سيناپرس/ در سالهاي اخير مدت زمان پشت ميز نشيني افراد و خيره شدنشان به صفحه نمايشگر افزايش چشمگيري داشته، صفحههاي نمايشگري که از خود نور آبي منعکس مي کنند و ميتوانند سلامت بينايي ما را تحت تاثير قرار دهند.
هرچند قرار گرفتن در معرض نور آبي منعکس شده از يک صفحه نمايش در مقابل با قرار گرفتن در معرض نور خورشيد ناچيز است اما قرار گرفتن طولاني مدت در معرض صفحه نمايش به دليل نزديکي و طول زمان نگاه کردن به آن نگران کننده است. مطالعات اخير دانشمندان ثابت کرده است چشم کودکان، بيشتر از بزرگسالان نور آبي را از صفحه نمايش دستگاه هاي ديجيتالي جذب مي کند.
پيامدهاي نور آبي صفحه هاي ديجيتالي
بزرگترين منبع نور آبي، نور خورشيد است. علاوه بر آن منابع ديگري نيز مانند نور فلورسنت، لامپ هاي کم مصرف يا لامپ فلورسنت فشرده، نور LED، صفحه نمايش تخت تلويزيون هاي LED، مانيتور کامپيوتر، تلفن هاي هوشمند و صفحه نمايش تبلتبراي اين نور وجود دارد. منتها نور آبي که از صفحه نمايش ها دريافت مي شود در مقايسه با نور دريافتي از خورشيد کمتر است. با اين حال مدت زمان قرار گرفتن در مقابل اين صفحه نمايش ها در طولاني مدت نگران کننده است.
تمام نور آبي قابل مشاهده از طريق قرنيه و عدسي عبور مي کند و به شبکيه مي رسد که ممکن است روي بينايي تاثير بگذارد ، همچنين تحقيقات نشان داده قرار گرفتن در معرض نور آبي بيش از اندازه مي تواند منجر به خستگي چشم و آسيب شبکيه چشم شود.
خستگي چشم: نور آبي منعکس شده از صفحه نمايش کامپيوتر و دستگاه هاي ديجيتال مي تواند منجر به کاهش کنتراست و خستگي چشم شود. علايم خستگي چشم شامل درد، سوزش چشم و عدم تمرکز است. خستگي، خشکي چشم، روشنايي بد يا چگونه نشستن در مقابل صفحه نمايش نيز مي تواند خستگي چشم را تشديد کند.
آسيب شبکيه چشم: مطالعات نشان مي دهد که قرار گرفتن در معرض نور آبي در طول زمان مي تواند منجر به آسيب به سلولهاي شبکيه شود. اين مسئله مي تواند منجر به مشکلات بينايي مانند تباهي لکه زرد يا دژنراسيون ماکولا شود.
صفحههاي ديجيتالي در سن رشد چه پيامدهاي براي کودکان دارد؟
ابراهيم جعفرزادهپور،عضو هيات مديره انجمن اپتومتري ايران نيز با اشاره به وقوع سونامي نزديکبيني در دنيا گفت: بر اساس مطالعاتي که در سراسر کشور انجام شده عيوب انکساري عمدهترين دليل اختلال بينايي، کاهش بينايي و نابينايي در کشور است و اين مساله سبب کاهش معلوليتهاي ناشي از مشکلات بينايي ميشود. امروزه سونامي نزديکبيني در دنيا از جمله ايران در حال رخ دادن است که استفاده از صفحه ديجيتال در سنين رشد از عمده دلايل آن به شمار ميرود و در واقع اين مساله سبب عيوب انکساري از جمله نزديکبيني شده و در بزرگسالي عوارضي را در شبکيه ميتواند ايجاد کند.
براي کاهش آسيبهاي چشمي هنگام استفاده از کامپيوتر چه بايد بکنيم؟
به گفته دکترمحسن بهمني کشکولي، فوق تخصص جراحي پلاستيک و ترميمي چشم و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران، استفاده از رايانه طيف وسيعي از علايم چشمي و غيرچشمي را به علت نشستن طولاني مدت روي صندلي در بر ميگيرد که به نام سندرم کار شناخته شده است. احساس خستگي و قرمزي و خشکي چشم از جمله مهمترين علايم چشمي اين سندرم است به همين دليل توصيه مي شود افراد هنگامي که پشت ميز رايانه مي نشينند، هر از گاهي به طور عمد پلک هايشان را بر هم زنند تا اشک جابه جا شود.
وي افزود: به طور طبيعي بهتر است بين ۴۵ دقيقه کار، ۱۰ دقيقه استراحت به چشم هايشان بدهند، زيرا کار مداوم با رايانه باعث مي شود کساني که دچار سردرد ميگرني هستند، ميگرن شان عود کند.
نکته قابل توجه ديگر اين است که فرد بايد مانيتور مقابل خود را به گونهاي تنظيم کند که گردن و دستها در حالت آرامش قرار داشته باشد. افراد بايد براي مانيتور خود نور مناسب و دلخواه شان را انتخاب کنند؛ هرچه شفافيت و کيفيت تصوير بهتر باشد، فرد راحت تر خواهد بود.
در ضمن نوشيدن مايعات فراوان براي پيشگيري از خشکي چشم هم توصيه مي شود، همچنين گاهي به افرادي که پيش زمينه خشکي چشم دارند، توصيه مي شود هنگام کار با رايانه از قطره هاي اشک مصنوعي استفاده کنند تا خشکي چشمان شان به حداقل برسد.
بازار