ايسنا/ محققان در دانشگاه صنعتي اصفهان با حمايت ستاد توسعه علوم و فناوريهاي شناختي با انجام طرحي موفق به طراحي يک دستگاه تحريک عمقي غير تهاجمي مغز با استفاده از جريان الکتريکي تداخلي شدند.
دکتر"فرزانه شايق" از مجريان اين طرح گفت: روش تحريک غير تهاجمي عمقي مغز براساس ميدان هاي الکتريکي تداخلي به عنوان شيوه اي جديد براي تحريک الکتريکي ساختارهاي عمقي مغز به تازگي معرفي شده و توسعه آن از اهميت زيادي برخوردار است.
وي با بيان اينکه انجام اين پژوهش روشي جديد براي تحقيقات درحوزه تحريک عمقي مغز است، افزود: هدف اين پژوهش مطالعه عميق مکانيسم اصلي اين روش و ارزيابي آن با بهره بردن از تجزيه و تحليل محاسباتي و ارزيابي آزمايشگاهي است.
مجري اين طرح اضافه کرد: بسياري از بيماري هاي عصبي و اختلالات روانشناختي ممکن است با استفاده از دارو قابل درمان نبوده و يا اين درمان ها داراي عوارض جانبي باشند، بنابراين در سال هاي اخير روشي با عنوان تحريک مغز جايگزين درمان هاي دارويي شده است.
وي يادآور شد: در اين روش ساختار مغز با استفاده از جريان الکتريکي تحريک مي شود که به بهبود درمان کمک مي کند.
دکتر "شايق" مي گويد: کاربرد روشهاي تحريک غيرتهاجمي مرسوم همچون تحريک مغناطيسي يا الکتريکي فراجمجمهاي در تحريک ساختارهاي عمقي بدون اثر گذاري بر لايههاي سطحي مغز به طور مستقيم هنوز اثبات نشده است و از سوي ديگر، روش تحريک عمقي مغز (تحريک تهاجمي) که تحريکات الکتريکي مغز از طريق قرار گيري الکترودهايي داخل بافت مغز انجام مي شود ، خطراتي را براي بيمار به همراه دارد.
وي خاطر نشان کرد: انجام اين پژوهش روشي جديد براي تحقيقات درحوزه تحريک عمقي مغز است بطوري که با استفاده از جريان الکتريکي تداخلي به صورت غير تهاجمي به نقاط عمقي مغز دسترسي پيدا مي کنيم.
اين محقق که طرح پژوهشي را با مشارکت دکتر"رسول اميرفتاحي" به انجام رسانده است، با بيان اينکه دستگاه مورد نياز براي اين کار طراحي و ساخته شد و مراحل نخست که همان تحقيق بر روي موش و فانتوم نيز با موفقيت به انجام رسيد.
وي افزود: سيگنال هاي دريافت شده (پتانسيل محلي ميدان) نشان داد که اين روش قابليت تحريک نقاط عمقي مغز بدون اثر گذاري روي قشر مغز به صورت مستقيم را دارا است.
دکتر شايق همچنين خاطر نشان کرد: در اين پژوهش با بهره بردن از تکنيک هاي مدلسازي، مغز مدل شده و ميدان تحريک حاصل از اعمال جريان هاي الکتريکي به صورت تحليلي محاسبه شدند و نتايج حاصل از انجام آزمايش بر روي مغزموش نشان مي دهد که توان فرکانسي سيگنال ها در حين تحريک نسبت به قبل تحريک افزايش معناداري داشته است.
وي يادآور شد: يکي از کاربردهاي اصلي تحريک عمقي غيرتهاجمي در درمان اعتياد است، که در حال حاضر در موش هاي آزمايشگاهي مورد بررسي قرار گرفته است.
لازم به ذکر است که بخشي از نتايج اين تحقيق با عنوان “Computational analysis of non-invasive deep brain stimulation based on interfering electric fields” در مجله Physics in Medicine & Biology به چاپ رسيده است.
بازار