باشگاه خبرنگاران/ يکي از روياهاي انسان سفر به ديگر سيارهها و مسکوني کردن سيارههايي جز زمين است. اکنون شرکتهاي فراواني در دنيا از جمله اسپيس ايکس و ناسا طرحهايي براي سفرانسان به سياره مريخ در دست اجرا دارند.

سفربه سياره مريخ داراي چالشهاي فراوان است و مشکلهاي بي شماري پيش روي دانشمندان و فضانوردان راهي اين ماجراجويي است.
بررسي وضعيت و علامتهاي حياتي فيزيکي بدن فضانوردان در آينده با استفاده از تجهيزاتي ويژه به آساني قابل رديابي و پيگيري است، اما رصد آنچه در ذهن آنها ميگذرد و بررسي وضعيت سلامت رواني فضانوردان يکي از چالشهاي پيش روي فضانوردان است.
گروهي از دانشمندان براي مطالعه درباره وضعيت سلامت جسماني و رواني فضانوردان به تازگي گروهي از فضانوردان را در يک کمپ آزمايشي به مدت ۷ روز مورد مطالعه قرار داده اند تا به نظارت بر سلامت مغز و عملکرد آن بپردازند.
دانشمندان در اين آزمايش به اندازه گيري امواج مغزي فضانوردان با استفاده از دستگاه EEG (الکتروآنسفالوگرافي)پرداخته اند و ۵ جنبه مختلف عملکرد شناختي مغز شامل ادراک، توجه، حافظه، يادگيري و تصميم گيري را مورد مطالعه قرار داده اند.
کارشناسان در اين مطالعه موارد نقص عملکرد مغزي در اثر عامل هايي، چون استرس، افسردگي و خستگي را شناسايي کرده اند. درماموريت مريخ HI-SEAS دانشمندان سعي کردند محيطي کاملاً مشابه سفر انسان به سياره مريخ را شبيه سازي کنند. به گفته محققان، انسانها در زمان خستگي دچار اختلال درعملکرد شناختي و فعاليت مغزي ميشوند. در اين زمان ميزان تصميم گيريهاي اشتباه افزايش پيدا ميکند که ميتواند در زمان سفر به سياره مريخ سبب ايجاد فاجعه شود.
براي شباهت هرچه بيشتر به زندگي در سياره سرخ، تيم فضانوردان داوطلب، در طي اين مدت و در زمان خروج از پايگاه از لباس فضانوردي و کلاه حاوي سيلندر اکسيژن استفاده کردند، همچنين در طي اين مدت تنها خوراک خشک مخصوص فضانوردان مصرف شد.
ارتباط با جهان خارج از کمپ آزمايشي مانند وضعيت واقعي با ۲۰ دقيقه تاخير انجام شد و فضانوردان مجبور به انجام دو ساعت ورزش در طول روز براي حفظ سلامت و انجام تنها ۸ دقيقه حمام درطول هفته شدند.
در طي مدت آزمايش فضانوردان به انجام ماموريت هايي، چون بررسي وضعيت زمين شناختي اطراف کمپ پرداختند. آنها هر روز کارخود را با برگزاري جلسه توجيهي براي شروع فعاليتهاي کاري روزانه شروع و در آخر روز دستاوردهاي خود را ثبت ميکردند.

کارشناسان در طي اين آزمايش موفق به اندازه گيري وضعيت سلامت روان، ميزان خستگي و افسردگي فضانوردان در عرض کمتر از ۵ دقيقه شدند. اين آزمايش نشان داد افسردگي و خستگي ميتواند به ميزان زياد بر عملکرد شناختي مغز فضانوردان اثر منفي بگذارد و در آينده براي موفقيت بيشتر ماموريتهاي فضايي طولاني مدت لازم است تا ميزان خستگي فضانوردان در نظر گرفته شود.
کارشناسان با بهره گيري از دادههاي به دست آمده در اين مطالعه در نظر دارند ميزان خستگي در طول مسابقههاي ورزشي را اندازه گيري کنند، همچنين ميزان خستگي درمحيطهاي صنعتي و پزشکي و به اين ترتيب از بروز اشتباه در انجام کارها يا ابتلاي افراد به بيماري هايي، چون افسردگي، زوال عقل و آلزايمر جلوگيري کنند.
بازار