کشف میزان پراکندگی هلیوم در تاج خورشیدی

ايسنا/ سال ۲۰۰۹ ناسا يک موشک ژرفاسنج موسوم به "هرشل"(HERSCHEL) را به منظور اندازه گيري هليوم در جو خورشيدي پرتاب کرد. موشک ژرفاسنج يا موشک پژوهش(Sounding rocket)، يک موشک حملکننده ابزار است که براي اندازهگيري و انجام آزمايشهاي علمي در طول پرواز زيرمداري خود طراحي شده است.
طي اين ماموريت براي اولين بار دانشمندان نقشه جهاني کاملي از انتشار هليوم و هيدروژن در تاج خورشيدي به دست آوردند. براي اندازه گيري ميزان هليوم و هيدروژن در جو و ميزان پراکندگي هليوم ناسا در تاج خورشيدي و هليوسفر، اين موشک تصاويري را از تاج خورشيدي به ثبت رساند.
مشاهدات هرشل نشان داد که هليوم به طور مساوي در اطراف تاج خورشيدي پراکنده نشده است. منطقه استوايي فاقد هليوم بود، در حالي که مناطق در عرض جغرافيايي مياني بيشترين تعداد هليوم را داشتند.
در مقايسه با تصاوير رصدخانه خورشيدي و هورسپهري(Solar and Heliospheric Observatory SOHO)، يا سوهو دانشمندان توانستند با مشاهده اين تصاوير فراواني هليوم را در پوششهاي عرض جغرافيايي با جايي که خطوط ميدان مغناطيسي خورشيد در منظومه شمسي وجود دارند متوجه شوند.
اين نشان ميدهد که نسبت هليوم به هيدروژن به شدت با ميدان مغناطيسي و سرعت باد خورشيدي در تاج خورشيدي ارتباط دارد. مناطق استوايي با ميزان فراواني هليوم کم با ميزان باد خورشيدي اندازه گيري شده در نزديکي زمين مطابقت دارد.
اين نشان ميدهد که جو خورشيدي از آنچه دانشمندان تصور ميکردند پوياتر است. هرشل از راه دور ميتواند به راحتي به بررسي اين موضوعات بپردازد. درآينده دانشمندان قصد دارند مشاهدات بيشتري را براي توضيح تفاوت فراواني انجام دهند. دو ابزار Metis و EUI که بر روي کاوشگر خورشيدي سولار اوربيتر قرار دارند ميتوانند اطلاعات مهمي در اين زمينه در اختيار دانشمندان قرار دهند.
در ۹ فوريه سال ۲۰۲۰ ، ناسا و آژانس فضايي اروپا مأموريت مدارگرد خورشيدي خود موسوم به سولار اوربيتر را پرتاب کردند. هدف اين ماموريت پاسخ دادن به برخي سؤالات کليدي علمي است. اين سوالات شامل سير تکاملي سيارهها و ظهور حيات، نحوه کار منظومه شمسي، منشاء جهان هستي و همچنين فيزيک بنيادي در جهان است.