کوچکترین دایناسور جهان در واقع یک مارمولک است

ايرنا/ حقيقات جديد نشان ميدهد که جمجمه باستاني يافت شده در يک قطعه کهرباي قديمي ۹۹ ميليون ساله متعلق به يک مامورلک است نه کوچکترين دايناسور جهان.
محققان اوايل سال جاري ميلادي ادعا کرده بودند که اين جمجمه متعلق به کوچکترين دايناسور جهان است. مارمولک ها و مارها گروهي از خزندگان را تشکيل مي دهند که از دايناسورها متفاوت هستند. با توجه به اين شواهد جديد مقاله اصلي مجله Nature پس گرفته شد.
محققان چيني و آمريکايي در اين مقاله، جمجمه کوچک و پرنده مانندي را توصيف کرده بودند که در کهربايي با سن تقريبي ۹۹ ميليون سال در شمال ميانمار کشف شده است و آن را «اوکولودنتاويس خائونگرايي» ناميدند.
لارس اشميتز استاديار زيست شناسي دانشکده Claremont McKenna در کاليفرنيا در ماه مارس (اسفند) گفته بود که کشف موجوداتي که در کهربا فسيل شدهاند، ميتواند بينش بي سابقهاي را در مورد بافت نرم و آناتومي اسکلتي آنها بهويژه در خصوص موجودات ريزچثه ارائه دهد، چرا که بدن چنين موجوداتي به دليل طبيعت شکننده، در رسوبات ديگر بهخوبي نگهداري نميشوند.
اما به نوشته مجله نيچر، مطالعه اين محققان بلافاصله با انتقاد روبرو شد و بسياري از متخصصان ديرينه شناسان ادعا مي کنند که اين پژوهشگران يک مارمولک پيدا کرده بودند نه يک دايناسور. نويسندگان مطالعه اصلي ابتدا از کار خود دفاع کردند، اما سرانجام منتقدين، فسيل تقريباً مشخصي را ساختند که محققان آن را در رده يک مارمولک طبقه بندي کردند.
اين شواهد نويسندگان مقاله اصلي را بر آن داشت تا اشتباه خود را تاييد کنند. اين محققان در يادداشتي که در مجله Nature منتشر شده است اعلام کردند که توضيحات آنها در مورد اين فسيل دقيق است اما پذيرفتند که آنها احتمال اين نمونه را اشتباه طبقه بندي کرده بودند.
«جينگ ماي کونور» که در نوشتن مقاله اصلي همکاري داشت و يک ديرينه شناس در آکادمي علوم چين به خبرنگار مجله نيچر گفت که داده هاي جديد قطعا نشان مي دهند که ما اشتباه کرده ايم.