پشتپرده بیانیه شورای همکاری خلیج فارس علیه ایران

فرارو/ «نايف فلاح مبارک الحجرف» دبيرکل شوراي همکاري خليج فارس با ارسال نامهاي به شوراي امنيت سازمان ملل متحد خواستار تمديد تحريم خريد و فروش تسليحاتي ايران شد. در اين از شوراي امنيت درخواست شده است اين تحريم تمديد شده و در راستاي جلوگيري از آنچه «اشاعه بي ثبات کننده تسليحات ايران» عنوان شده، «اقدامات لازم ديگري نيز مانند توقيف داراييها و ممنوعيت سفر براي افراد مشارکت کننده در تأمين، فروش و انتقال تسليحات به ايران و يا از آن انجام شود».
اما سيد عباس موسوي سخنگوي وزارت امور خارجه در واکنش به بيانيه شوراي همکاري خليج فارس جهت تمديد تحريم تسليحاتي ايران در شورا امنيت، با تاکيد بر اينکه اين شورا در اوج ناکارآمدي خود است، گفت: اين بيانيه به صورت يکجانبه و ديکته شده صادر شده است.
واکنش ايران به اين بيانيه
سخنگوي وزارت امور خارجه با ابراز تأسف از رويکرد غيرسازنده برخي اعضاي اين شورا در قبال جمهوري اسلامي ايران گفت: متأسفانه به نظر ميرسد شوراي موسوم به همکاري خليج فارس به سخنگوي برخي کوته فکران داخل شورا و بيرون منطقه مبدل شده و دبيرخانه شورا نيز با تأثير از سياستها و رفتارهاي اشتباه و مخرب برخي اعضاي آن، بلندگوي ايران ستيزان شده است.
موسوي افزود: شوراي همکاري خليج فارس که در اوج ناکارآمدي خود است اختلافات دروني و سياستهاي غير واقعبينانه باعث عقيم بودن اين شورا شده با اين اقدام خود باعث ناديده گرفتن حقايق منطقه و چشم فروبستن به روي واقعيات و اولويتها در اين شرايط حساس شده است.
موسوي بيان داشت: بيانيه غيرمسئولانه دبيرکل در حالي به صورت يکجانبه و ديکته شده صادر ميشود که برخي از اعضاي شورا حتي در زمان مشکلات اقتصادي، دست از خريد و انباشت سلاح بر نداشته و از بزرگترين خريداران تسليحات در منطقه و جهان بوده و بدون شک منافع آمريکا نيز به فروش بيشتر تسليحات به اين کشورها با چنين رويکرد و ادعاهاي واهي گره خورده است.
سخنگوي دستگاه سياست خارجي در خاتمه تصريح کرد: وضعيت کشتار مردم و کودکان بي دفاع در يمن از مصاديق عيني سياستهاي غلط برخي اعضاي اين شوراست که هر روز با انواع سلاحهاي غربي و توسط سردمداران همين شورا در برابر چشم جهانيان قرباني ميشوند.
از سويي محمود واعظي رئيس دفتر رئيس جمهوري نيز در حساب توييتري خود در واکنش به بيانيه شوراي همکاري خليج فارس جهت تمديد تحريم تسليحاتي ايران در شوراي امنيت نوشت: «اعضاي شوراي امنيت در معرض آزموني بزرگ براي نشان دادن استقلال رأي خود و واکنش منفي در قبال فشارهاي رژيم آمريکا براي تحميل ارادهاش عليه ايران و نقض قطعنامه ٢٢٣١ و فروپاشي برجام قرار دارند».
همچنين امروز حسن روحاني رئيس جمهور به نامه شوراي همکاري خليج فارس براي تمديد تحريم ايران واکنش نشان داد.حسن روحاني در جلسه امروز هيات دولت گفت: روزي که صدام به کويت حمله کرد ما اولين کشوري بوديم که اين کار را محکوم کرديم اعضاي اين شورا محکوم نکردند. ما همان روز صبح که صدام حمله کرد سه بعدازظهر محکوم کرديم و بيانيه رسمي داديم و در مقام عمل هم محکوم کرديم.
او ادامه داد: ما در مقام عمل نشان داديم که طرفدار کشورهاي منطقه هستيم، اگر ما چراغ سبز به صدام نشان داده بوديم همان روز که کويت را اشغال کرد همان فردا کل عربستان، قطر و امارات را اشغال ميکرد. صدام در نامه به مرحوم آيت الله هاشمي رفسنجاني نوشت ما با شما ۸۰۰ کيلومتر مرز مشترک آبي داريم يعني اين کشورها مال ماست، در حالي که مرز مشترک آبي ما با عراق ۱۸ کيلومتر بود.
حسن روحاني افزود: اگر ما براي ثبات منطقه نايستاده بوديم شما نبوديد همه شما را صدام خورده بود. ما همواره برادر شما بوديم امروز هم هستيم، شما بدانيد اقدام آمريکا عليه ايران ناموفق است. ايران در کاري که طبق قانون و مقررات مصالح ملي، منطقه و ملي خودش انجام ميدهد پيروز خواهد بود.
حمايت آمريکا از اين بيانيه
اين در حاليست که مايک پمپئو، وزير امور خارجه آمريکا در واکنش به درخواست کشورهاي شوراي همکاري خليج فارس در نامه دبيرکل اين گروه به شوراي امنيت سازمان ملل مبني بر تمديد تحريم تسليحاتي ايران، گفت: نامه شوراي همکاري خليج فارس به شوراي امنيت سازمان ملل و درخواست براي تمديد تحريم تسليحاتي ايران يک بيانيه شجاعانه بود. آمريکا اين هفته پس از سالها ديپلماسي براي تمديد تحريم تسليحاتي (پيشنويس) قطعنامهاي را ارائه خواهد کرد. شوراي امنيت بايد بين مسلح کردن تروريست سياستها و ايستادن در کنار خليج فارس يکي را انتخاب کند.
پمپئو همچنين مدعي شد که کشورهاي منطقه از خليج فارس تا اسرائيل حامي تمديد تحريم تسليحاتي هستند و افزود: براي تک تکشان عميقاً اهميت دارد. عرب سياستها و اسرائيلي سياستها يک صدا هستند و شوراي امنيت بايد به آن سياستها گوش کند.
تنها عربستان و بحرين پشت اين بيانيه هستند
امير موسوي کارشناس مسائل خاورميانه در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه نامه دبير کل شوراي همکاريهاي خليج فارس بدون هماهنگي با کشورهاي عضو و تنها به درخواست عربستان و بحرين صادر شده است، گفت: با توجه به اينکه شوراي همکاري عملاً از هم فرو پاشيده بعد از قضيه محاصره اقتصادي قطر از سوي عربستان، دبير کل آن سرخود و بدون مشورت با اعضا اقدام به نوشتن اين بيانيه کرده، زيرا که قطر، کويت و عمان مخالف اين رويه عربستان هستند.
وي افزود: حتي امارات نيز اين اواخر سعي در بهبود روابط با کشورمان دارد و تماس اخير وزراي خارجه دو کشور نيز نشان دهنده اين موضوع است، به اعتقاد بنده اين بيانيه کوچکترين ارزشي ندارد و اين مسئله تنها از سوي عربستان و بحرين به منطور خوش خدمتي به آمريکا انجام شده، زيرا اين روزها آمريکاييها بعد از شکست ديپلماتيکي که در شوراي امنيت براي تمديد تحريمهاي تسليحاتي کشورمان داشتند، به دنبال اجماع سازي عليه کشورمان هستند، که البته در اين زمينه نيز شکست خوردهاند.
موسوي اظهار داشت: در حال حاضر روسيه و چين با اين اقدام آمريکا مخالف هستند و اروپا نيز تصميم خود را نگرفته، بنابراين آمريکا دچار انزوا شده و براي خروج از اين وضعيت به دستاويزهايي مانند بيانيه شوراي همکاري خليج فارس نياز دارد، مشاهده کرديد که بعد از اين نيز بلافاصله پمپئو وزير امور خارجه ترامپ نيز از اين اقدام عربستان سعودي قدرداني کرد، اين در حاليست که عربستان الان خود به عنوان يکي از بزرگترين خريداران تسليحات در دنيا شمرده ميشود و بيشتر اين سلاحها را از همين آمريکا ميخرد و اين بمب و موشکها را بر سر مردم مظلوم و بي دفاع يمن ميريزد.
وي بيان داشت: بنابراين عربستان به هيچ عنوان حقي در مورد خريد تسليحات توسط ايران ندارد، در ثاني کشورمان نيز در امور نظامي خود نيز از کسي اجازه نخواهد گرفت، همچنين شما شک نکنيد که آمريکا در تمديد تحريم تسليحاتي ايران ناکام خواهد بود، زيرا که اين کشور با خروج خود از برجام ديگر هيچ حقي در اين باره ندارد و کشورهاي ديگر نيز در شوراي امنيت به خصوص چين و روسيه زير بار زورگوييها و يکجانبه گرايي آمريکا در عرصه بينالملل نخواهند رفت.
اين کارشناس مسائل خاورميانه با تاکيد بر اينکه بيانيه شوراي همکاري خليج فارس در واقع اعلام نظر دو کشور عربستان و بحرين بود، اضافه کرد: اين دو کشور به طور کلي دنباله روي آمريکا در مسائل سياسي خارجي خود هستند و اين بيانيه اخيرشان نيز هيچگونه ارزشي چه از نظر سياسي و چه از نظر حقوقي ندارد، زيرا که در گذشته نيز عربستان خواستار تمديد اين تحريم تسليحاتي بود و مسئله جديدي نيست، اما در کل کشورمان نيز واکنش لازم را در اين بارها انجام داد، در نهايت ميتوان گفت آمريکا، رژيم صهيونيستي و عربستان سعودي در تلاش خود براي تصويب ادامه تحريم تسليحاتي کشورمان شکست سختي را خواهند خورد.
اقدام شوراي همکاري خليج فارس منافقانه بود
صباح زنگنه کارشناس مسائل خاورميانه نيز در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه بيانيه شوراي همکاري خليج فارس بسيار مزدورانه و منافقانه بود، گفت: با توجه به اين که دو کشور امارات و عربستان خودشان از بزرگترين خريداران سلاح در دنيا هستند، نميتوانند در مورد تحريم تسليحاتي ايران نظر بدهند، آنها براي اينکه ميخواهند فضاي تنش با ايران را همچنان داغ نگه دارند، چنين مسائلي را بيان ميکنند، در حاليکه اين را نيز ميدانند که حرفها آنها در دنيا خريدار چنداني ندارد.
وي با تاکيد بر اينکه اقدام شوراي همکاري خليج فارس به وسيله عربستان انجام شده است، گفت: اين کشور در ماههاي گذشته نيز به انحاء مختلف اعلام کرده که شوراي امنيت بايد تحريمهاي تسليحاتي ايران را تمديد کند، اين خطي است که مسئولان اسرائيل نيز آن را دنبال ميکنند و به نوعي ميتوان گفت، يک نوع اتحاد نانوشته بين آمريکا، اسرائيل و عربستان براي ضديت با ايران وجود دارد و اين مسئله براي امروز و ديروز نيست، بلکه از مدتها پيش تحرکات براي ضربه زدن به کشورمان و نابودي برجام آغاز شده است.
زنگنه با بيان اينکه شوراي همکاري خليج فارس امروز در خود دچار شکاف است، اظهار داشت: در عمل اين عربستان است که الان تحت عنوان اين شورا به دنبال اجرايي کردن مقاصد خود است و کشورهايي نظير قطر، کويت و عمان نيز با توجه به روابط خوبي که با ايران دارند، راه خود را از عربستان جدا کرده اند، به نوعي ميتوان گفت، اتحادي در اين زمينه شکل نگرفته است که بخواهيم در مورد آن صحبت کنيم، بلکه اقدامات خصمانهاي است که عربستان آن را چندين سال است که دنبال کرده و اين دفعه نيز باز هم نشان داد که خواهد همچنان رويه غلط و پوچ خود نسبت به ايران را ادامه دهد.
اين کارشناس مسائل خاورميانه اضافه کرد: آمريکا، اسرائيل و عربستان که در حال حاضر به دنبال تمديد تحريم تسليحاتي ايران هستند، خود از بزرگترين توليدکنندگان و مشتريان بازار اسحله دنيا هستند و در اين زمينه يد طولايي دارند، خود عربستان چندين سال است که با سلاحهاي آمريکايي، مشغول بمب ريختن بر سر مردم بيدفاع يمن است و شوراي امنيت تا به حال کوچکترين واکنشي به اين جنايات سعوديها نشان نداده، حال چه شده که عربستان ميخواهد در مورد خريد سلاح توسط ايران حرفي بزند، اين کشور هيچ گونه حقي ندارد که بخواهد در اين زمينه اظهار نظر کند.
وي با اشاره به اينکه ايران در برابر اين سه کشور تنها نيست، يادآور شد: به طور قطع روسيه و چين قطعنامه تمديد تحريم تسليحاتي را که آمريکا ارائه خواهد کرد، وتو ميکنند، از سوي ديگر کشورهاي اروپايي نيز به دليل اينکه خواهان ادامه برجام هستند، به نظر نميرسد از موضع آمريکا پيروي کنند، از سوي ديگر آمريکا نميتواند به برجام استناد کند، چرا که به طور کامل از آن خارج شده و کل دنيا نيز به اين مسئله اذعان کرده است، بنابراين در نهايت نيز بايد گفت، آمريکا و عربستان نميتوانند به اقدامات خصمانه خود عليه ايران ادامه بدهند و در اين زمينه به طور قطع شکست خواهند خورد.