خبرگزاري کتاب ايران/ قانون جاذبه يکي از بحثبرانگيزترين موضوعاتي است که اين روزها بسياري از افراد براي رسيدن به اهداف و آرزوهاي خود تلاش ميکنند با بهرهگيري از آن به اهداف و آروزهاي خود جامعه عمل بپوشانند. تاکنون روانشناسان زيادي درباره اين قانون و چگونگي استفاده از آن کتابها و مقالات زيادي را نوشتهاند؛ همچنين سخنرانيهاي بيشماري هم درباره اين قانون در زندگي وجود دارد.
اشتباه نکنيد! موضوع اين گزارش ربطي به مباحث روانشناسي ندارد. گرانش محبوبترين نيرو از نيروهاي بنيادين براي بشر است. اغلب به خوبي آن را ميشناسيم و با آن ارتباط داريم؛ حتي بدمان نميآيد که اين نيرو را وارد زندگي خود کنيم و در جنبههاي گوناگون رفتار و اتفاقات را بر اساس آن تحليل کنيم. در واقع بسياري از ما دوست داريم گرانش را نه به عنوان يک نيرو بلکه به عنوان يک حقيقت زندگي بپذيريم. در اصل گرانش يک نيروي غيرعادي و ضعيف است و در عين حال اسرارآميزترين نيروي طبيعت به شمار ميرود.
«معادله جهان» نوشته اندرو توماس درباره گرانش است. يک ويژگي اين اثر که باعث شده است با ساير کتابهاي کيهانشناسي متمايز باشد اين است که نويسنده نگاهي انتقادي به رويکرد فيزيکدانها داشته است. دانشمندان براي توجيه مشاهدات غير منطبق با نظريههاي گرانشي موجود دست به تعريف پديدههاي عجيب مانند ماده تاريک زدهاند؛ اما توماس تلاش ميکند تا با رها کردن خود از ساختارهاي موجود دليلي منطقي براي تشريح اين مشاهدات ارائه کند.
نويسنده کتاب تحصيلات آکادميک خود را در رشته فيزيک و در مرکز آموزشي جيمز کلارک مکسول در دانشگاه ادينبرگ آغاز کرد و با اخذ مدرک دکتري از دانشگاه سوانسي در سال 92 ميلادي به پايان برد.
احسان بدريکوهي در گفتوگو با ايبنا درباره نام کتاب ميگويد: «چون نويسنده در اين اثر درباره گرانش و معادلههاي آن با مخاطب حرف ميزند و معادله حرکت اجسام در کيهان را مورد بررسي قرار ميدهد،شايد مناسبترين نامي که ميتوان براي آن برگزيد، «معادله جهان» باشد. در واقع فصلهاي کتاب مانند تکههاي يک پازل پيچيده است که تنها پس از کنار هم قرار گرفتن همه تکهها قابل فهم خواهد بود و به مخاطبان ميگويم کتاب را تا انتها بخوانند و در پايان از تماشاي تصوير زيباي به دست آمده از کيهان لذت ببرند.»
همه چيز با يک انفجار شروع شد. يک انفجار بزرگ در واقع نقطهاي با چگالي بينهايت شکافته شد و ذرات درون آن به بيرون پراکنده شدن، به دنبال اين انفجار کهکشانها پديد آمدند. در حقيقت بايد گفت از پي اين انفجار بود که ستارهها و سيارهها و بعد سيارههاي منظومه شمسي و زمين و بعد انسانها شکل گرفتند، بنابراين ميتوان نتيجه گرفت که جسم انسان ترکيبي از ميليونها سلول پيچيده، منظم و دقيقي از يک انفجار به وجود آمده است. انفجاري که مسبب پراکندگي و بينظمي در جهان ماست.
بحث گرانش در فيزيک بسيار مفصل است و دانشمندان سالها در اينباره با يکديگر اختلاف نظر داشتند.
بدريکوهي معتقد است؛ «کتاب درباره انبساط کيهان بحث ميکند و هر چه در کتاب جلوتر ميوريم نويسنده مخاطب را با دستگاههاي اندازهگيري پيشرفته آشنا ميکند. دستگاههايي که دليل يافتههاي جديد در علم فيزيک هستند. در بخش بعدي نويسنده به اين موضوع ميپردازد که بر اساس برخي نظريات دانشمندان انبساط در حال کاهش است. در کل اين اثر تئوريها را مورد ارزيابي قرار داده است.»
همواره بحث و گفتوگو درباره مسائل و تئوريهاي علمي در ميان دانشمندان رواج داشته است؛ حتي در برخي منابع آمده دانشمندان چند دهه گذشته شرطبنديهايي هم با يکديگر بر سر اثبات نظريههايشان داشتهاند.
بدريکوهي ميگويد؛ «نويسنده در کتاب اصليترين چالشهاي علمي را که مورد توجه دانشمندان درباره انبساط بوده است، مورد بررسي قرار داده است. جالبترين بخش کتاب آنجاست که نويسنده نه تنها نظريات اينشتين بلکه يافتههاي ثابتي را که در ذهن ما هست، به چالش ميکشد. در بسياري مواقع ما يک موضوعي را به عنوان يک اصل ميپذيريم و بر آن هم پافشاري ميکنيم، همچنين موضوعات ديگري را بر اساس همين اصل ميپذيريم در حاليکه امکان دارد همين موارد اصل و پايه روزگاري اصالت خود را از دست بدهند. در کل نويسنده با فکر باز به مسائل نگاه کرده است و به مخاطب اطلاعات جالبي را از نگرش دانشمندان ارائه ميدهد.»
به گفته بدريکوهي؛ کتاب داراي ادبياتي ساده و روان است و با اينکه معادلات پيچيده درباره انبساط جهان وجود دارد، نويسنده از آوردن معادلات پيچيده پرهيز کرده است.
«معادله جهان» در 103 صفحه، به شمارگان سيصد جلد و به قيمت يازدههزار تومان از سوي انتشارات سبزان روانه بازار نشر شد.
بازار