ايسنا/ پژوهشگران "دانشگاه ماساچوست در امهرست"(University of Massachusetts Amherst) آمريکا در مطالعه اخيرشان موفق به ايجاد جريان الکتريکي را از رطوبت موجود در هوا شدهاند.
پژوهشگران آمريکايي در مطالعه اخيرشان موفق به ايجاد الکتريسيته از هوا شدهاند و ادعا ميکنند به زودي ميتوان از آن به عنوان باتري ساعتهاي هوشمند استفاده کرد.
پژوهشگران ادعا کردهاند دستگاهي که توسط آن موفق به ايجاد جريان برقي از بخار آب شدهاند، ميتواند جايگزين باتريهاي قابل شارژ در تلفنها و ساعتهاي هوشمند شود.
دستگاه مذکور "ايرژن"(Air Gen) نام دارد و حاوي سيمهاي پروتئيني کوچک است که با جذب بخار آب از جو، برق توليد ميکند.
دستگاه، الکترودها را به نانوسيمهاي پروتئيني که توسط يک نوع باکتري به نام "ژئوباکتر"(geobacter) توليد مي شود متصل ميکند. نانوسيمهاي پروتئيني بدون آلودگي، قابل تجديد پذيري و کم هزينه هستند.
ژئوباکتر
علاوه بر جايگزيني آنها به عنوان باتري در تلفنها، ساعتهاي هوشمند و ساير فناوريهاي پوشيدني، دستگاه ايرژن داراي کاربردهايي در زمينه پزشکي، انرژي تجديد پذير و تغييرات آب و هوايي نيز است.
هواي گرم حاصل از گرم شدن کره زمين حاوي بخار آب بيشتري است که باعث ميشود اين دستگاه براي استفاده در آينده مناسب باشد.
"جون يائو"(Jun Yao) مهندس برق "دانشگاه ماساچوست در امهرست" گفت: ما به معناي واقعي کلمه در حال توليد برق از هواي رقيق هستيم. دستگاه ايرژن ميتواند در ۲۴ ساعت از شبانه روز و در تمام هفت روز هفته انرژي پاک توليد کند.
محققان ميگويند اين انرژي حتي در مناطقي با رطوبت کم مانند صحراي بزرگ آفريقا نيز قادر به توليد برق است و ميتواند دستگاههاي الکترونيکي کوچک را نيرودهي کند.
"درک لاولي"(Derek Lovley) ميکروبيولوژيستي که بيش از ۳۰ سال پيش موفق به کشف ميکروب ژئوباکتر شد در اين باره گفت: اين شگفت انگيزترين و مهيج ترين کاربرد نانوسيمهاي پروتئيني است.
ايرژن به نور خورشيد يا باد احتياج ندارد و اين باعث برتري آن نسبت به ساير منابع انرژي تجديدپذير مانند انرژي خورشيدي و باد ميشود. ايرژن براي اين کار به يک ورقه نازک از نانوسيمهاي پروتئيني که کمتر از ۱۰ ميکرون ضخامت دارند و توسط باکتري ها توليد ميشود ، نياز دارد. در پايين اين ورقه نانوسيمها، يک الکترود وجود دارد، در حالي که يک الکترود کوچکتر که تنها بخشي از ورقه را پوشش ميدهد نيز در بالاي آن قرار دارد. منافذ بسيار ريز بين نانوسيمها، شرايطي را ايجاد ميکنند که جريان الکتريکي بين دو الکترود ايجاد ميکند. تيم تحقيقاتي در حال برنامهريزي براي توليد اين دستگاه در مقياس گسترده هستند.
يافتههاي اين مطالعه در مجله "Nature" منتشر شد.
بازار