ايسنا/ پژوهشگران آمريکايي، آزمايش جديدي براي تشخيص سنگ کليه ابداع کردهاند که به سرعت و هزينه کمتري نياز دارد.
پژوهشگران "دانشگاه پنسيلوانيا" (Penn State) و "دانشگاه استنفورد" (Stanford University)، يک سيستم آزمايش ادرار براي تشخيص سنگ کليه ابداع کردهاند که ميتواند نتيجه را طي ۳۰ دقيقه ارائه دهد.
سنگ کليه معمولا به خاطر به هم چسبيدن نمکهاي خاص و مواد معدني است که کريستالها را تشکيل ميدهند. اتصال اين مواد به يکديگر، به بزرگ شدن آنها و تشکيل يک توده سفت در کليهها ميانجامد. اين سنگها به طرف مجراي ادراري حرکت ميکنند و ميتوانند به ايجاد خون در ادرار، درد بسيار و انسداد سيستم ادرار منجر شوند.
براي آزمايش وجود سنگ کليه در ادرار، بيمار بايد نمونه ادرار خود را جمع کند و براي ارزيابي به آزمايشگاه ارائه دهد. نتايج اين آزمايش معمولا طي هفت تا ۱۰ روز آماده ميشوند.
"پين کين وانگ" (Pak Kin Wong)، استاد مهندسي پزشکي دانشگاه پنسيلوانيا و پژوهشگر ارشد اين پروژه گفت: روند معمول جمعآوري ادرار و سپس آماده شدن نتايج، بسيار طولاني است.
براي چنين آزمايشهايي معمولا به تجهيزات مخصوص و پرهزينهاي نياز است تا املاح و مواد معدني ادرار تشخيص داده شوند. نمونههاي ادرار نيز بايد براي بررسي، به آزمايشگاه انتقال يابند. پژوهشگران براي برطرف کردن چنين مشکلاتي، يک سيستم تشخيص موسوم به SLIPS-LAB"" ابداع کردهاند.
اين سيستم، يک سطح صاف با اصطکاک کم است که با الهام از نوعي گياه موسوم به "گياه پارچ" (Nepenthes) ساخته شده است. وانگ ادامه داد: ويژگيهاي بسياري در طبيعت و محيط زيست اطراف وجود دارد که ميتوانيم آنها را ياد بگيريم. پژوهش ما نمونهاي از به کارگيري اين ويژگيها در حوزه مهندسي پزشکي است.
اين سيستم جديد به قطرات ادرار کمک ميکند تا خودشان به سادگي روي سطح صاف حرکت کنند و واکنشهايي را انجام دهند. بدين ترتيب براي انجام دادن آزمايش، نيازي به تجهيزات معمول نيست.
نتايج اين آزمايش را ميتوان با کمک يک اسکنر يا تلفن همراه مورد بررسي قرار داد. سپس تصاوير ثبت شده، با کمک يک الگوريتم رايانهاي ارزيابي ميشوند. به گفته وانگ، همه اين مراحل فقط طي ۳۰ دقيقه انجام ميشوند و ميتوانند به صرفهجويي در هزينه و زمان کمک کنند.
وانگ افزود: اين آزمايش ساده ميتواند موانعي که براي آزمايش، بر سر راه پزشکان و بيماران قرار دارند از بين ببرد و فرصتهاي جديدي را براي آزمايش ادرار در بيماران مبتلا به سنگ کليه فراهم کند.
اين پژوهش، در مجله "Science Advances" به چاپ رسيده است.
بازار