باشگاه خبرنگاران/ کارشناسان بهتازگي طراحي و آماده سازي ابر رايانهاي فوق پيشرفته براي هدايت و کنترل تلسکوپ آرايهاي را در دست گرفتهاند. در ساخت اين تلسکوپ بزرگ آرايهاي با نام SKA حدود ۴۰ موسسه از ۱۱ کشور جهان مشارکت داشته اند.

تلسکوپ SKA به ستاره شناسان اجازه ميدهد آسمان را با چنان جزئياتي مشاهده کنند که با ديگر تلسکوپهاي فعال کنوني امکانپذير نبوده است.
مرکز هدايت، کنترل و پردازش اين تلسکوپ از ۲ ابر رايانه فوق پيشرفته تشکيل شده است و به تازگي محققان وارد فاز طراحي مهندسي برروي يکي از ابر رايانههاي آن شده اند.
کنسرسيوم SDP که به وسيله دانشمندان دانشگاه کمريج هدايت ميشود به مرحله پردازش دادههاي جمع آوري شده به وسيله تلسکوپ ميپردازد.
تلسکوپ راديويي SKA داراي ۲ ابر رايانه است که در آفريقاي جنوبي (منطقه کيپ تاون) و کشور استراليا (منطقه پرت) فعال خواهند شد.
افزون بر جمع آوري دادهها تلسکوپ بايد بتواند بين اطلاعات قابل استناد و اطلاعات فاقد ارزش علمي تمايز قائل و آنها را ازهم شناسايي و تفکيک کند. ابر رايانه SDP مسئول پردازش پنج ترابايت داده در يک ثانيه که حدود ۱۰۰ هزاربار سريعتر از ميانگين سرعت پيش بيني شده اينترنت جهاني و پهناي با تا سال ۲۰۲۲ است.
اين ابر رايانه در زمان اتمام ساخت و بهره برداري ۲۵ درصد سريعتر از ابررايانه Summit شرکت IBM عمل خواهد کرد که امروزه لقب سريعترين ابر رايانه جهان را در اختيار دارد.
فناوريهاي مختلفي در ساخت اين تلسکوپ مورد استفاده قرار خواهد گرفت از جمله الگوريتم يادگيري زبان ماشين که به آن امکان ميدهد تا تداخلهاي فرکانس راديويي RFI و ساير منابع ايجاد صداهاي پس زمينه را از دادهها شناسايي و حذف کند.
به گفته کارشناسان افزون بر هدايت و کنترل دادههاي دريافتي از تلسکوپ، از ۲ ابر رايانه در آينده ميتوان در زمينههاي علمي ديگر بهره برد، از جمله فعاليتهاي پژوهشي که به محاسبات فوق العاده زياد با دقت و سرعت بالا نياز دارند.

مدل سازي ها، بررسي دگرگونيهاي اقليمي، پيش بيني و تجزيه تحليل وضعيت آب و هوا، پژوهشهاي پزشکي، نجوم، کيهان شناسي و در بسياري ديگر از حوزهها از اين ابر رايانهها استفاده خواهد شد.
بازار