مجله ايلياد/ ماهي منبع حياتي پروتئين براي نصف مردم جهان است. بالغ بر ۵۶ ميليون نفر در سراسر دنيا در صنعت ماهيگيري اشتغال دارند. تغييرات آب و هوايي در حال بروز اختلال در اين مجموعه است. گروهي از دانشمندان به سرپرستي «کريستوفر فري» از دانشگاه کاليفرنيا، مقالهاي در مجلهي Science چاپ کردهاند و طي آن شرح دادهاند که چگونه گرم شدن آبها بر ميزان توليد ماهي اثر گذاشته است.
اين مطالعه بر روي دادههاي مربوط به ۱۲۴ گونهي دريايي در ۳۸ نقطهي مختلف دنيا متمرکز شده است. ميتوان تخمين زد که اين نقاط تقريباً يکسوم دنيا را در بر ميگيرند. دانشمندان اين دادهها را با اطلاعات مربوط به دماي آب اقيانوسها ترکيب کرده و دريافتهاند که جمعيت ۸ درصد از ماهيها تحت تاثير منفي شديد گرمايش جهاني قرار گرفته است؛ در صورتي که ۴ درصد از آنها با گرمايش جهاني افزايش جمعيت دادهاند. فري ميگويد: «براي ما حيرتآور بود که فهميديم گرمايش جهاني بر روي جمعيت ماهيها نيز اثرگذار بوده است. در بين گونههايي که ما بررسي کرديم، آنهايي که از گرمايش متضرر شدهاند، بيشتر بودند.»
محققين با بررسي نحوهي دسترسپذيري ماهي و يا هر نوع غذاي ديگر از سال ۱۹۳۰ تا سال ۲۰۱۰، نشان دادهاند که درياهاي ژاپن و پس از آن درياي شمال، بيشترين ضرر را متحمل شدهاند. درياي بالتيک، اقيانوس هند و شمالشرق ايالات متحده از وضعيت بهوجود آمده بيشترين بهره را بردهاند. اگر چه بهطور کل تغييرات در توليد ماهي تاکنون کم بوده است، ولي در نواحي مختلف تاثيرات گاهاً زيادي داشته است. بهعنوان مثال، در شرق آسيا توليد ماهي بين ۱۵ تا ۳۵ درصد کاهش داشته است. اين نتايج به اين معني است که در آن نواحي دسترسپذيري غذايي بين ۱۵ تا ۳۵ درصد کاهش داشته است و همچنين شغلهاي مرتبط با ماهيگيري نيز به همين ميزان کمتر شدهاند.
فري ميگويد: «دانستن دقيق تغييرات توليد ماهي در اثر تغييرات آب و هوايي مسالهاي بسيار چالش برانگيز است، ولي اکنون مطمئن هستيم که اگر وضعيت موجود را کنترل نکنيم، در آينده ماهي کمتري در دسترس خواهيم داشت.»
جلوگيري از زيادهروي در ماهيگيري ميتواند تاثير مهمي در اين روند داشته باشد. به گفتهي محققين، گرمايش آب اقيانوسها تنها يکي از فرآيندهايي است که بر روي زندگي آبزيان اثرگذار است. اسيدي شدن اقيانوسها، کم شدن اکسيژن محلول و از دست رفتن سکونتگاههاي زيردريايي نيز تاثيرات عمدهاي در اين مورد دارند. براي درک بهتر تاثير تغييرات آب و هوايي بر روي جمعيت ماهيها، بايد مطالعات بيشتري انجام شود.
بازار