احتمال بیشتر از دست رفتن بویایی و چشایی در جوان مبتلا به کرونا

ايسنا/ نتايج يک پژوهش جديد نشان ميدهد که جوانان مبتلا به "کوويد-۱۹" با احتمال بيشتري نسبت به افراد سن بالاتر، حس بويايي و چشايي خود را از دست ميدهند.
محققان ايرلندي با انجام پژوهشي، ۴۶ بيمار مبتلا به "کوويد-۱۹" را بررسي کردند و از آنها خواستند که بروز تغييرات در حس بويايي که با بروز " آنوسمي"( anosmia) همراه است يا تغيير در حس چشايي که باعث "اَگِوزيا "(ageusia) ميشود را مورد توجه قرار دهند.
آنوسمي يا کربويي به از دست دادن حس بويايي در فرد گفته ميشود که علت آن التهاب در مخاط بيني و بسته شدن مجاري بيني و نيز بيماري مادرزادي سندروم کالمن است.
اَگِوزيا يا ناچشايي نيز از دست دادن کارکردهاي مزهشناسي زبان است. بهويژه ناتواني در شناسايي شيريني، ترشي، تلخي، شوري و اومامي(بهمعني مزه دلپذير و خوشايند و ادويهاي خوراک).
نيمي از شرکت کنندگان در اين مطالعه اختلال در بويايي و چشايي را تجربه کردند که علامتي شناخته شده براي کوويد-۱۹ است.
اما درحالي که افراد مسن نسبت به ساير اثرات "کوويد-۱۹" آسيبپذيرتر هستند، بيماران جوان با احتمال بيشتري کربويي و ناچشايي را تجربه ميکنند.
ممکن است در بيماران جوان، به جاي نشانههاي جديتر مانند سرفه و تب، حس بويايي و چشايي از بين رود.
با اين وجود، افرادي که حس بويايي و چشايي خود را از دست دادند، بايد خود را قرنطينه کنند زيرا اين علائم از نشانههاي کوويد-۱۹ است.
اعتقاد محققان بر اين است که از بين رفتن حس بويايي به دليل نفوذ ويروس در سلولهايي است که از سلولهاي عصبي حسي حمايت ساختاري کليدي انجام ميدهند.
تيم تحقيقاتي اين پروژه دريافتند که نزديک به نيمي از بيماران که از نظر تعداد ۲۲ نفر از ۴۶ نفر است، دچار درجههايي از کربويي شدند.
در همين حال، ۲۵ نفر از آنها حس چشايي خود را از دست دادند.
از اين تعداد، ۱۳ نفر نيز کاملا بويايي خود را از دست داده بودند.
هشت نفر هم کاملا چشايي خود را از دست دادند و ۱۵ نفر هر دو حس را از دست دادند.
به صورت کلي سن افرادي که اين حسها را از دست دادند، پايينتر از افرادي بود که حس بويايي و چشايي خود را از دست نداده بودند.
ميانگين سنين اين جوانان ۳۰.۵ بود. گروه سن بالاتر هم ميانگين سني ۴۱ سال داشتند.