ايسنا/ نتايج يک تحقيق از نقش کليدي برخي ژنها در مسير انتقال پيام اسيدهاي چرب در سرطان کولورکتال(روده بزرگ)، عواملي که از راههاي مختلف مانند تغييرات اپي ژنتيکي منجر به افزايش سطح بيان اين ژنها ميشود، جايگاه درماني ارزشمندي براي سرطانهاي مختلف بهويژه سرطان کولورکتال دارد.
حامد اکبري، دانشجوي کارشناسي ارشد رشته زيست شناسي سلولي و ملکولي به بررسي"بيان نسبي ژن miRNA-140-5p و ارتباط آن با مسير انتقال پيام اسيدهاي چرب در پيشرفت بدخيمي در ردههاي سلولي سرطان کولورکتال" پرداخت.
مطابق اين تحقيق، سبک زندگي و به خصوص عادتهاي رژيم غذايي در جوامع امروزي تغيير کرده است و همين دليل، سرطان روده بزرگ را به يکي از شايعترين و مرگبارترين سرطانها تبديل کرده است. مطالعات انجام شده بر روي ميزان مصرف اسيدهاي چرب بلند زنجير در ارتباط با سرطان روده بزرگ نشاندهنده ارتباط معنادار بين ميزان مصرف آنها در رژيم غذايي و افزايش بروز بدخيميهاي روده بزرگ است.
همچنين از جهتي تحقيقات مختلف نشان دادهاند hsa-miR-140-5p، در سرطان کولورکتال دچار کاهش بيان ژن ميشود و اين کاهش بيان با پيشرفت سرطان و متاستاز آن به غدد لنفاوي و ريه نيز بيشتر ميشود. در اين مطالعه با در نظر گرفتن مسير انتقال پيام اسيدهاي چرب، با استفاده از پايگاههاي اطلاعاتي و مقالات مختلف، تعداد يازده ژن جهت بررسي بيان و ارتباط آنها با miRNA ذکر شده انتخاب شد.
اگرچه آزمونهاي بيشتري براي تائيد پيشبينيهاي بيوانفورماتيکي نياز است، با اين حال ميتوان نتيجه گرفت که احتمالاً کاهش سطح بيان hsa-miR-140-5p منجر به کاهش اثر مهاري آن بر mRNA هاي هدف مذکور شده و موجب افزايش بيان آنها شده است.
نظر به نقش مهم و کليدي اين ژنها در مسير انتقال پيام اسيدهاي چرب در سرطان کولورکتال، عواملي که از راههاي مختلف مانند تغييرات اپي ژنتيکي (مانند miRNA ها) منجر به افزايش سطح بيان اين ژنها ميشوند، جايگاه درماني ارزشمندي براي سرطانهاي مختلف بهويژه سرطان کولورکتال خواهند شد. از اينرو کاهش سطح بيان hsa-miR-140-5p ميتواند بهعنوان يک هدف درماني بالقوه جهت درمان مبتلايان به سرطان کولورکتال در مطالعات آينده مدنظر قرار گيرد.
به گزارش ايسنا، اين پايان نامه با راهنمايي کامران قائدي و فرزاد سيد فروتن در مؤسسه آموزش عالي جهاد دانشگاهي اصفهان دفاع شد.
بازار