ايرنا/ محققان استراليايي در جريان يک مطالعه موفق شدند، دهانه برخوردي قديميترين سيارک جهان را در اين کشور کشف کنند؛ اين کشف ميتواند علت پايان يافتن عصر يخبندان را در زمين توضيح دهد.
دهانهٔ برخوردي در ستارهشناسي به فرورفتگي، حفره يا گودالي گفته ميشود که در خاک اجرام آسماني از جمله زمين بر اثر برخورد شهابسنگ پديد ميآيد.
محققان دانشگاه «کرتين» در استراليا در اين مطالعه متوجه شدند که اين سيارک حدود ۲.۲ ميليارد سال پيش به منطقه Yarrabubba در غرب استراليا برخورد کرده و اين دهانه برخوردي را بر روي زمين ايجاد کرده است. محققان اين کشف را با آزمايش مواد معدني يافت شده در سنگهاي اين مکان انجام دادند. آنها اين کشف را هيجانانگيز توصيف کرده و ميگويند اين برخورد ميتواند عامل بروز رويداد گرم شدن در آن عصر باشد.
مشاهده اين دهانه برخوردي به دليل ميلياردها سال فرسايش با چشم امکانپذير نيست. محققان با تهيه نقشه اثرات اين برخورد در ميدان مغناطيسي اين منطقه موفق شدند که قطر اين دهانه را ۷۰ کيلومتر تعيين کنند. پروفسور «کريس کيرک لند» گفت: اين دهانه در واقع بسيار مسطح است زيرا بسيار قديمي است، اما سنگهاي موجود در آن مشخص است.
وي افزود: براي تعيين زمان برخورد اين سيارک به زمين، محققان کريستالهاي ريز «زيرکون» و «مونازيت» را در سنگها مورد بررسي قرار دادند، اين بلورها مقادير اندکي اورانيوم دارند و از آنجا که اورانيوم با سرعت ثابت به سرب تبديل ميشود، محققان موفق شدند زمان سپري شده را محاسبه کنند.
همچنين به گفته محققان، زمان برخورد اين سيارک با زمين ميتواند علت گرم شدن زمين را در محدوده اين زماني توضيح دهد.
محققان معتقدند که سياره زمين قبل از اين برخورد در يکي از دورههاي «زمين گوي برفي» خود به سر ميبرده است؛ زمين گوي برفي (The Snowball Earth) فرضيهاي است که بر پايهٔ برخي يافتههاي زمينشناسي، ديرينه مغناطيسشناسي و ديگر دانستهها، باور دارد که همهٔ سطح زمين بهطور کامل يا تقريباً بيشتر قسمتهاي آن دستکم يک بار در بيش از ۶۵۰ ميليون سال پيش منجمد شد. در آن زمان زمين عمدتا در يخ پوشيده شده بود اما در برههاي از زمان، ورقهاي يخ ذوب شدند و سياره زمين سريع شروع به گرم شدن کرد.
کرکلند گفت: سن اين دهانه دقيقاً با پايان بالقوه يک دوره يخبندان در جهان مطابقت دارد، بنابراين اين برخورد احتمالا تغييرات قابل توجهي بر اوضاع اقليمي سياره ماه داشته است.
محققان با استفاده از الگوسازي رايانهاي محاسبه کردند که اين سيارک به يک صفحه يخي به ضخامت چند کيلومتر که زمين را پوشانده بود، برخورد کرده است. اين برخورد حجم زيادي بخار آب در اتمسفر آزاد کرده است.
به گفته محققان، اين برخورد ميتوانسته به گرم شدن سياره زمين در عصر «پيشينزيستي» يا «پروتروزوئيک» (يک اَبَردوران زمينشناسي) کمک کرده باشد؛ مرحلهاي که اکسيژن تازه در اتمسفر پديدار شده بود و حيات پيچيده هنوز تشکيل نشده بود.
نتايج اين تحقيق در مجله Nature Communications منتشر شده است.
بازار