ايسنا/ محققان دانشگاه نورث کارولينا موفق به ابداع يک پچ با سوزنهاي ريز شدهاند که دي.ان.اي گياه و موجودات زنده موجب بيماري گياه را جمعآوري ميکند و منجر به تشخيص سريع بيماري گياهان ميشود.
هنگامي که کشاورزان گياهان مريض را در محصولات خود پيدا ميکنند، مهم است که فوراً بدانند کدام بيماري مسئول است.
اکنون فناوري جديد ريزسوزن(microneedle) توانسته راه را براي ساخت يک پچ فراهم کند که بيماري گياه را ظرف چند دقيقه به درستي تشخيص ميدهد.
در مواردي که بلافاصله مشخص نميشود که کدام بيماري، گياه را گرفتار کرده است، نمونههايي که از گياه گرفته ميشود مورد بررسي قرار ميگيرند تا ببينند کدام دي.ان.اي ارگانيسم عامل بيماري در گياه وجود دارد و باعث ايجاد بيماري شده است.
هر چند قبل از اينکه دي.ان.اي شناسايي شود ميبايست از طي يک فرآيند چند مرحلهاي به نام "استخراج CTAB" از مواد نمونه جدا شود. اين فرآيند در آزمايشگاه انجام ميشود و شامل خرد کردن بافت گياه، اضافه کردن حلالهاي آلي و قرار دادن مخلوط در سانتريفوژ است. همچنين انجام آن سه تا چهار ساعت طول ميکشد.
دانشمندان دانشگاه دولتي "نورث کارولينا" در تلاش براي ايجاد يک جايگزين سريعتر و آسانتر، يک پچ به اندازه يک تمبر پستي ساختهاند که از يک پليمر ارزان قيمت ساخته شده و يک طرف آن با صدها سوزن کوچک پوشانده شده است.
هر يک از اين سوزنها با تنها ۰.۸ ميليمتر طول به بافت گياه نفوذ ميکنند و پس از چند ثانيه پچ با پوست ساکن شده و با يک محلول شسته ميشود. بدين ترتيب ماده ژنتيکي حاوي دي.ان.اي از سوزنها جمعآوري ميشود.
کل اين فرآيند فقط يک دقيقه طول ميکشد. پس از آن البته هنوز هم بايد دي.ان.اي در يک آزمايشگاه شناسايي شود.

"کينشان وي" سرپرست اين مطالعه ميگويد: استخراج دي.ان.اي مانع بزرگي بر سر راه پيشرفت ابزارهاي آزمايش گياهان شده است.
وي افزود: ما در حال حاضر به دنبال توسعه يک دستگاه ارزان قيمت، يکپارچه و قابل حمل هستيم که ميتواند هر مرحله از فرآيند را از گرفتن نمونه براي شناسايي گرفته تا شناسايي پاتوژن و گزارش نتايج حاصل از آزمايش به تنهايي انجام دهد.
اين مطالعه در مجله ACS Nano منتشر شده است.
بازار