نماد آخرین خبر

ردیابی داروها در بدن با کمک یک ساعت هوشمند

منبع
ايسنا
بروزرسانی
ردیابی داروها در بدن با کمک یک ساعت هوشمند

ايسنا/ يافته‌هاي اين مطالعه که در مجله "Proceedings of the National Academy of Sciences" منتشر شده است نشان مي‌دهد استفاده از اين فناوري‌هاي پوشيدني مي‌تواند راه حل خوبي براي رديابي داروها درون بدن بيماران باشد.

به طور کلي داروها با اين رويکرد که يک دوز مشخص براي تمامي افراد مناسب است تجويز و مورد استفاده قرار مي‌گيرند اما دستورالعمل‌هايي مانند وزن و سن بيماران وجود دارد که آنها نيز بايد در نظر گرفته شوند. اما علاوه بر اين تفاوت‌هاي اساسي، شيمي بدن ما به طور مداوم بسته به آنچه مي‌خوريم و ميزان ورزشي که انجام مي‌دهيم در حال تغيير است. در صدر اين عوامل، آرايش ژنتيکي مخصوص هر فرد است که از اين رو پاسخ بدن هر فرد به داروها مي‌تواند متفاوت باشد. اين امر بر چگونگي جذب سريع داروها و عوارض جانبي تأثير بگذارد.

به گفته محققان، تلاش‌هاي فعلي براي شخصي سازي دوز دارو به ميزان زيادي به آزمايش خون‌گيري سياهرگي که در بيمارستان انجام مي‌شود، بستگي دارد. خون‌گيري سياهرگي يا خون‌گيري وريدي فرايند گرفتن خون از سياهرگ‌ها به منظور انجام آزمايش خون مي‌باشد. خون سياهرگي يکي از پر کاربردترين انواع خون در آزمايشگاه‌هاي پاتولوژي مي‌باشد. پس از انجام آزمايش، نمونه‌ها براي آزمايش در آزمايشگاه‌هاي مرکزي ارسال مي‌شوند اما اين راه حل‌ها ناخوشايند، وقت گير، تهاجمي و گران هستند و به همين دليل است که آنها فقط در يک زير مجموعه کوچک از بيماران و در موارد نادر انجام مي‌شوند.

"سام امامي نژاد"، استاد مهندسي برق و کامپيوتر دانشگاه کاليفرنيا، لس آنجلس گفت: ما طي اين مطالعه قصد ايجاد يک فناوري پوشيدني را داشتيم که بتواند مشخصات داروهاي داخل بدن هر فرد را بطور مداوم و غيرتهاجمي رديابي کند. به اين ترتيب مي‌توان دوز و زمان بهينه مصرف دارو را براي هر فرد تنظيم کرد. علاوه بر آن با استفاده از اين روش شخصي سازي مي‌توانيم اثربخشي روش‌هاي درماني را بهبود بخشيم.

به دليل اندازه‌هاي مولکولي کوچک، بسياري از انواع مختلف داروها به عروق وارد مي‌شوند  و در آنجا غلظت آنها بر ميزان گردش داروها تاثير مي‌گذارد. به همين دليل محققان يک ساعت هوشمند مجهز به يک حسگر ايجاد کردند که قطرات ريز نمونه عرق را تجزيه و تحليل مي‌کند. محققان طي اين مطالعه تأثير استامينوفن(يک داروي ضد درد رايج بدون نسخه) را بر روي افراد طي چند ساعت مورد بررسي قرار دادند. محققان با استفاده از يک جريان الکتريکي کوچک، غدد عرق روي مچ  را تحريک کردند. اين امر به محققان اين امکان را مي‌دهد تا بدون نياز به انجام ورزش توسط کاربر، تغييرات شيميايي بدن هر فرد را تشخيص دهند. از آنجا که داروهاي مختلف هرکدام امضاي الکتروشيميايي منحصر به فرد خود را دارند، اين حسگر به گونه اي طراحي شده که مي‌تواند در هر زمان به رديابي سطح داروي خاصي بپردازد.

امامي نژاد افزود: اين فناوري مي‌تواند براي نظارت بر دارو و سوء مصرف دارو در برخي موارد مناسب باشد. اين امر مي‌تواند براي افرادي که داراي مشکلات بهداشت روان هستند بسيار مهم باشد چرا که آنها مي‌بايست براي مدت زمان طولاني يک دارو را مصرف کنند. بيماران مي‌توانند از چنين ابزار آساني به راحتي استفاده کنند. علاوه بر آن پزشکان نيز مي‌توانند دريابند عملکرد داروهاي خاص بر بدن بيماران چگونه بوده است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar