ايسنا/ پژوهشگران برزيلي در بررسي جديدي دريافتند که شايد بتوان با بررسي الگوهاي فعاليت مغز، اختلال دو قطبي را به موقع تشخيص داد.
پژوهش جديدي نشان ميدهد که شايد بررسي الگوهاي فعاليت مغز هنگام انتظار براي پاداش، بتوانند به شناسايي افرادي که بيشتر در معرض ابتلاء به اختلال طيف دو قطبي قرار دارند کمک کند.
"شيدايي" يا "مانيا"(Mania)، حالتي برعکس حالت افسردگي است که در افراد مبتلا به اختلال طيف دو قطبي پيش ميآيد و معمولاً با نشاطزدگي، تحريکپذيري، پرکاري و عقايد خودمهمانگاري همراه است. پژوهشگران در اين پروژه، الگوهاي فعاليت عصبي افراد را هنگام انجام دادن کاري با انگيزه پاداش بررسي کردند تا شدت نشانههاي مانيا را در بزرگسالان جواني که به اين اختلال دچار نشده بودند، بررسي کنند.
دکتر "لتيسيا د اوليويرا"(Leticia de Oliveira)، پژوهشگر "دانشگاه فلوميننزه فدرال"(UFF) در برزيل و از نويسندگان اين پروژه گفت: يافتههاي اين پژوهش ميتوانند با مشخص کردن نشانههاي مانيا در افراد مستعد اختلال طيف دو قطبي، نشانگرهاي زيستي طبيعي ارائه دهند و به شناسايي زودهنگام خطر ابتلا به اختلال طيف دو قطبي در بزرگسالان جوان کمک کنند.
ابتلاي يکي از اعضاي خانواده به اختلال طيف دو قطبي، ميتواند فرد را در خطر ابتلا به اين اختلال قرار دهد اما سابقه خانوادگي، اطلاعات کافي را براي تصميمگيري در مورد احتمال ابتلا به اين اختلال فراهم نميکند؛ در نتيجه نميتواند در پيشگيري از آن موثر باشد. اين پژوهش جديد نشان ميدهد که ممکن است الگوهاي فعاليت مغز بتوانند به پيشبيني امکان ابتلا به اختلال طيف دو قطبي در افراد کمک کنند.
اوليويرا افزود: شايد يافتههاي اين پژوهش بتوانند پزشکان را در تصميمگيري براي درمان به موقع راهنمايي کنند و هزينههاي قابل توجه درمان را کاهش دهند.
اوليويرا و همکارانش براي اطمينان از کارايي اين روش براي افرادي که در خطر ابتلا به اختلال طيف دو قطبي قرار دارند، گروهي از بزرگسالان جوان را تحت تصويربرداري مغزي قرار دادند. شرکتکنندگان اين بررسي، پيچيدگيهاي رواني گوناگوني داشتند اما هيچکدام به اختلال طيف دو قطبي دچار نبودند.
پژوهشگران براي بررسي شدت نشانههاي مانيا، فعاليت "قشر قدامي- جانبي پيشپيشاني مغز"(vlPFC) را مورد بررسي قرار دادند و دريافتند که فعاليت اين ناحيه از مغز ميتواند براي پيشبيني شدت نشانههاي مانيا که مرتبط با اختلال طيف دو قطبي است، موثر باشد.
"کامرون کارتر"(Cameron Carter)، از پژوهشگران اين پروژه گفت: اين پژوهش نشان ميدهد که ادغام دادههاي ابزار تحليل محاسباتي تصاوير مغز و "تصويرسازي تشديد مغناطيسي کارکردي" يا "افامآرآي"(fMRI) ميتواند بينشهايي را در مورد سيستم عصبي ارائه دهد و نشانههاي اختلال را مشخص کند. نتيجه اين فرآيند ميتواند در تشخيص امکان ابتلا به اختلال طيف دو قطبي موثر باشد.
اين پژوهش، در مجله "Cognitive Neuroscience and Neuroimaging" به چاپ رسيد.
بازار