مهر/ عصب واگ طولانيترين عصب مغزي و دهمين زوج اعصاب مغزي از ۱۲ جفت عصب مغز است که در بلعيدن غذا، صحبت کردن، فعاليتهاي پاراسمپاتيک و هاضمه نقش دارد. اين عصب از ساقه مغز تا نقاط مختلفي و از جمله گوش انسان، قفسه سينه و شکم امتداد مييابد.
در صورت وقوع درد در يکي از بخشهاي اين عصب، تداوم آن در نقاط ديگر ميتواند انسان را به شدت آزار دهد. براي کنترل اين نوع درد، از روشهاي مختلفي براي تسکين آن به خصوص از طريق مداخله از گوش استفاده شده است.
در تازهترين روش مداخله با قراردادن الکترودهايي در درون گوش افراد و شبيه سازي جريان الکتريکي عصب واگ تلاش ميشود احساس درد در افراد از بين برود. علت استفاده از گوش براي دستکاري اين عصب آن است که مسير عبور عصب واگ در ديگر بخشهاي بدن نزديک به رگهاي خوني است و لذا مداخله از طريق نصب الکترود ميتواند مشکلاتي را براي سلامت افراد ايجاد کند.
فاصله الکترودهاي نصب شده در گوش از رگهاي خوني زياد است و لذا سلامت انسانها را مختل نميکند. با اين نوع مداخله، الکترودها از ارسال علائم و سيگنالهاي درد عصبي به مغز جلوگيري ميکنند. براي افزايش دقت اين روش، يک نقشه باکيفيت از داخل گوش انسان تهيه شد که رگهاي خوني و فيبرهاي عصبي اين بخش از بدن در آن قابل مشاهده است.
دادههاي يادشده تهيه يک مدل سه بعدي کامل از گوش انسان را ممکن کرد که نشان ميدهد فيبرهاي عصبي دقيقاً در چه نقاطي با رگهاي خوني در تماس هستند. با اين مدل ميتوان قدرت و الگوي پالس هاي الکتريکي را هم تنظيم کرد تا تسکين درد به بهترين نحو ممکن صورت بگيرد. اين روش با کاشت الکترودهاي سوزني در نقاطي از گوش انسان با موفقيت مورد آزمايش قرار گرفته است.
بازار