ايسنا/ سلول بنيادي، سلولي است که دو ويژگي نوزايي و تخصصي بودن و قابليت تبديل به سلول ديگر را دارد و به سلولهاي جنيني بالغين و خون بند ناف تقسيم مي شود، خون بند ناف، خون و جفت مجراي ارتباطي مادر و جنين است که مملو از خون داراي سلولهاي بنيادي است و به همين دليل بانک خون بند ناف در دنيا ايجاد شده است که از بند ناف 80 تا 200 سي سي ميتوان خون جمع آوري کرد، سلولهاي بنيادي زبالههاي بيولوژيکي هستند که جاني دوباره ميبخشند .
اولين بانک خون بند ناف دنيا در سال 1991 راه اندازي شد و در سال 2016مشخص شد درمان بيش از 80 نوع بيماري با استفاده از سلولهاي بنيادي خون بند ناف امکان پذير است.
سلولهاي بنيادي خون بند ناف ذخيره شده، در درمان بيماريهاي خوني مثل لوسمي حاد و مزمن، لنفوم هوچکين و غير هوچکين، انواع تالاسمي ها و انواع کم خونيهاي مزمن مادرزادي مانند آنمي فانکوني وآنمي آپلاستيک، بيماريهاي نقص سيستم ايمني، نقص در توليد لنفوسيت ها و اخيرا در زمينه اوتيسم و فلج مغزي کودکان به صورت کارآزمايي باليني استفاده ميشود.
قدمت نگهداري نمونهها در دنيا حدود 28 سال است که پيش بيني ميشود با گذشت زمان مدت زمان افزايش پيدا کند.
تاکنون بالغ بر 200مورد پيوند موفق براي بيماريهاي خوني و همچنين بيماريهاي با منشا عصبي در کشور انجام شده و همچنين پيش بيني ميشود طي سه تا پنج سال آينده از سلولهاي بنيادي خون بند ناف در درمان بيماريهاي ديابت، آلزايمر، پارکينسون، سکته قلبي و مغزي استفاده شود.
رئيس سازمان جهاددانشگاهي آذربايجانشرقي و متخصص ژنتيک اظهار کرد: موضوع نگهداري و حفظ خون بند ناف از زماني مطرح شد که فايده استفاده از سلولهاي بنيادي در درمان بسياري از بيماريها در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفت.
دکتر جعفر محسني افزود: سلولهاي بنيادي از راههاي مختلفي تهيه ميشود که يکي از آنها سلولهاي بنيادي مغز استخوان و ديگري سلولهاي بنيادي خوني است که از بندناف و جفت جنين به دست ميآيد.
وي اظهار کرد: تهيه سلولهاي بنيادين از نمونه خون بند ناف از جمله شيوههاي نويني است که از سال و۱۹۹۸ حدود ۸ سال پس از تاسيس نخستين بانکهاي ذخيره نمونه خون بندناف، در جهان رايج شده است، براي اولين بار در سال 1989 پروفسور گلوکمن در کشور فرانسه از سلولهاي خون بند ناف خواهر يک پسربچه مبتلا به کم خوني فانکوني استفاده کرد و و موفق شد بيماري اين پسربچه را درمان کند، تا پيش از اين بسياري از افراد مبتلا، جان خود را از دست ميدادند و اين بيماري درمان قطعي نداشت.
وي ادامه داد: در ايران کار تحقيق روي سلولهاي بنيادي از سال 80شروع شده و در سال 84 بانک خون بند ناف رويان به همت دکتر سعيد آشتياني آغاز به کار کرده و تاکنون بيش از 120هزار نمونه خون بند ناف از نقاط مختلف کشور در بانک خون بند ناف ذخيره شده است.
محسني گفت: اين بانک در حال حاضر با 42 نمايند گي در سراسر ايران آماده ارائه خدمات بانک خون بند ناف است.
رئيس سازمان جهاددانشگاهي آذربايجان شرقي تاکيد کرد: به همه خانواده ها که در آستانه تولد فرزند هستند توصيه ميکنيم حتما نسبت به نگهداري سلولهاي بنيادي خون بند ناف نوزاد خود اقدام کرده و اين کار را به مثابه يک بيمه بيولوژيک در نظر بگيرند تا در آينده در صورت نياز براي درمان بيماريهاي صعب العلاج خود فرد يا خانواده يا افرادي که تطابق ژنتيکي يکساني دارند استفاده شود.
مدير دفتر نمايندگي بانک خون بند ناف رويان استان آذربايجان شرقي اظهار کرد: اين دفتر واقع در مرکز پزشکي جهاد دانشگاهي استان در خيابان آزادي تبريز، روبروي سه راهي گلگشت بوده و در زمينه ذخيره سازي خون بند ناف از بهمن سال 87 مجوز فعاليت دارد.
طيبه عابديني افزود: تاکنون حدود 3800 نمونه خون بند ناف در استان دريافت و در بانک خون بند ناف رويان ذخيره سازي شده است.
وي گفت: اقدام به ذخيره سازي خون بند ناف از سوي والدين، از سال 90 روند رو به رشدي دارد ولي با توجه به ميزان مواليد انجام شده در استان، انتظار پوشش بيشتري داريم.
وي ادامه داد: جهت فرهنگ سازي در خصوص ذخيره سازي خون بند ناف نوزادان، نياز به همياري بخشهاي مختلف درگير بوده و پزشکان، متخصصان زنان و زايمان و رسانهها در اين زمينه نقش موثري دارند.
وي يادآور شد: دفتر نمايندگي بانک خون بند ناف رويان استان آذربايجان شرقي داراي کادر مجرب بوده و کارشناسان اين مجموعه در سالهاي متوالي جزو کارشناسان برتر رويان معرفي شده اند، همچنين در طي سال 97 از نظر کميت و کيفيت نمونه هاي اخذ شده با توجه به استانداردهاي جهاني نسبت به استانهاي هم تراز ، رتبه برتر کشوري را کسب کرده است.
عابديني گفت: هزينه اوليه عقد قرارداد حدود سه ميليون و 400 هزار تومان و هزينه شارژ سالانه 160 هزار تومان است لذا به منظور رفاه حال متقاضيان و حمايت از قشر کم درآمد استفاده از تسهيلات بانکي بدون بهره و قسط بندي هزينه امکان پذير است و همچنين براي خانوادههاي داراي فرزند بيمار تخفيف ويژه جهت استفاده از اين فرصت فراهم شده که خانوادهها بهتر است اين فرصت طلايي را از دست ندهند.
وي يادآور شد: اگر فردي ذخيره سازي خون بند ناف نداشت و در آينده به آن نياز پيدا کرد يبايد هزينه اي بين 35 تا 40 هزار دلار براي تهيه نمونه از خارج از کشور پرداخت کند
وي ادامه داد: همچنين ذخيره خون بند ناف فرزند دوم نيز با توجه به ارائه تخفيف در هزينه براي خانواده هايي که خون بند ناف فرزند اولشان را ذخيره کرده اند توصيه مي شود .
مدير دفتر نمايندگي بانک خون بند ناف رويان استان آذربايجان شرقي گفت: علاقمندان به ذخيره خون بند ناف فرزندان خود ميتوانند جهت کسب اطلاعات بيشتر با شماره 33354215 و 33375189 در ساعات اداري تماس گرفته و يا با مراجعه به سايت
www.rsct.ir اطلاعات لازم را کسب کنند.
بازار