر و شکيبايي مشهور آنها در راستاي اهداف هستهاي نظاميشان (!) و انتظار براي نتايج انتخابات رياست جمهوري نوامبر آمريکا ديگر بس است.
سري انفجارهاي اسرارآميز در ايران از اواخر ماه ژوئن با انفجار در تاسيسات ساخت اسلحه در پارچين آغاز شد. سپس متعاقب آن يک بيمارستان در منطقه غرب تهران و سپس انفجاري در نطنز رخ داد که توجهات را به سوي خود جلب نمود. انفجار نطنز باعث تخريب شديد و آسيب رسيدن به بخش هاي قابل توجهي از تاسيسات شد که در آن ايران به توليد سانتريفيوژهاي غني سازي آيآر-6 و آيآر-8 اقدام ميکرد.
يک سرلشکر سابق اطلاعات نظامي ارتش به المانيتور گفت: من ترديد ندارم که ايرانيها اين روزها مشغول بازنگري در سياست صبر استراتژيک خود هستند.
براساس گزارشي در اسرائيل، ايران اخيراً سعي کرده بود به منافع اسرائيل، مانند سفارتخانهها و ساير امکان ديپلماتيک در سراسر جهان از جمله در قاره در اروپا حمله کند که البته اين طرح با همکاري موساد و شرکاي غربياش خنثي شد. يک منبع ارشد امنيتي اسرائيل که نخواست نامش فاش شود به المانيتور گفت: اسرائيل در حال آماده شدن براي هرگونه واکنش احتمالي ايران است. احتمالا دارد ايران به وسيله يکي از گروههاي نيابتياش دست به اقدام بزند يا اينکه مثل هفتههاي گذشته متوسل به حملات سايبري شود.
با اين حال، حتي يک واکنش آشکار از سوي ايران که نشان دهنده پايان صبر استراتژيک اين کشور باشد، اسرائيل را از هدف نهايياش يعني خنثي کردن تمام تلاشهاي احتمالي ايران در توسعه توانايي تسليحات هستهاي باز نميدارد. منابع اطلاعاتي غربي ارزيابي ميکنند که انفجار در نطنز 2 سال برنامه تسليحات هستهاي ايران را عقب بياندازد. يادلين، مدير موسسه مطالعات امنيت ملي در گفتگو با المانيتور مدعي شد که تهران در حال تکميل ساخت سانتريفيوژهاي پيشرفته در نطنز بوده است. او با ذکر اين موضوع افزود: اين سانتريفيوژها قرار بود به شدت زمان دستيابي ايران به سلاح هستهاي را تسريع کند. آنها شش تا هشت برابر سريعتر از سانتريفيوژهاي قديمي هستند که در قسمت زيرزميني همان محل کار ميکنند. هر کس در پشت حمله نطنز بود دقيقاً ميدانست که چه ميکند. يادلين از گمانه زني در مورد گزارشهاي خارجي مبني بر خرابکاري اسرائيل در اين تاسيسات خودداري کرد.
تنش ايران و اسرائيل طي 2 سال گذشته عملا تبديل به يک جنگ شده است. براساس گزارش منابع خارجي، اين دو در دو ماه گذشته بارها عليه يکديگر دست به حمله سايبري زدهاند.
يک ديپلمات غربي که اين تحولات را رصد ميکند، گفت: انتظار ميرود که در ماههاي آينده اين تنشها افزايش يابد چرا که هر دو آنها مشغول آماده کردن خود براي ماه نوامبر يعني انتخابات رياست جمهوري آمريکا هستند. ايران اميدوار است که جو بايدن بتواند با رسيدن به رياستجمهوري دوباره به توافق هستهاي بازگردد. همزمان اسرائيل نيز در حال آماده سازي خود براي چنين اتفاقي است.
اسرائيل نگران اين است که ايران دائماً زمان دستيابي خود به سلاح هستهاي(!) خود را کاهش دهد. منابع اطلاعاتي غربي به المانيتور گفتند که از زماني که ترامپ آمريکا را از توافق قدرتهاي جهاني با ايران در ماه مه سال 2018 خارج کرد، تهران با افزايش سانتريفيوژهاي پيشرفته خود به موفقيت چشمگيري در غنيسازي دست يافت. اکنون نيز همين منابع ميگويند که با انفجار در نطنز اختلال بزرگي در چرخه توليد اورانيوم ايران ايجاد شده است.
اسرائيل مسئوليت انفجار نطنز و ساير حوادثي که در روزهاي اخير در ايران رخ داده را به عهده نگرفته، اما يک منبع امنيتي خاورميانه در گفتگو با نيويورک تايمز مدعي شد که بمبگذاري در اين تاسيسات کار اسرائيل بوده است. اين گزارش خشم عدهاي در اسرائيل را برانگيخت، تا جايي که آويگدور ليبرمن، وزير دفاع پيشين از بنيامين نتانياهو، نخست وزير خواست تا جلوي دهان يک عده را بگيرد. ظاهراً مقصود ليبرمن از يک عده رئيس موساد کوهن بوده است. با اين وجود، بعيد است که نتانياهو کوهن را ساکت کند و احتمالا اين خود او بوده که به رئيس موساد مجوز ابراز چنين نظراتي را داده است.
نتانياهو با توجه به بحران عميق اقتصادي که اسرائيل را دربر گرفته، به شدت تحت فشار است. نتايج نظرسنجي اين هفته حاکي از آن است که اعتماد عمومي نسبت به نتانياهو براي حل بحرانهاي کشور به ويژه در عرصه اقتصاد، به شدت کاهش يافته است. امروز تنها کارت نتانياهو براي بازي، در حوزه امنيتي است. اسرائيل و شايد آمريکا بتوانند مانع از دستيابي ايران به موفقيت جديد هستهاي شوند، اما اين اقدام همزمان ميتواند باعث پايان صبر استراتژيک ايران شود.
بازار