داروهایی که در مقابله با کووید ۱۹ ناتوان هستند

ايرنا/ محققان دانشگاه بازل در سوييس با بررسي ميزان تجمع دو داروي هيدروکسي کلروکين و لوپيناوير در ريه بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ دريافتند تجمع اين داروها در ريه براي مقابله با ويروس کرونا کافي نيست.
لوپيناوير دارويي است که براي درمان HIV ساخته شده و هيدروکسي کلروکين در درمان مالاريا و روماتيسم کاربرد دارد. تا اين اواخر هر دو دارو به عنوان ابزاري براي مقابله با ويروس کرونا مورد استفاده قرار ميگرفتند. اين تحقيقات روي ۹۲ بيمار مبتلا به کوويد ۱۹ انجام و مشخص شد، ميزان لوپيناوير در پلاسماي بيماران تحت درمان با اين دارو ۲ تا ۳ برابر بيماران مبتلا به HIV است اما ميزان هيدروکسي کلروکين در محدوده عادي قرار دارد. بين ميان نشانگرهاي التهاب در خون بيمار و ميزان لوپيناوير در پلاسما ارتباط قابل توجهي مشاهده ميشود. وقتي التهاب با استفاده از داروي مهارکننده توسيليزومب کنترل ميشود، ميزان لوپيناوير در پلاسما به ميزان قابل توجهي کمتر از زماني است که از داروي توسيليزومب استفاده نميشود. در نهايت محققان به اين جمعبندي رسيدند که آنزيم هاي متابوليسم دارو در اثر التهاب سيستمي، مهار ميشوند و به همين علت اثربخشي داروها کاهش مييابد. علاوه بر اين، با بررسي ميزان تجمع دو داروي مورد مطالعه در ريه بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ مشخص شد تجمع اين داروها در ريه به ميزان لازم براي مقابله با ويروس کرونا نيست.
سازمان جهاني بهداشت با قطع تجويز هيدروکسي کلروکين و لوپيناوير براي بيماران مبتلا به کوويد ۱۹ موافقت کرد. به اعتقاد محققان، نتايج اين تحقيقات، تصميم سازمان جهاني بهداشت را بر اساس مستندات و دلايل علمي توجيه ميکند. ويروس کرونا موسوم به «کوويد ۱۹» اواسط ماه دسامبر (۲۴ آذر) در شهر ووهان واقع در مرکز چين گزارش شد، ابتدا از اين بيماري به عنوان ذات الريه نام برده مي شد، اما کميسيون ملي بهداشت چين در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ (۹ دي ماه ۹۸) به صورت رسمي شيوع اين ويروس را در چين اعلام کرد. تدروس آدهانوم مدير کل سازمان جهاني بهداشت چهارشنبه ۲۱ اسفندماه ۹۸ در کنفرانسي خبري تاکيد کرد که اگرچه واژه «همهگير» (pandemic) به دليل حساسيتي که دارد نبايد بدون دقت مورد استفاده قرار گيرد، اما ارزيابيهاي اين سازمان ويروس کرونا را «همهگير جهاني» شناسايي و اعلام ميکند. در حال حاضر بسياري از کشورها درگيري اين بيماري هستند. گزارش کامل اين تحقيقات در نشريه Antimicrobial Agents and Chemotherapy منتشر شده است.