ايسنا/ پژوهشگران "دانشگاه پردو" به سرپرستي "رحيم رحيمي" دانشمند ايراني اين دانشگاه، ابزاري ابداع کردهاند که ميتواند ميزان تهاجم بيماري را با توجه به امواج صوتي منتشر شده مورد بررسي قرار دهد.
تشخيص سفت شدن ساختاري که سلولهاي بدن انسان را احاطه کرده است، ميتواند تهاجم سرطان را به بافتهاي ديگر بدن نشان دهد.
بررسي تغييراتي که در اين ساختار موسوم به "ماتريکس برونياختهاي" (Extracellular matrix) رخ ميدهند، روش بررسي پيشرفت بيماري را در اختيار پژوهشگران قرار ميدهد اما شناسايي تغييراتي که در ماتريکس برونياختهاي رخ ميدهند، بدون آسيب رساندن به آن، کار دشواري است.
پژوهشگران "دانشگاه پردو" (Purdue University) به سرپرستي "رحيم رحيمي" (Rahim Rahimi)، استاديار مهندسي مواد اين دانشگاه، ابزاري ساختهاند که به متخصصان امکان ميدهد تا نمونه ماتريکس برونياختهاي را روي يک پلتفرم بارگذاري کنند و سفتي آن را به واسطه امواج صدا تشخيص دهند.
رحيمي گفت: روند کار اين ابزار، مانند بررسي آسيب در باله هواپيما است. در روند بررسي، يک موج صوتي از مواد مورد آزمايش منتشر ميشود و گيرنده که در طرف ديگر آن قرار دارد، راهاندازي ميکند. شيوه انتشار موج صوتي ميتواند هر آسيبي را بدون تاثير گذاشتن بر ماده نشان دهد.
همه بافتها و اندامهاي بدن، ماتريکس برونياختهاي منحصر به خود را دارند و ساختار آن براساس هدف بافت و اندام، متفاوت است. ماتريکس برونياختهاي ميتواند سرنخهاي ساختاري و شيميايي را ارائه دهد که ارتباط ميان سلولهاي داخل ماتريکس را به نمايش ميگذارند.
پژوهشگران در بررسيهاي خود، کشش و فشردگي نمونههاي ماتريکس برونياختهاي را آزمايش کردهاند و آنها را در معرض مواد شيميايي قرار دادهاند اما اين روشها ميتوانند به ماتريکس برونياختهاي آسيب برسانند.
رحيمي و گروهش، يک روش غيرمخرب را براي بررسي نحوه واکنش ماتريکس برونياختهاي نسبت به بيماري، مواد سمي و داروها ابداع کردند. آنها ابتدا پژوهش خود را با همکاري "سوفي لليور" (Sophie Lelièvre)، استاديار دانشگاه پردو انجام دادند تا بتوانند عوامل خطرزايي که بر ماتريکس برونياختهاي اثر ميگذارند و خطر ابتلا به سرطان را افزايش ميدهند، شناسايي کنند.
اين ابزار، در واقع يک آزمايشگاه روي تراشه است که به يک گيرنده و يک فرستنده متصل ميشود. فرستنده پس از افزودن ماتريکس برونياختهاي و سلولها به پلتفرم، موج صوتي توليد ميکند که از ماده منتشر ميشوند و سپس گيرنده را راهاندازي ميکنند. خروجي اين فرآيند، يک سيگنال الکتريکي است که ميتواند ميزان سفتي ماتريکس برونياختهاي را نشان دهد.
رحيمي افزود: شايد اين ابزار بتواند به برداشتن نمونههاي بسيار به صورت همزمان کمک کند و به پژوهشگران امکان دهد تا جنبههاي متفاوت بيماري را به صورت همزمان بررسي کنند.
اين پژوهش، در مجله "Lab on a Chip" به چاپ رسيد.
بازار