ايسنا/ پژوهشگران مؤسسه فناوري ماساچوست(ام.آي.تي) در مطالعه اخيرشان روشي را کشف کردهاند که توسط آن ميتوانند روغن را از آب جدا کنند. همه ميدانيم که روغن با آب مخلوط نميشود، اما هنگامي که اين دو با هم مخلوط شوند نيز نميتوان آنها را از هم جدا کرد اما با روشي که اخيراً پژوهشگران توسعه دادهاند اين کار ديگر غيرممکن نيست.
براي ناميزه کردن روغن، کارآمد ترين راه استفاده از غشايي است که ميتواند قطرات کوچک از آب را فيلتر کند. با اين حال، غشاها بلافاصله آلوده ميشوند و بايد تميز شوند.
ناميزه يا امولسيون نوعي کلوئيد مايع در مايع است که در آن قطرههاي ريز يک مايع (مانند روغن) در مايعي ديگر (مانند آب) بيآنکه با يکديگر درآميزند، پراکنده است. يک امولسيون از دو مايع امتزاج ناپذير (معمولاً روغن و آب) تشکيل شده است که يکي از آنها به صورت قطرات ريز در ديگري پراکنده شده است. مايع پراکنده شده فاز پراکنده يا داخلي و مايع احاطه کننده قطرات فاز پيوسته، بسته يا خارجي ناميده ميشود.
طي اين مطالعه پژوهشگران ام. آي.تي يک ابزار تصويربرداري را مورد بررسي قرار دادند که امکان توسعه يک ماده غشايي جديد را که آلوده نميشود فراهم ميکند.
"گرگوري راتلج"(Gregory Rutledge)، استاد مهندسي شيمي و يکي از نويسندگان اين مقاله، گفت: فرايند پالايش تقريباً غيرممکن است. غشاء پالايش معمولاً محکم بسته ميشود و به سختي ميتوان درون آن را مشاهده کرد.
پژوهشگران طي اين مطالعه براي جدا کردن اين دو ماده، از دو ليزر براي اسکن لايه به لايه مواد استفاده کردند. اين تکنيک، "ريزبيني دوچشمي"(confocal laser scanning microscopy) نام دارد.
هنگامي که دو پرتو ليزر عبور ميکنند، مواد با رنگ فلورسنت مشخص ميشوند. براي اين آزمايش، محققان از دو رنگ استفاده کردند: يکي بر روي روغن در مايع و ديگري در فيبرهاي غشاء.
اين روش براي ايجاد يک تصوير سه بعدي کامل از راه قطرات روغن پراکنده سراسر غشاء مناسب است. اين موضوع ميتواند به درک بهتر اينکه چگونه جدايي بين نفت و آب اتفاق ميافتد، کمک کند.
يافتههاي اين مطالعه در مجله "Applied Materials and Interfaces" منتشر شد.
بازار