ظریف: ماکرون ناقل پیام ترامپ نبود

ايسنا/وزير امور خارجه کشورمان در گفتوگويي تفصيلي با شبکه الميادين، به بررسي آخرين تحولات منطقه و جهان پرداخت.
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان در گفتوگوي اختصاصي با شبکه لبناني الميادين، ضمن تبريک سالگرد پيروزي لبنان در جنگ ۳۳ روزه، در رابطه با تحولات اخير لبنان، گفت: ما در اين فاجعه عظيم در کنار ملت لبنان هستيم و شهادت برخي از شهروندان را تسليت ميگوييم. اگر ملت لبنان متحد شود، نتيجه خوبي به دنبال خواهد داشت. ما مطمئن هستيم که همانگونه که لبنانيها اسرائيل را شکست دادند، امروز نيز از اين بحران عبور خواهند کرد.
وي گفت: طبيعي نيست که ناوگانهاي خارجي از هزاران کيلومتر به نزديکي لبنان ميآيند و هدف آنها تهديد ملت لبنان است اما مقاومت ملت لبنان اين تحرکات را شکست خواهد داد و اين تحرکات بيفايده است.
ظريف بيان کرد: ما در ديدار با مقامات لبنان دو بحث داشتيم که يکي آمادگي ايران براي حمايت از لبنان است. ما آمادگي اين را داريم که اين حمايتها و به ويژه حمايتهاي پزشکي را تداوم دهيم و در زمينه انرژي و سوخت و بازسازي نيز آمادگي حمايت از طريق بخشهاي خصوصي و ديگر نهادها هستيم. البته اين مسأله نيازمند رضايت دولت لبنان است. مسأله دوم اين است که کشورهاي خارجي نبايد در امور لبنان دخالت کنند. هيچ کسي نبايد گمان کند که ميتواند با توجه به مشکلات بهوجود آمده، ديدگاههاي خود را تحميل کند و من به مقامات لبناني تأکيد کردم که آمادگي حمايت از لبنان را داريم.
وزير امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوالي در اين باره که «برخي گروهها در لبنان شما را به دخالت در اين کشور متهم مي کنند»، تأکيد کرد: ما از تمام ملت لبنان و مقاومت لبنان حمايت ميکنيم و هيچگاه ديدگاه خود را بر هيچ گروهي تحميل نکرديم. ما متحمل بسياري از فشارها از سوي آمريکا و اسرائيل و غرب شديم و دليل اين فشارها حمايتهايمان از لبنان و مقاومت است. ما آماده تحمل اين فشارها هستيم. ما هميشه در کنار لبنان و مقاومت بوديم و به اين مسأله افتخار ميکنيم. ما از کشوري حمايت ميکنيم که چندين بار صهيونيستها را شکست داده است.
وي خاطرنشان کرد: ما هيچگاه در امور داخلي لبنان دخالت نکرديم و نخواهيم کرد و هميشه به مسئولان لبناني توصيه ميکنيم اختلافاتي بين خودشان ايجاد نکنند و متحد شوند. امنيت و پيشرفت لبنان، امنيت و پيشرفت ما است. ما از انتخاب ملت لبنان حمايت ميکنيم و هيچگاه شخصي را بر شخص ديگر ترجيح نداديم. هر اسمي که مورد حمايت مردم لبنان است، ما از آن حمايت ميکنيم.
او اظهار کرد: حتما جهان غرب در داخل خود اختلافاتي دارد. من به شما ميگويم که جهان غرب به پايان رسيده است و خود غربيها بر اين مسأله تاکيد کردند و کشورهاي غربي ديگر متحد نيستند و متأسفانه برخي کشورها تحت فشارهاي آمريکا مواضع خود را تغيير ميدهند.
ظريف در پاسخ به اين سوال که آيا فرانسه با تهران تماس داشته است و محتواي گفتوگوي ماکرون و روحاني چه بود، گفت: خودتان ميدانيد که ما با گروههاي مختلف تماس داريم و ايران آماده هرگونه تماس براي کمک به لبنان است اما ما به جاي کشورهاي ديگر تصميمگيري نميکنيم و بر اين مسأله تاکيد داريم که تصميمات منطقه بايد توسط کشورهاي منطقه اتخاذ شود و ما ميتوانيم در کنار آنها تسهيلگر باشيم. روحاني در اين تماس به ماکرون گفت که ما آماده کمک به لبنان هستيم. آنچه ماکرون ميخواست، کمک به لبنان براي عبور از اين مرحله است و ما گفتيم که تصميمگيري بايد با لبنانيها باشد.
وي در پاسخ به اين سوال که «ماکرون با چه سمتي با شما گفتوگو کرد و آيا او پيامي از سوي ترامپ به شما رساند»، تصريح کرد: ايشان به عنوان رييسجمهوري فرانسه با ما صحبت کرد، نه ناقل پيام ترامپ.
وزير امور خارجه کشورمان در پاسخ به اين سوال که «آيا وجود کارشناسان غيرلبناني در بررسي انفجار بيروت شما را آزار ميدهد»، گفت: ما مثل مسئولان لبناني تأکيد داريم که اين تحقيقات بايد لبناني باشد اما ما هيچگاه دخالت نکرديم و نگفتيم که لبنان بايد از چه کساني کمک بگيرد. دولت لبنان با هر طرفي که ميخواهد، ميتواند همکاري کند و اين تصميم خودشان است.
ظريف در بخش ديگري از اين مصاحبه تأکيد کرد: ما معتقديم که نبايد آمريکا آينده عراق را مشخص کند و ما به عراقيها قبل از انتخاب الکاظمي گفتيم از هر کسي حمايت کنيد، ما نيز حمايت ميکنيم. در رابطه با لبنان نيز همين است و از انتخاب ملت لبنان حمايت ميکنيم. در انتخاب الکاظمي ما هيچ دخالتي نداشتيم و گفتيم حامي شخصي هستيم که شما انتخاب ميکنيد. ما با تمام دولتهايي که بعد از سال ۲۰۰۳ در عراق روي کار آمدند، همکاري و از آنها حمايت کرديم.
وي افزود: من امروز در ديدار با مسئولان لبناني تأکيد کردم که حامي هر شخصي هستيم که شما انتخاب ميکنيد. اين در حالي است که برخي طرفهاي خارجي زماني که به بيروت آمدند، اسمهايي به همراه خود آورده بودند.
وزير امور خارجه کشورمان در رابطه با محتواي گفتوگويش در ديدار با سيدحسن نصرالله، دبيرکل حزبالله لبنان اظهار کرد: ابتدا به تفسيرها و تحليلهاي او از تحولات لبنان گوش داديم و سپس در رابطه با کمکهاي ايران به لبنان و شرايط منطقه و جهان و همچنين مسأله هستهاي بحث و گفتوگو کرديم و اين گفتوگو ثمربخش بود.
وي در رابطه با توافق اسرائيلي-اماراتي خاطرنشان کرد: اين توافق بيفايده است. جاي تأسف بسيار است که برخي حکام عرب با صهيونيستها همکاري ميکنند و هدف آنها رضايت ترامپ است. اين مسأله جديدي نيست. حکام عربستان و حکام امارات - نه مردمشان - سابقه زيادي با نتانياهو دارند و اگر به اظهارات آنها گوش کنيد، متوجه خواهيد شد که آنها صهيونيستها را دشمن نميدانند بلکه همپيمان خود ميدانند؛ در حالي که در تمامي دورهها و حتي در زمان حمله صدام ما در کنار آنها بوديم و دشمن صهيونيستي هر روز کشتارهايي عليه مردم فلسطين مرتکب ميشود. اسرائيليها و آمريکاييها اين توهم را ايجاد کردند که آنها نياز به ائتلاف براي مقابله با ايران دارند. ما آماده هستيم که تمام مسائل گذشته را فراموش کنيم و در کنار کشورهاي عربي بايستيم و به آنها ميگويم که آمريکاييها و اسرائيليها در کنار شما نميايستند؛ در حالي که ما همسايه و همتاريخ و همدين هستيم و آماده کمک کردن به شما هستيم. ما فاصله زيادي با هم نداريم؛ در حالي که آمريکاييها فاصله زيادي با شما دارند.
او در رابطه با خطر حضور رژيم صهيونيستي در امارت و منطقه تصريح کرد: حتما که وجود رژيم صهيونيستي در کشورهاي منطقه خنجري به پهلوي فلسطين است. ما به اين نتيجه رسيديم که صهيونيستها تمام توان خود را به کار گرفتند اما نتوانستند به ايران آسيب برسانند.
ظريف در رابطه با گفتوگوي اخيرش با عبدالله بن زايد، همتاي اماراتي خود گفت: در رابطه با کرونا و همکاري دوجانبه و بهبود روابط ميان کشورهاي خليج فارس گفتوگو و طرح صلح هرمز را مطرح کرديم.
وزير امور خارجه کشورمان در اين مصاحبه اعلام کرد: من معتقدم که حکام رياض اميدوار هستند که پاي آمريکا به منطقه به صورت خصمانه کشيده شود و اين آروزي جديدي نيست. پيشتر زماني که روابطمان بهتر از اکنون بود، باز سعوديها آمريکا را به جنگ با ايران تشويق ميکردند اما اين مسأله رخ نخواهد داد. سعوديها از گروههاي تجزيهطلب و تروريستي حمايت ميکنند. من به آنها پيشنهاد ميکنم که طرح صلح هرمز را بررسي کنند.
وي در رابطه با روابط ايران با ترکيه و عراق و سوريه و مشکلات ميان اين سه کشور، اظهار کرد: ما معتقد به همکاري منطقهاي هستيم و بر اين باوريم که کشورهاي منطقه از طريق گفتوگو ميتوانند مشکلات خود را حل کنند. ترکها ميدانند ما موافق حضور آنها در سوريه نيستيم و اين مشکلات از راههاي ديگر قابل حل شدن است. در سفر اخيرم به عراق به مسئولان اقليم کردستان گفتم که بايد از توهمها دور شويم و نبايد توهم دخالتهاي خارجي را داشته باشيم.
ظريف در رابطه با توافقات ايران و روسيه و چين گفت: ما همواره خواهان روابط خوب با تمام دنيا به جز رژيم صهيونيستي هستيم و همه اينها به شرطي است که به حق حاکميت ما احترام بگذارند و در امور ما دخالت نکنند. راه همکاري با ايران باز است. چين تا سال ۲۰۲۴ قويترين کشور اقتصادي خواهد بود و حتي کشورهاي غربي خواهان روابط با چين هستند. ما روابط بسيار خوبي با روسيه و چين و ديگر کشورهاي همسايه داريم و خواهان گسترش آن هستيم.
وي درباره اقدامات اخير واشنگتن عليه ايران در شوراي امنيت، تصريح کرد: اقدام آمريکا اقدامي غيرقانوني است. پيشنويس قبلي که آمريکا آماده کرده بود، حتي مورد تأييد دو کشور هم قرار نگرفت؛ در حالي که ۹ عضو بايد آن را تأييد کنند تا تصويب شود. بنابراين تلاشهاي آمريکا به نتيجه نخواهد رسيد. خود بولتون در روز خروج ترامپ از برجام اعلام کرد که ما ديگر نميتوانيم از مادههاي اين توافق استفاده کنيم.
وي درباره اظهارات ترامپ مبني بر اين که اگر در انتخابات پيروز شوم، ظرف ۳۰ روز با ايران به توافق ميرسم، تأکيد کرد: اگر او تصميم دارد از تصميمات اشتباهش برگردد و خسارتهاي اقتصادي و ترور شهيد سليماني را جبران کند، در آن زمان به پيشنهاد او فکر خواهيم کرد و موضع رسمي خود را اعلام خواهيم کرد.
ظريف در زمينه شبکههاي جاسوسي که اخيرا در ايران کشف شدهاند، گفت: متأسفانه استفاده از جاسوسها واقعيتي است که در همه جا وجود دارد و بيشک اسرائيل و آمريکا تمام توان خود را در اين راه به کار ميگيرند اما اين جاسوسها نميتوانند روابط ما با کشورهاي ديگر را تغيير دهند.