مهر/ محققان روشي نوين براي پرينت سه بعدي پوست و استخوان انسان در فضا ابداع کرده اند که از اين روش براي درمان شکستگي و سوختگي فضانوردان در ماموريت به مريخ مي توان استفاده کرد.
سفر به مريخ چندسال طول مي کشد و اگر يکي از فضانوردان در اين ميان دچار سوختگي يا شکستگي شود، امکان بازگشت او به زمين وجود ندارد.
درهمين راستا محققان دانشگاه بيمارستان درسدن در آلمان نخستين نمونه هاي پوست و استخوان پرينت شده زيستي را براي استفاده در فضا رونمايي کرده اند.
هرچند درمان بيماران با استخوان يا پوست هاي پرينت شده سه بعدي روي زمين هنوز در مراحل اوليه است، اما اين فناوري در فضا اهميت خاصي دارد زيرا بدن انسان در شرايط مذکور به سرعت بهبود نمي يابد.
توماسو گينيدي مدير بخشي از سازمان فضايي اروپا است که روي اين پروژه نظارت مي کند. او در اين باره مي گويد: اگر فضانوردي دچار سوختگي شود، پوست جديد را مي توان با پرينتر زيستي توليد کرد. در غير اينصورت بايد از قسمت ديگري از بدن فرد پوست برداشته شود که اين روند جراحاتي ديگر ايجاد مي کند و فرايند بهبود آن در فضا به کندي انجام مي شود.
دانشمندان براي پرينت سه بعدي پوست در گرانش صفر با چالش هاي خاصي روبرو بودند. آنها براي اين منظور پلاسماي خون انسان را غليظ کردند. از پلاسما همراه مواد گياهي براي پرينت زيستي سلول هاي پوست استفاده کردند که در شرايط گرانشي مختلف نيز کارآمد خواهد بود.
براي پرينت سه بعدي استخوان، آنها سيمان استخوان فسفات کلسيم را با سلول هاي بنيادي انسان ترکيب کردند. کلسيم فسفات به عنوان ماده شکل دهنده ساختار استخوان به کار مي رود و همزمان با رشد آن در بدن انسان جذب مي شود.
بازار