مجله ايلياد/ در مطالعهي جديدي که نتايج آن در مجلهي Nature منتشر شده است، تيمي بينالمللي از دانشمندان براي اولين بار نشان دادند که چرخهي آبهاي زيرزميني ميتواند باعث بروز فعاليتهاي لرزهاي زمين شود.
آب و ديگر مواد فرار مانند دياکسيدکربن و گوگرد داراي چرخهي زيرزميني هستند و نقش زيادي در تکامل سيارهي ما داشتهاند. در واقع شکلگيري قارهها، تکامل حيات و تجمع منابع معدني در نقاط مختلف و توزيع آتشفشانها و زمينلرزهها بر روي زمين، تا حدود زيادي به اين عوامل وابسته هستند.
زماني که يک صفحهي تکتونيکي به زير صفحهاي ديگر ميلغزد و حجم زيادي از آب به زير صفحهي ديگر ميرود و يا از زير يک صفحه خارج ميشود را ميتوان بخش مهمي از چرخهي آبهاي زيرزميني به حساب آورد. البته هنوز هم نحوهي جابهجايي آب حين فرآيند ذکر شده و تاثيرات مخرب آن و همچنين شکلگيري منابع طبيعي ناشي از آن، کاملاً درک نشده است.
دکتر «جورج کوپر» از دانشگاه بريستول، ميگويد: «زماني که صفحات تکتونيکي در زير اقيانوسها به زير صفحات کناري خود ميروند، آب از طريق ترکهاي موجود وارد سنگها ميشود و به مواد معدني موجود در سنگها ميچسبد. اگر صفحهاي که به زير صفحهي دوم رفته گرم شود و تحت فشار قرار گيرد، آب درون آن تا حدودي آزاد ميشود. اين آب آزاد شده که حاوي مواد معدني است، باعث کم شدن نقطهي ذوب سنگهاي اطراف خود شده و باعث توليد ماگما ميشود. اين سنگهاي مذاب ميتوانند حالت انفجاري پيدا کنند، زيرا حاوي مواد فرار درون خود هستند. اين فرآيند ميتواند باعث بروز زمينلرزه و حتي در صورت شدت زمينلرزه، باعث بروز سونامي شود.»
اينکه مواد فرار کجا و چه زماني آزاد ميشوند، بسيار مورد توجه است و مطالعات زيادي بر روي آن انجام شده است. در اين مطالعهي جديد، تمرکز دانشمندان بر روي صفحهي تکتونيکي اقيانوس اطلس بوده است. آنها دريافتهاند که ميزان آب وارد شده به درون صفحات تکتونيکي با توزيع زمينلرزه ارتباط مستقيمي دارد. آنها ميخواهند به کمک اين دادهها، سيستم هشدار زلزله و سونامي راهاندازي کنند تا بتوانند خسارت هاي زلزله ها و سوناميهاي بزرگ را کاهش دهند.
بازار