سفر به ماه؛ واقعیت یا دروغی بزرگ؟!

خراسان/ دقيقا 51 سال پيش در چنين روزي، اولين انسان پا بر کره ماه گذاشت تا از نزديک، اطلاعات جالبي را درباره اين گوي بلورين آسمان جمعآوري کند. بيستم جولاي سال 1969، در ساعت 10و 56 دقيقه بعدازظهر، «نيل آرمسترانگ» فضانورد آمريکايي و فرمانده آپولو 11، نخستين فرد از کرهزمين بود که گام بر سطح ماه نهاد و دقايقي بعد «ادوين آلدرين» خلبان اين فضاپيما به او پيوست و به اتفاق به گشتوگذار علمي در سطح ماه پرداختند. در اين بين، از آخرين باري که انسانها پايشان را به ماه گذاشتند، نزديک به نيم قرن ميگذرد و پس از آن ديگر کسي به ماه سفر نکرده است. در دهه هاي پس از آن، سالها سازمان ناسا برنامههايي را براي اعزام مجدد فضانوردان به کره ماه برنامهريزي و نهايي کرد اما هيچ کدامشان عملي نشد. شايد به همين دليل است که نظرياتي وجود دارد که گويا هيچ فردي تا امروز به ماه نرفته است و همه اين موضوعات، جعلي پنداشته ميشوند. ديدگاههايي هم مطرح ميشود که گويا فرود آمدنها به سياره ماه در استوديوهاي تلويزيون صحنهسازي شده که حتي برخي از صحنه هاي آن به درستي نورپردازي نشدهاند! يک دليل ديگر منتقدان درباره دروغ بودن سفر به ماه، تصوير منتشر شده از پرچم نصب شده در ماه در حال تکان خوردن است، در حاليکه ماه جو ندارد پس جريان هوايي هم در آن وجود نخواهد داشت که پرچم را تکان بدهد. در پرونده امروز زندگيسلام درباره چند شبهه معروف درباره سفر انسان به ماه، مطالب جالبي را مطرح خواهيم کرد.
ماجراي رد فرود بر ماه از کجا شروع شد؟
نقش کتابها و رسانهها در ترويج دروغين بودن سفر به ماه، از سال 1974 پررنگتر شد
«بيلکيسينگ» يکي از کارمندهاي بنگاه انتشاراتي وابسته به شرکت سازنده موتور موشک ساترن5 در سال 1974 کتابي به نام «ما هرگز به ماه نرفتهايم، زيان 30 ميليارد دلاري آمريکا» منتشر کرد. اين کتاب سفر به ماه را دروغي پر هزينه معرفي کرد و بعد از آن بحثهاي زيادي درباره اين ماموريت بين مردم آمريکا و بقيه نقاط جهان در گرفت. انتشار اين کتاب اولين جرقه ايجاد شک در بين عموم مردم بود. در سال 2001 شبکه تلويزيوني فاکس، مستندي يک ساعته درباره سفر به ماه ساخت. اين فيلم «نظريه توطئه: آيا ما بر ماه فرود آمديم؟» نام داشت که با مرور تصاوير و فيلمهايي که از ماموريت آپولو جمعآوري کرده بود، درباره دروغ بودن يا نبودن اين سفر صحبت ميکرد. اين مستند تاثير زيادي در افزايش ترديدها داشت و افراد زيادي به طرفداران نظريه توطئه پرداختند. همان زمان يک فيلم سينمايي به نام «کاپريکون وان» اکران شد، داستان اين فيلم ماجراي سفر فضانوردان ناسا به مريخ بود که طي حوادثي مشخص ميشد اين يک ادعاي در وغين بوده و فضانوردان تمام مدت در يک استوديو مشغول بازي در يک پروژه سينمايي بودند و ميخواهند طوري وانمود کنند که به مريخ سفر کردهاند. اين فيلم به صورت غير مستقيم توضيحاتي درباره ماموريت آپولو 11 داد و موج تازهاي از نقدها و شکها را به راه انداخت. بعد از اين ماجراها باور به دروغين بودن سفر انسان به ماه طوري در تفکر بعضي افراد رسوخ کرد که ديگر به دنبال دليل و توجيهي براي پاسخ پرسشها و نقدهايشان نبودند بلکه بيشتر دنبال مطالبي ميگشتند تا باورشان را تاييد کند اما ماجرا به همين جا ختم نشد.
6 دليل منتقدان براي اثبات دروغ بودن سفر به ماه
بياييد معروفترين شبهههاي وارد شده به ماموريت آپولو 11 را با هم مرور و بعدش هم پاسخهايي را که به آنها داده شده، بررسي کنيم
مريم ملي | دانش آموخته رشته اخترفيزيک
سالهاي بعد از ماموريت فضايي آپولو 11 فقط به مرور افتخار آفريني فضانوردان و سازمان فضايي آمريکا نگذشت بلکه اتفاقا انگشت اتهام خيليها به سمت آنها نشانه رفت و کل ماجراي سفر به ماه و قدم گذاشتن بر سطح آن، دروغي بزرگ و عوامفريبانه خوانده شد. بررسي شبهاتي که در ماموريت سفر به ماه وارد ميشود، غير از تسلط به دانش و فناوري رايج آن زمان، نيازمند بررسي تاريخي دقيق است چراکه اين ماموريت در بستر زماني ويژهاي انجام شد و جنگ سرد و رقابتهاي تسليحاتي و فضايي شوروي و آمريکا در روند عملياتي شدنش نقش مهمي داشتند. اما اگر بخواهيم با يک نگاه اجمالي معروفترين شبهههاي وارد شده به ماموريت آپولو 11 را با هم مرور کنيم و پاسخهايي را که به آنها داده ميشود بررسي کنيم، ميتوانيم به مواردي که در ادامه مطرح خواهد شد، اشاره کنيم.
1-پرچم چطور روي ماه به اهتزاز در آمد؟
شايد شبههاي که بيش از بقيه معروف شده و بيشترِ مردم بر اساس آن، سفر به ماه را دروغي بزرگ ميدانند همان ماجراي به اهتزاز در آمدن پرچم آمريکا بر سطح ماه باشد. زماني که فضانوردان پرچم آمريکا را در خاک ماه محکم ميکردند، پرچم در حال تکان خوردن است در حاليکه ماه جو ندارد پس جريان هوايي هم در آن وجود نخواهد داشت که پرچم را تکان بدهد. نکته مهمي که از خاطر خيليها جا ماند اين بود که فضانوردان براي اين ماموريت از پرچم خاصي استفاده کرده بودند که ساختاري شبيه L داشت يعني با يک ميله که به پايه پرچم متصل شده بود سعي بر اين داشتند تا در شرايط خلأ طوري بايستد که در فيلم و عکسها قابل مشاهده باشد. موج ايجاد شده در پرچم که شکلي از وزش باد را در ذهن ما تداعي ميکند هم محصول تلاش فضانوردان براي ثابت نگه داشتن پايه پرچم بود. آنها پايه پرچم را حرکت ميدادند تا محکمش کنند و اين باعث ايجاد موج در پارچه آن شده بود. نکته مهم ديگر اين که در شرايط خلأ زمان بيشتري طول ميکشد تا ارتعاش ايجاد شده در پرچم از بين برود و به حالت سکون در بيايد. بعدها براي اثبات اين ماجرا در آزمايشگاه و در شرايط خلأ اين آزمايش تکرار و فيلمي از آن تهيه شد که ميتوانيد در اينترنت جستوجويش کنيد. اين فيلم نشان ميدهد اتفاقي که در ماه افتاده طبيعي و ناشي از خلأ است.
2- چرا در عکسها هيچ ستارهاي ديده نميشود؟
ماجراي بعدي که بر سر زبانها افتاد و کوچک و بزرگ دربارهاش حرف ميزدند، آسمان تاريک، سياه و بيستاره ماه بود. خيليها ادعا ميکردند اين ديگر دست فضانوردان دروغين را رو کرده و مشخص است نتوانستهاند به صورت طبيعي در فيلمها و عکسها ستارههاي آسمان شب را شبيهسازي کنند اما با اندکي شناخت آسمان و آشنايي با دانش نجوم ميشود علت اين موضوع را درک کرد؛ چون ماه جو ندارد، روز و شبش با آن چه در زمين ميشناسيم تفاوت زيادي دارد. وقتي خورشيد بالاي افق باشد باز هم ستارهها قابل تشخيص هستند ولي مسئله اصلي در شبهه مطرح شده، نوع عکاسي است که متناسب با سوژه عکس ميتواند متفاوت باشد. وقتي شما قرار است عکس آدمها و اشيا را در حالي که زمينه آسمان تاريک است ثبت کنيد تنظيمات دوربين و ميزان نوردهي با شرايطي که قرار است از زمينه تاريک آسمان و ستارهها با هم عکس بگيريد، متفاوت است. معمولا براي ثبت عکسهاي به اصطلاح نجومي که آسمان شب و ستارهها در آن با جزئيات ديده ميشوند، نياز به نوردهي چندثانيه تا چند دقيقه است. بنابراين اگر دقت کنيد عکسهايي که در آن سوژه اصلي، فضانوردها يا سطح ماه است ستارهها در پس زمينه آسمان ديده نميشوند و اين کاملا طبيعي و منطقي است.
3-عکسها به طرز مشکوکي با کيفيت هستند
عکسها و فيلمهاي منتشر شده از ماموريت آپولو از ديگر موارد شک برانگيز براي خيليهاست. گروهي معتقدند اين عکسها و فيلمها بسيار جلوتر از زمانه خود بودند و وجود چنين فناوريهايي براي ثبت فيلم و عکس با اين حد از کيفيت بسيار عجيب و مشکوک است. عدهاي هم معتقدند تصاوير به گونهاي سينمايي تهيه شده و اصلا در چنين ماموريتي با آن سطح استرس و پيچيدگي، عکاسي و تهيه ويدئو به اين خوبي و با اين دقت ممکن نبوده است. نبايد از ياد برد که تعداد عکسها و ويدئوهاي تهيه شده از اين سفر بسيار زياد بوده اما فقط آنهايي منتشر شدند که کيفيت خوب و سوژههاي مهمي داشتند. طبعا ناسا علاقهمند بوده مهمترين ماموريت طول تاريخش را مردم با بهترين تصاوير و فيلمها ببينند و بشناسند. از طرفي براي اجراي چنين ماموريت مهمي قطعا لازم بود از بهترين فناوريهاي زمان خود استفاده کنند. جديدترين و بهترين مدلهاي دوربينها و ابزارها باعث شد تا مستنداتي که از اين سفر به جا مانده است برايمان واضح و قابل بررسي باشند. خيلي از عکسها هم به مرور و در سالهاي بعد از ماموريت، پردازش شدند و با روشهاي جديد ويرايش عکس از کيفيت اوليه خود زيباتر و جذاب تر به نظر ميرسند.
4-هنگام فرود آپولو غباري از سطح ماه بر نميخيزد
شبهه ديگر مربوط به شرايط فرود آپولو بر سطح ماه است. در فيلمها، زماني که ماهنشين فرود ميآيد، هيچ غباري ديده نميشود در حالي که ما انتظار داريم بنابه آنچه از شرايط مشابه در زمين ميشناسيم،پس از فرود آمدن يا برخورد يک جسم با زمين مقداري غبار يا خاک از سطح آن بلند شود اما اين دقيقا ناشي از ذهنيتي است که به دليل ويژگيهاي سياره زمين براي ما ايجاد شده است. همانطور که قبلا اشاره شد ماه جو ندارد و جريان هوا هم نخواهد داشت پس وقتي آپولو 11 روي سطح قمر زمين فرود آمد، به جز قسمتي که پايه هاي ماهنشين به سطح خاک نيرو وارد کردند غبار قابل توجهي ديده نميشود.
5-چرا ماموريت سرنشيندار ديگري به ماه نرفت؟
در طول ماموريتهاي آپولو 11 تا آپولو 17 (به جز آپولو 13 که با مشکل روبه رو شد)، 12 فضانورد بر سطح ماه قدم زدند، با اين حال باز هم يکي از نقدها اين است که چرا در طول اين سالها ماموريت فضايي سرنشينداري به مقصد ماه نداشتهايم و طرفداران دروغين خواندن سفر به ماه، از همين موضوع نتيجهگيري ميکنند که انسان هيچوقت نتوانسته به ماه برود و چالشهاي اين سفر آن قدر زياد است که با پيشرفتهاي فراوان دانش و فناوري در سالهاي اخير هيچ کشور ديگري برنامه سفر به ماه را اجرايي نکردهاست اما بايد توجه کرد که مسائل سياسي و اقتصادي تاثيرات زيادي در اين ماجرا داشتهاند. مثلا بودجه ناسا در زماني که ماموريتهاي آپولو انجام شد حدود 5 درصد بودجه فدرال بود ولي اکنون حدود نيم درصد آن است. از طرفي اتفاقا با پيشرفت فناوريهاي روباتيک نياز به ماموريتهاي سرنشيندار هر روز کم و کمتر شد چراکه هزينهها و نگرانيهاي برنامههايي که انسان در آن حضور دارد بسيار بيشتر است و از طرفي تقريبا بسياري از فعاليتها را روباتها به راحتي و با دقت خيلي خوبي ميتوانند به انجام برسانند. سفر به ماه غير از ماموريتي پيشرو در حوزه علم و فناوري، قرار بود يک رقابت جدي با شوروي باشد براي آن که آمريکا در زمينه فناوريهاي فضايي خودي نشان بدهد.
6-سايهها طوري هستند که انگار نورپردازي شده
مسئله معروف ديگر داستان سايهها بر سطح ماه است. طبق آن چه انتظار ميرود بايد وقتي تنها منبع نوريمان خورشيد است سايهها کاملا تاريک و سياه ديده شوند در حالي که در عکسها و فيلم ها ميشود فرو رفتگي و برآمدگي سطح ماه را در سايهها مشاهده کرد و معنايش ميتواند اين باشد که تک منبع نور در صحنه نبوده و چند پروژکتور وجود داشته و همه چيز يک سناريو و اجراي سينمايي است. اين يکي از نقدهاي درست و دقيقي است که به عنوان شبهات سفر به ماه مطرح ميشود اما درست است که منبع نور غير طبيعي مثل پروژکتور وجود نداشته ولي غير از خورشيد، نور ديگري هم در صحنه وجود دارد و آن خود ماه است. قضيه از اين قرار است که ماه نوري از خود ندارد و نور خورشيد را بازتاب ميکند. خاک ماه ضريب بازتاب نسبتا بالايي دارد يعني چيزي حدود 11 درصد از نور خورشيد را منعکس ميکند. اين خاک وقتي زير تابش نور خورشيد باشد و يک جسم بزرگ مثل ماهنشين هم روي سطح آن سايه بيندازد، با بازتاب نور خورشيد بخشي از اين سايه روشن ميشود و قسمتهايي از عوارض سطحي ماه به اين ترتيب قابل تشخيص است. عده زيادي از افراد ميگويند نوري که به فضانوردان تابيده شده شبيه يک نور از بالا به پايين است که توسط پروژکتور ميتابد در حالي که اين نور، تابش نور خورشيد روي ماه است.
منابع: pourianazemi.com، iangoddard.com، aol.com، history.nasa.gov، عصرايران