تاثیر شیوع کرونا، بر کارایی سلولهای خورشیدی

مجله ايلياد/ در سراسر دنيا، آسمان شهرها پاکيزهتر از ماههاي گذشته شده است، زيرا ملتهاي مختلف به روشهاي متفاوتي قرنطينهي خانگي را رعايت ميکنند و کسب و کارهاي مختلف خودشان را با وضعيت جديد وفق دادهاند. دانشمندان در اين زمان فرصت فوقالعادهاي داشتهاند تا اثر آلودگي هوا بر سيستمهاي انرژي خورشيدي را بررسي کنند.
دکتر «ماريوس پيترز» از موسسهي هلمهولتز براي انرژيهاي تجديدپذير، ميگويد: «دهلينو يکي از آلودهترين شهرهاي زمين است. هند در ابتداي شروع همهگيري قرنطينهي کاملي را اجرا کرد و به همين خاطر، کم شدن آلودگي هوا در هند به يکباره رخ نشان داد و تشخيص اين کاهش بسيار آسان بوده است.»
پيترز نتايج بررسيهاي خود در سفارت آمريکا در دهلينو را در مجلهي Joule منتشر کرده است. وي ميگويد: «پنلهاي خورشيدي در شرايط همهگيري کرونا در هر مترمربع ۹۵۰ وات انرژي خورشيدي توليد کردهاند در صورتي که در سالهاي ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ در چنين روزهايي توليد اين پانلها ۸۸۰ وات بر مترمربع بوده است. شايد افزايش ۸ درصدي کم به نظر بيايد، ولي اين تفاوت در بحث انرژي خورشيدي اصلاً کم نيست. اهميت اين نتيجه زماني خود را نشان ميدهد که بدانيم آلودگي هواي دهلينو به حدود نصف زمان قبل از قرنطينه کاهش يافته و هنوز هم کاملاً تميز نشده است. حتي ميتوانم بگويم که ما منتظر تفاوت برداشت انرژي خورشيدي بوديم، ولي حدس نميزديم اين تفاوت تا ۸ درصد نيز برسد.»
مطالعات متعددي نشان دادهاند که آلودگي هوا تاثيرات شديدي بر روي سلامت انسان دارد و مسئول ميليونها مرگ در هر سال است. آلودگي هوا بر روي سلامت حيوانات و گياهان نيز اثرات زيانباري دارد.
مطالعهي پيترز و همکارانش نشان داد که اگر بتوانيم آلودگي هوا را تا حدودي کاهش دهيم، ميزان برداشت انرژي خورشيدي بيشتر ميشود و از طرف ديگر نياز به توليد انرژي از طريق سوزاندن سوختهاي فسيلي نيز کمتر ميشود و متعاقباً آلودگي ناشي از اين فعاليت نيز کاهش پيدا ميکند. هر چقدر هوا آلودهتر باشد، توليد انرژي خورشيدي بازدهي کمتري دارد و هزينههاي آن بالاتر ميرود و اين نوع انرژي رقابت را به سوختهاي فسيلي ميبازد.
طي مقالهي ديگري که در همين مجله به چاپ رسيده است، دانشمندان نشان دادهاند که شيوع کرونا ميتواند شرکتهاي بزرگ را به سمت سرمايهگذاري در حوزهي تکنولوژيهاي جديد و انرژيهاي پاکتر ترغيب کند. اين مطالعات نشان ميدهند که تصميمسازان در سراسر دنيا بايد به درک بهتري از وضعيت آلودگي هوا و اهميت انرژيهاي تجديدپذير برسند.