توصیه کدخدایی برای انتخابات ۱۴۰۰: افرادی که در گذشته رد صلاحیت شدهاند ثبت نام نکنند

ايسنا/ سخنگوي شوراي نگهبان در خصوص اعلام برخي از اسامي براي رياست جمهوري ۱۴۰۰، گفت: شوراي نگهبان هنوز درگير انتخابات نشده است و در اين زمينه ورود نکرده و اقدامي نيز نکرده است. از جهات قانوني افراد ميتوانند در هر زمان ثبت نام کنند اما ميتوان توصيه کرد افرادي که در گذشته رد صلاحيت شدهاند، ديگر ثبت نام نکنند.
عباسعلي کدخدايي در نشست خبري امروز که به جهت رعايت پروتکلهاي بهداشتي در فضاي باز برگزار شد، ضمن تبريک اعياد قربان و غدير و روز خبرنگار و گرامي داشت ياد و خاطره خبرنگاراني همچون مرحوم مردوخي و خانم عبدالمحمدي و روح الله رجايي، به بيان نظرات شوراي نگهبان درباره مصوبات مجلس و دولت پرداخت.
عباسعلي کدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان در نشست خبري امروز (دوشنبه، ۲۰ مرداد ۱۳۹۹) نظرات شوراي نگهبان در خصوص اساسنامههاي هيأت وزيران را تشريح کرد که متن کامل آن از لينک زير قابل مشاهده است:
اظهارنظر آيت الله جنتي درباره ضرورت نظارت دائمي شوراي نگهبان بر نمايندگان مجلس
وي درباره اظهارنظر آيت الله جنتي درباره ضرورت نظارت دائمي شوراي نگهبان بر نمايندگان مجلس گفت: نظارت يک امر عقلاني است که در قانون اساسي و سياستهاي رهبري هم آمده است. در گذشته هم قانوني براي تشکيل هياتي براي نظارت برعملکرد نمايندگان تشکيل شد و آن هيات کارايي نداشته و پيشنهاد شده که نظارت دقيق تري باشد. ما در شورا هر چهار سال يکبار نظارت داريم و عمل مي کنيم و بهتر است در طول اين چهار سال براي مجلس و نهاد ديگري نظارت باشد.
مهمترين مصوبات مجلس و دولت
کدخدايي در رابطه با مهمترين مصوبات مجلس و دولت که در شوراي نگهبان مورد بررسي قرار گرفتهاند، گفت: مصوبه مجلس درباره ماليات بر ارزش افزوده، ابهامات و ايراداتي دارد. شوراي نگهبان اين موارد را ايراد گرفته است و بررسيها تا پايان وقت اداري امروز ادامه دارد و نتيجه نهايي به مجلس محترم اعلام مي شود.
اصلاح قانون انتخابات
وي درباره اصلاح قانون انتخابات گفت: اميدواريم مجلس همت کند و هرچه زودتر مصوبه را اماده کند تا اعلام نظر کنيم اما علاوه بر قانون انتخابات مباحث ديگري مثل وجود احزاب مي تواند در توسعه بحث هاي انتخاباتي ما موثر باشد اما الزاما بحث احزاب با تصويب قانون حل نمي شود و ما نيازمند ارتقاي فرهنگ حزبي هستيم؛ البته موضع شخصي من است نه شوراي نگهبان. بايد همه دستگاه ها براي حل مشکلات اراده جدي داشته باشند تا بتوانيم برخي از مباحثي را که در هنگام انتخابات بوجود مي ايد حل کنيم.
الکترونيکي شدن انتخابات
کدخدايي درباره الکترونيکي شدن انتخابات گفت: در اين زمينه تحول خاصي اتفاق نيفتاده البته با توجه به شرايط کرونايي رسيدگيها در اين روند شدت يافته است تا بتوانيم از طريق الکترونيکي هم اقدام کنيم و دوستان ما در وزارت کشور کارهاي خوبي انجام دادند اميدواريم به نتيجه اي برسد و انچه مهم است سلامت انتخابات و پاسداري از راي مردم است و چه انتخابات الکترونيکي يا روش سنتي باشد، بايد ما نگاهمان به پاسداري از آراي مردم باشد.
وي افزود: هر مرحله اي که وزارت کشور در اين زمينه به نتيجه برسند و سلامت مردم به خطر نندازد ما اماده همکاري هستيم.
تغيير نظام به نظام پارلماني
کدخدايي افزود: پژوهشکده شوراي نگهبان قبلا مطالعاتي درباره نظام پارلماني داشته اگر بحث جديدي درباره ظرفيتهاي قانون اساسي مطرح شود، آمادگي لازم را جهت نظر مشورتي دارد.
وي ادامه داد: قبلا مطالعاتي درباره تغيير نظام به نظام پارلماني داشتيم و اگر الان هم موضوع جديدي باشد، پژوهشگران جوان پژوهشکده شوراي نگهبان آماده اند که در اين زمينه مطالعاتي داشته باشند.
شرط تاييد مصوبات مجلس
سخنگوي شوراي نگهبان يادآور شد: مصوبات مجلس در صورتي که در چارچوب شرع و قانون اساسي باشد، مورد موافقت شوراي نگهبان است و اگر طرحهاي ضدآمريکايي کميسيون امنيت ملي مجلس هم در اين چارچوب باشد، شوراي نگهبان اين موارد را تاييد خواهد کرد.
مصوبات مشابه FATF
وي درباره مصوبات مشابه FATF، گفت: در گذشته و آينده ما صرفا براساس قانون و شرع نظر داده و خواهيم داد.
کدخدايي درباره اينکه با توجه به نزديکي به محرم و اينکه گويا آمار کرونا را وزارت بهداشت دقيق اعلام نمي کند آيا شورا مي تواند ورود کند، گفت: شوراي نگهبان مسئوليتي ندارد تا مصوبهاي ارسال نشود. همه ما تابع مراجع رسمي کشور هستيم و اينکه در هر زمينهاي ترديد کنيم سنگ روي سنگ بند نميشود و آمار را مراجع رسمي اعلام مي کنند و هر چه اعلام مي کنند موجه است مگر خلاف آن ثابت شود.
واگذاري نظارت بر نامزدهاي شوراي شهر به شوراي نگهبان
وي در خصوص واگذاري نظارت بر نامزدهاي شوراي شهر به شوراي نگهبان گفت: دو بحث است، يکي انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا و يکي نظارت بر نمايندگان، آنچه که آيتالله جنتي اشاره کردند نظارت بر نمايندگان بود که من توضيح خواهم داد؛ نسبت به بحث اول دوستانمان در مجلس چنين نظري دارند که با توجه به اينکه مجلس سازوکار نظارت موثر در بحث انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا را ندارد، اين کار را به شوراي نگهبان واگذار کنند.
کدخدايي يادآور شد: در مصوبات مشابهي که در سالهاي گذشته برايمان ارسال شده بود، اعضاي شوراي نگهبان اشکال اصل ۹۹ را گرفتند چون در آنجا به صورت حصري نظارت را بر انتخابات به عهده شوراي نگهبان نهاده است، از اين جهت اين ايراد را در گذشته ما گرفتهايم بايد منتظر طرح مجلس باشيم اگر مثل طرحهاي گذشته باشد، شوراي نگهبان آن را قبول نخواهد کرد.
وي تاکيد کرد: نظارت بر نمايندگان مجلس که ما مطرح کرديم، بحث شخصي شوراي نگهبان نيست بلکه موضوعي است که قانون اساسي تاکيد کرده است.
انتخابات مرحله دوم مجلس شوراي اسلامي
سخنگوي شوراي نگهبان درباره برگزاري انتخابات مرحله دوم مجلس شوراي اسلامي، گفت: معاون وزير کشور شب گذشته در اين زمينه با من صحبت کردند و ظاهراً ستاد ملي مقابله با کرونا اجازه برگزاري اين انتخابات را داده است اما نظر رسمي ستاد به دست ما نرسيده است.
وي اضافه کرد: با توجه به اينکه حوزهها کم است و تنها ۱۲ نماينده بايد انتخاب شوند، شايد براي برگزاري اين انتخابات تدابيري انديشيده شود که از اجتماعات جلوگيري شود.
توصيه براي انتخابات 1400
کدخدايي در خصوص اعلام برخي از اسامي براي رياست جمهوري ۱۴۰۰، گفت: شوراي نگهبان هنوز درگير انتخابات نشده است و در اين زمينه ورود نکرده و اقدامي نيز نکرده است. از جهات قانوني افراد ميتوانند در هر زمان ثبت نام کنند اما ميتوان توصيه کرد افرادي که در گذشته رد صلاحيت شدهاند، ديگر ثبت نام نکنند.
سخنگوي شوراي نگهبان در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه «آيت الله جنتي چندي پيش گفت که نظارت دائمي شوراي نگهبان بر نمايندگان مجلس اشکال قانوني دارد و بايد اين اشکال برطرف شود. اين اشکال قانوني که به نظر، «مخالفت با قانون اساسي» است، چگونه قابل رفع شدن است و آيا شوراي نگهبان اقدامي در اين زمينه خواهد داشت؟» گفت: بيانات آيتالله جنتي ناظر به قانون اساسي و سياستهاي کلي و لزوم اعمال يک نظارت موثر و واقعي نسبت به نمايندگان بود، در بين چهار سال مکانيزمهاي مختلفي ممکن است به وجود بيايد هيات نظارت بر عملکرد نمايندگان ميتواند موثرتر و کارآمدتر باشد و قوانيني که مورد بحث ميشود جنبه پيشگيرانهاش بيشتر باشد. صحبت آيت الله جنتي درباره نظارت موثر بر نمايندگان بود؛ الان هم رفتار نمايندگان را طي ۴ سال رصد ميکنيم.
سخنان علي مطهري درباره زيرسوال رفتن استقلال مجلس
وي افزود: سخنان علي مطهري درباره زيرسوال رفتن استقلال مجلس در صورت ارائه مشورت و نظر کارشناسي توسط کارشناسان پژوهشکده شوراي نگهبان به مجلس، ناپسند و غير قابل قبول است. موارد رد صلاحيت را به خود افراد اعلام کرديم و اي کاش قانون اين اجازه را مي داد که نسبت به افرادي که ادعاهايي را مطرح مي کنند، به صورت شفاف مواردشان را اعلام کنيم.
وضعيت لايحه حذف چهار صفر از پول ملي
وي درباره آخرين وضعيت لايحه حذف چهار صفر از پول ملي گفت: متاسفانه از وقتي که به لايحه ايراد گرفتيم و به مجلس رفته و هنوز برنگشته و اگر براي ما ارسال شود حتما اطلاع رساني مي کنيم. از دوستان مجلس آن را بپرسيد.
طرح گشايش اقتصادي
وي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا درباره طرح گشايش اقتصادي، دولت با شوراي نگهبان مشورت کرده است، گفت: لزومي ندارد دولت محترم در مباحث اقتصادي با ما مشورتي داشته باشد و صرفاً اگر طرحي تصويب شود ما ورود ميکنيم.
مصوبات ضد آمريکايي مجلس
کدخدايي درباره نظر شوراي نگهبان درباره مصوبات ضد آمريکايي مجلس تاکيد کرد: مصوبات مجلس درصورتي که در چارچوب شرع و قانون اساسي باشد، مورد موافقت شوراي نگهبان است و اگر طرحهاي ضدآمريکايي کميسيون امنيت ملي مجلس هم در اين چارچوب باشد، شوراي نگهبان اين موارد را تاييد خواهد کرد.
طرح ماليات بر خانههاي خالي
کدخدايي همچنين درباره طرح ماليات بر خانههاي خالي، اظهار داشت: مجلس يازدهم همت کرده است و در حوزه معيشت قوانين را به تصويب رسانده است و اميدواريم ادامه پيدا کند. طبيعتا طرحها و لوايح مربوط به معيشت مردم نبايد مغاير با شرع و قانون اساسي باشد و شوراي نگهبان هم در اين صورت آمادگي دارد آنها را سريع تر بررسي و تاييد کند.
تاييد و ردصلاحيتها
سخنگوي شوراي نگهبان در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چگونه فردي در يک دوره انتخابات تاييد صلاحيت و در دوره ديگري رد صلاحيت ميشود، گفت: درباره صلاحيت افراد در شوراي نگهبان راي گيري ميشود؛ يک دوره شايد تشخيص دهند که فردي رجل سياسي است و در دوره ديگري شايد اين تشخيص را ندهند. موارد رد صلاحيت را به خود افراد اعلام کرديم و اي کاش قانون اين اجازه را مي داد که نسبت به افرادي که ادعاهايي را مطرح مي کنند، به صورت شفاف مواردشان را اعلام کنيم.