دستگاه کنترل رشد تومور مغزی در ایران ساخته شد

مهر/ محققان کشور موفق به ساخت دستگاه کنترل رشد تومور مغزي بر پايه ميدان هاي الکتريکي براي کنترل و از بين بردن تومورهاي مغزي شدند. همه چيز از رشد غير طبيعي سلولهاي جهش يافته در مغز آغاز ميشود. تومور در مغز ايجاد و زندگي را مختل ميکند.
اما فناوري براي اين بيماران هديهاي با ارزش داشت. ۵ سال پيش بود، يک شرکت از رژيم اشغالگر قدس محصول خود را که يک دستگاه براي کنترل و از بين بردن تومورهاي مغزي است، رونمايي کرد.
دستگاهي که فناوري توليد آن تا امروز در انحصار اين شرکت بود. اما اين انحصار شکست. جمعي از نخبگان علمي از پژوهشکده ها و دانشگاههاي گوناگون کشور مانند صنعتي شريف، تهران و پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهي براي ساخت اين دستگاه گرد هم جمع شدند. گردهمايي فناورانهاي که منجر به دستيابي به فناوري ساخت اين دستگاه شد.
عليرضا مجيدانصاري مجري اين تيم تحقيقاتي گفت: ساخت دستگاه کنترل رشد تومور مغزي بر پايه ميدان هاي الکتريکي کاري است که نتيجه تحقيقات و فعاليتهاي چند ساله اين تيم است. اين دستگاه به عنوان ابزاري براي درمان تومورهاي مغزي کاربرد دارد. فناوري ساخت آن نيز متعلق به شرکتي از رژيم اشغالگر قدس بود که به امريکا و شرکتهاي اروپايي خدمات خود را ارائه ميدهد. البته اين دستگاه به بيماران اجاره داده ميشود.
وي ادامه داد: در حال حاضر اين دستگاه را بازطراحي کردهايم. نمونه آزمايشگاهي آن با موفقيت ساخته شده است و در شرف تحقيقات باليني قرار داريم. درمان تومورهاي مغزي مشکلات زيادي دارد. امکان جراحي براي اين نوع از تومورها به راحتي وجود ندارد. همچنين دارورساني به مغز نيز کار سختي است و سد مغزي و نخاعي به هر دارويي اجازه ورود نميدهد. از سويي راديوتراپي مغز نيز به دليل سيستم و ساختار آن دشوار است.
مجيدانصاري درباره نحوه عملکرد اين دستگاه بيان کرد: به کمک اين دستگاه ميدان الکتريکي ضعيفي با کارگذاري دقيق الکترودهايي روي سر در مغز ايجاد ميشود. اين ميدان روند توليد سلولهاي توموري را که با سرعت در حال تقسيم هستند، مختل ميکند. پس توقف تقسيم سلول رخ ميدهد و سلول از بين ميرود.
وي افزود: اين دستگاه از اطلاعات ام آر آي و سي تي اسکن بيمار بهره ميبرد و ابعاد تومور و محل قرار گرفتن آن را دقيق مشخص ميکند. سپس با اين اطلاعات دقيق ميدان الکتريکي اعمال ميشود. البته اين دستگاه نسبت به نمونه خارجي خود تفاوتهايي دارد. در نمونه خارجي با قرارگيري الکترودها روي پوست سر حساسيتهايي براي بيمار ايجاد ميشد که در نمونه ايراني اين مشکل رفع شده است. براي اين هدف نيز محققان کشور از فناوري نانو استفاده کردند.
محققان با کمک اين دستگاه طول عمر بيماران را افزايش ميدهند. البته پاسخ در بيماران مختلف متفاوت است. در برخي بيماران با استفاده چند ماهه تومور از بين ميرود اما در برخي ديگر خصوصا افرادي که با عود مجدد بيماري مواجه بوده اند، پبشنهاد ميشود استفاده از دستگاه را ادامه دهند.
محققان کشور براي توسعه اين طرح از حمايتهاي مرکز فناوريهاي همگرا معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري برخوردار شدند.