دمای هالهی کهکشان راهشیری چقدر است؟

مجله ايلياد/ اخترشناسان با استفاده از مشاهدات پرتونگاري عميق از رصدخانهي« XMM-Newton ESA» کشف کردند که هالهي کهکشان راهشيري که در واقع ابر بزرگي از پلاسماي يوني شده در اطراف کهکشان است، داراي دماي تقريبي 18 ميليون درجهي فارنهايت است؛ يعني حدود 10 برابر داغتر از آنچه قبلاً تخمين زده شده بود.
پروفسور «سميتا ماتور» از دانشگاه ايالتي اوهايو و نويسندهي ارشد اين مطالعه، ميگويد: «ما با اطمينان نميتوانيم بگوييم که اين دماي همه جاي اين هاله است، زيرا کل هاله را آناليز نکردهايم. ما در تلاشيم تا دربارهي عناصر تشکيل دهندهي هالههاي کهکشانها و دما در آنجا اطلاعات کسب کنيم. دانستن اين موضوعات ميتواند به ما کمک کند تا چگونگي اتصال کهکشانها با بقيهي کيهان و چگونگي شکلگيري آنها و منشاء عناصر موجود در آنجا را درک کنيم.»
در اين مطالعه، استاد ماتور و همکارانش دادههاي جمعآوري شده توسط XMM-Newton را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند. وي ميگويد: «اين دادهها به ما نشان دادند که هاله بسيار داغتر از آن چيزي است که تصور ميکرديم، اما نشان نداد که آيا اين مورد در سراسر کهکشان صدق ميکند يا اينکه تلسکوپ يک انحراف ناشي از يک نيروي ناشناخته از جهتي که تلسکوپ در آن قرار داشته را ثبت کرده است؟»
اين تيم همچنين دادههايي را از تلسکوپ ماهوارهاي اشعه ايکس ژاپني «Suzaku» که طيفي از هالهي کهکشان راهشيري را در چهار جهت مختلف جمعآوري کرده بود، تجزيه و تحليل کرد. اين تحليل يافتههاي قبلي مبني بر اينکه هاله بسيار گرمتر از آنچه قبلاً شناخته شده بود است را تاييد کرد و همچنين نشان داد که ساير قسمتهاي هاله بسيار گرم هستند.
ستارهشناسان اين سوال را نيز مطرح کردند که آيا دمايي که در هالهي کهکشان راهشيري اندازهگيري شده است، ممکن است در کهکشانهاي ديگر نيز يافت شود يا خير؟ آنها دادهها را براي کهکشان «NGC3221»، که شبيه به کهکشان راهشيري است و در فاصلهي تقريبي 200 ميليون سال نوري تا زمين واقع شده است را تجزيه و تحليل کردند.
آنها دريافتند که هالهي NGC3221 به اندازهي هالهي پيرامون کهکشان راهشيري ما داغ است. محققان اين هفته يافتههاي خود را در سه تحليل جداگانه در بيست و سومين اجلاس انجمن نجوم آمريکا «AAS» ارائه کردند.