مشاور قالیباف «قهرمان» مجلس یازدهم را معرفی کرد

ايسنا/ مشاور و رييس حوزه رياست مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه برخلاف ادوار گذشته، در اين دوره از مجلس، نه دکتر قاليباف، نه هيچکدام از اعضاي هيات رييسه و نه هيچکدام از ساير نمايندگان مجلس نمي خواهند به قيمت به حاشيه راندن ديگران، خود را به «قهرمان» تبديل کنند، گفت: مجلس يازدهم فقط يک قهرمان دارد و آن هم مردم ايران هستند.
بابک نگاهداري مشاور و رييسحوزه رياست مجلس شوراي اسلام عملکرد دو ماهه مجلس يازدهم را بررسي کرد و گفت: در دو ماه اخير شاهد يک الگوي مديريتي تکثرگرا و غيرمتمرکز در راس مجلس بوده ايم که کاملا با الگوهاي اقتدارگراي سابق متفاوت است.
در ادامه گفت وگوي کامل مشاور و رييسحوزه رياست مجلس شوراي اسلامي را بخوانيد:
حدود دو ماه از آغاز بکار مجلس يازدهم مي گذرد، عملکرد مجلس در دو ماه گذشته را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
به نظر بنده عملکرد دو ماه گذشته مجلس نشان مي دهد که اين مجلس بر ريل مناسبي قرار گرفته است. بر اين باوريم که اگر مجلس يازدهم همين مسير را با دقت و تدبير بيشتر ادامه دهد، مي تواند بنا به تعبير رهبر معظم انقلاب، يکي از قوي ترين مجالس بعد از انقلاب اسلامي باشد.
چه ويژگي هايي در مجلس يازدهم ديده ايد که به اين نتيجه رسيده ايد؟
مهمترين ويژگي اين مجلس، تلاش همه نمايندگان براي ايجاد تحول و پويايي در مجلس است. چنين ميل و اراده قدرتمندي براي خدمت به مردم در ميان ادوار گوناگون مجلس شوراي اسلامي واقعا بي نظير است. اقداماتي که مجلس در همين دو ماه گذشته انجام داده است نشاندهنده اوج تلاش و پويايي اين مجلس است. اين مجلس اگر چه رسما دو ماه است که آغاز بکار کرده است اما فعاليتها و برنامه ريزي هاي نمايندگان منتخب مردم براي حل مشکلات کشور از همان اسفند ماه ۹۸ آغاز شد و ما شاهد سه ماه برنامه ريزي هاي فشرده براي ايجاد يک مجلس قدرتمند بوديم. نتيجه اين تلاش ها را هم در تشکيل يک هيات رييسه قدرتمند و کارآمد و نيز ساماندهي سريع کميسيون هاي تخصصي مجلس و آغاز روند نظارت بر عملکرد دولتمردان شاهد بوده ايم. همچنين ارتباط مداوم و تنگاتنگ نمايندگان مجلس با مردم در حوزه هاي گوناگون انتخابيه از ديگر ويژگيهاي مثبت اين مجلس است که موجب شده تا کوچکترين مشکلات و مسايل مردم نيز از نگاه نمايندگان مخفي نماند.
آيا نقطه ضعفي هم در عملکرد مجلس وجود داشته است؟
مسلما هر تلاش و فعاليتي ممکن است با نقطه ضعف هايي هم همراه باشد. نقطه ضعف نمايندگان مجلس نيز مثل ساير مسئولين کشور آن زماني است که از مسير خدمت صادقانه، آگاهانه ومدبرانه به مردم دور شوند. نقطه ضعف همه ما آنجايي است که تلاشها و کوششهاي ما براي حل مسايل و مشکلات مردم از تدبير و دانش و عقلانيت بدور باشد. البته بايد بر اين نکته هم تاکيد کنيم که فقط ديکته نانوشته است که غلط ندارد. خيلي از افراد و نهادهايي که نقطه ضعفي در کارنامه شان مشاهده نمي شود، به خاطر آن است که اصولا کارنامه و عملکردي از خود به جا نگذاشته اند. اصلا کاري نکرده اند که بخواهد در معرض نقد و ارزيابي مردم قرار بگيرد. اول از همه، بايد اراده و جسارت و شجاعت کار کردن در فرد يا نهادي وجود داشته باشد و کارنامه اي از خود به جا بگذارد تا در وهله بعد بتوان آن را در معرض داوري و نقد افکار عمومي قرار داد. خيلي از دوستان و رسانه هايي که اين روزها بر عملکرد نمايندگان مردم در مجلس يازدهم خرده مي گيرند، خودشان و جناح هاي سياسي شان يا تاکنون هيچ کاري براي اين مردم نکرده اند و يا آنکه در کارنامه شان هيچ نمره قابل قبولي وجود ندارد. نمي شود که در بيرون ميدان بايستيم و کمترين دغدعه اي براي حل مشکلات مردم نداشته باشيم، آنوقت از آنهايي که تمام توان و آبرويشان را براي خدمت به مردم گذاشته اند، ايراد بگيريم.
علت اين هجمه بي سابقه رسانه اي عليه مجلس يازدهم را چه ميدانيد؟
علتش را همه مردم به خوبي مي دانند. بر کسي پوشيده نيست که تمام اين هجمه هاي رسانه اي با انگيزه هاي سياسي صورت مي گيرد. برخي رسانه ها و جريانهاي سياسي که در طي ۷ سال گذشته کوچکترين نقدي بر عملکرد مسئولين وابسته به جريان خودشان نداشته اند، در طي دو ماه گذشته بيشترين نقدها و تخريبها را بر عليه مجلس يازدهم انجام داده اند و عملکرد دو ماهه اين مجلس را مسبب تمام مشکلات ايجاد شده در سالهاي اخير از گراني دلار گرفته تا برجام و تورم و تحريم و... مي دانند! هدف اين رسانه ها و جريانهاي سياسيِ پشتيبان آنها نيز کاملا مشخص است. مي خواهند با فرار رو به جلو، بار سنگين پاسخگويي به مردم را از روي دوش مسببين اصلي اين مسايل و مشکلات بردارند و کارنامه اسفبار دوستانشان را تطهير کنند. اما مطمئنا افکار عمومي ما فريب اين بازي هاي سياسي و رسانه اي را نخواهند خورد و تلاش اين جريانهاي سياسي و ارگانهاي رسانه اي آنها براي نااميد سازي مردم از مجلس و ايجاد دوقطبي هاي کاذب سياسي و اجتماعي با ناکامي روبرو خواهد شد.
عملکرد رييس و هيات رييسه مجلس را در اين دو ماه چگونه ارزيابي مي کنيد؟
بي ترديد يکي از مهمترين علل پويايي و کارآمدي مجلس يازدهم را بايد در هيات رييسه مقتدر و موثر آن جستجو کرد. هيات رييسه مجلس به خوبي توانسته است روند تحول در مجلس را پيگيري کندو يکي از مهمترين تحولات در اين زمينه هم در جايگاه رياست مجلس رخ داده است. با رويکردها و عملکردهاي آقاي دکتر قاليباف در جايگاه رييس مجلس يازدهم، شاهد بازتعريف جايگاه رياست مجلس در نظام جمهوري اسلامي ايران بوده ايم. الگوي مديريتي دکتر قاليباف در رياست مجلس کاملا با الگوهاي مديريتي قبلي مجلس متفاوت بوده است. در دو ماه اخير شاهد يک الگوي مديريتي تکثرگرا و غيرمتمرکز در راس مجلس بوده ايم که کاملا با الگوهاي اقتدارگراي سابق متفاوت است. در رويکرد جديد ما شاهد نوعي مديريت جمعي در مجلس بوده ايم به اين معنا که همه نمايندگان مجلس در روند اداره مجلس سهيم هستند و تمامي تصميمات مجلس با راي و نظر مستقيم همه نمايندگان انجام گرفته است. در طي دو ماه گذشته، دکتر قاليباف و ساير اعضاي هيات رييسه هيچگاه بدنبال تحميل نظر و ديدگاه خود بر ساير نمايندگان مجلس نبوده اند و کليه تصميم گيري ها و اقدامات مجلس، از تصويب اعتبارنامه ها گرفته تا تشکيل کميسيونها و تعيين پستهاي مهمي چون رياست ديوان محاسبات و مرکز پژوهشهاي مجلس، با راي و نظر همه نمايندگان مجلس بوده است. حتي اگر در برخي از اين موارد اختلاف نظري ميان دکتر قاليباف و هيات رييسه با ساير نمايندگان مجلس وجود داشته است، هيچگاه شاهد تحميل ديدگاه ايشان بر ساير نمايندگان نبوده ايم و آنچه در صحن علني مجلس رخ داده است برايند اعمال نظر و سليقه آزادانه همه نمايندگان مجلس بوده است.
اتفاقا در اولين روزهاي آغاز به کار مجلس يازدهم، برخي صحبتها درباره نحوه مديريت دکتر قاليباف بر مجلس يازدهم مطرح شده بود و برخي ها از تفاوت ميان اين جايگاه با سوابق مديريتي قبلي ايشان صحبت مي کردند. فکر مي کنيد که الان زمان مناسب براي قضاوت درباره الگوي مديريتي دکتر قاليباف در رياست مجلس فرا رسيده است؟
به نظر من دکتر قاليباف در همين مدت کوتاه توانسته است به شناخت کافي و کاملي از روند اداره مجلس دست پيدا کند و ما شاهد يک الگوي مديريتي تثبيت شده در راس مجلس يازدهم هستيم. عملکرد ايشان در دو ماه گذشته نشان داده است که توانمندي هاي ايشان در مديريت سياسي به همان قوّت و اثربخشي مديريتهاي اجرايي سابق ايشان و حتي بالاتر از آنها است. بايد در نظر داشته باشيم که رييس و هيات رييسه مجلس وظيفه به غايت دشواري بر عهده دارند. آنها از يکسو بايد بدنبال حفظ و ارتقاء شان و اقتدار مجلس در ساختار حکومتي کشور و در ميان مردم باشند و از سوي ديگر تحول در مجلس را از طريق پويايي خودجوش و مستقل فرد فرد نمايندگان مجلس پيگيري مي کنند. دکتر قاليباف و ساير اعضاي هيات رييسه مجلس از يکسو بدنبال آنند تا در عرصه مديريتي کلان مجلس به ايفاي وظايف و مسئوليتهاي خود در جهت ايجاد يک مجلس قوي و مقتدر بپردازند و از طرف ديگر دغدغه آن را دارند که کوچکترين خدشه اي به استقلال و اصالت راي نمايندگان مجلس وارد نشود. مهمترين چالش مجلس تاکنون، حفظ تعادل ميان اقتدار مجلس و استقلال راي نمايندگان بوده است و به زعم من از اين چالش مهم سربلند بيرون آمده است. عملکرد دکتر قاليباف نشان دهنده اين باور عميق است که سرنوشت مجلس را بايد فرد فرد نمايندگان مجلس رقم بزنند و تنها با تکيه بر همين اراده جمعي مي توان مجلس را به جايگاه اصلي اش در راس امور کشور بازگرداند. برخلاف ادوار گذشته، در اين دوره از مجلس، نه دکتر قاليباف، نه هيچکدام از اعضاي هيات رييسه و نه هيچکدام از ساير نمايندگان مجلس نمي خواهند به قيمت به حاشيه راندن ديگران، خود را به «قهرمان» تبديل کنند. مجلس يازدهم فقط يک قهرمان دارد و آن هم مردم ايران هستند.