نماد آخرین خبر

داستان شیوع ویروس جدید کنه‌ای چیست؟

منبع
ايسنا
بروزرسانی
داستان شیوع ویروس جدید کنه‌ای چیست؟

ايسنا/ در حالي که کشورهاي سراسر جهان با شيوع کوويد-۱۹ دست و پنجه نرم مي‌کنند، چين با يک تهديد جديد رو به رو شده است. اين تهديد، ويروس جديدي موسوم به "SFTS" است که تاکنون حدود هفت قرباني گرفته و حداقل ۶۰ نفر را آلوده کرده است. اين آمار موجب شده که کارکنان حوزه سلامت چين، هشدار دادن را آغاز کنند.

به گزارش رسانه‌هاي محلي، بسياري از اين موارد در شرق چين در استان‌هاي جيانگسو و آن‌هوئي ديده شده‌اند. در اوايل سال جاري، ۳۷ مورد ابتلا در استان جيانگسو ديده شد و مدتي بعد نيز ۲۳ نفر در آن‌هوئي به اين ويروس مبتلا شدند.

با اين که SFTS به واسطه نيش نوعي از کنه‌سانان به انسان منتقل مي‌شود، ويروس‌شناسان چين هشدار داده‌اند که نمي‌توان انتقال انسان به انسان را رد کرد. در هر حال، اين ويروس برخلاف کوويد- ۱۹، نخستين بار نيست که انسان را آلوده مي‌کند؛ بلکه موارد اخير ابتلا صرفا نشان دهنده ظهور مجدد آن هستند.

ويروس SFTS چيست؟

ويروس SFTS، به خانواده ويروس‌هاي "بانياويريدا" (Bunyavirus) تعلق دارد و به واسطه کنه‌ها به انسان منتقل مي‌شود. اين ويروس بيش از يک دهه پيش توسط گروهي از پژوهشگران چيني شناسايي شد. نخستين موارد ابتلا، در سال ۲۰۰۹ در نواحي روستايي استان‌هاي هوبئي و هنان چين ديده شدند.

پژوهشگران با آزمايش نمونه خون افرادي که نشانه‌هاي مشابهي داشتند، اين ويروس را شناسايي کردند. گزارشي که در مجله Nature منتشر شده نشان مي‌دهد که اين ويروس تاکنون حداقل ۳۰ نفر از افراد مبتلا را به کام مرگ کشانده است. گزارش اخير "مرکز کنترل و پيشگيري بيماري چين"(China CDC)، ميزان مرگ و مير ناشي از SFTS را تقريبا بين ۱۶ تا ۳۰ درصد عنوان مي‌کند.

ويروس SFTS به خاطر سطح گسترش و ميزان مرگ و مير ناشي از آن، به يکي از ويروس‌هاي خطرناکي تبديل شده که "سازمان جهاني بهداشت"(WHO) در مورد آن هشدار داده است.

چه کساني نسبت به SFTS، آسيب‌پذيرتر هستند؟

کشاورزان، شکارچيان و افرادي که حيوان خانگي دارند، آسيب‌پذيري بيشتري نسبت به اين ويروس دارند زيرا دائما در تماس مستقيم با حيواناتي هستند که شايد ناقل باشند. گزارش‌ها نشان مي‌دهند که اين ويروس، بيشتر از حيواناتي مانند بز، گاو، گوزن و گوسفند به انسان منتقل مي‌شود. حيواناتي که به اين ويروس مبتلا مي‌شوند، معمولا هيچ نشانه مرتبطي نشان نمي‌دهند.

نشانه‌هاي ابتلا به SFTS 

گزارشي که گروهي از پژوهشگران چين در سال ۲۰۱۱ انجام دادند، نشان مي‌دهد که دوره نهفتگي، بين هفت تا ۱۳ روز پس از آغاز بيماري است. افراد مبتلا به اين ويروس معمولا نشانه‌هايي از جمله تب، خستگي، لرز، سردرد، تورم غدد لنفاوي، بي‌اشتهايي عصبي، حالت تهوع، درد عضلاني، اسهال، استفراغ، دردهاي شکمي، خونريزي لثه و مواردي از اين دست را بروز مي‌دهند.

برخي از نشانه‌هاي ابتدايي هشداردهنده، تب شديد، کاهش تعداد پلاکتهاي خون يا "ترومبوسيتوپني" (thrombocytopenia) و کاهش تعداد گلبول‌هاي سفيد در گردش خون يا "لوکوپنيا" (leukopenia) هستند.

از پيامدهاي خطرناکي که در چندين بيمار مشاهده شد، مي‌توان به نارسايي چندين اندام، بروز بواسير و نشانه‌هايي در سيستم عصبي مرکزي اشاره کرد.

ابتلا به SFTS در خارج از چين

ويروس SFTS به کشورهاي آسياي شرقي از جمله ژاپن و کره جنوبي نيز انتقال يافته است. از زمان نخستين کشف ويروس، تعداد موارد ابتلا به صورت قابل توجهي افزايش داشته است. گزارش مجله Nature نشان مي‌دهد که تعداد مبتلايان کره جنوبي در سال ۲۰۱۳، ۳۶ مورد گزارش شد اما اين آمار در سال ۲۰۱۷ به ۲۷۰ نفر رسيد. چين در سال ۲۰۱۰، ۷۱ مورد و در سال ۲۰۱۶، ۲۶۰۰ مورد ابتلا داشته است. تعداد مبتلايان ژاپن نيز بين سال‌ ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷، تا ۵۰ درصد افزايش يافته است.

افزايش موارد ابتلا در اين سه کشور، مقامات سلامت عمومي را بر آن داشت تا پزشکان محلي و شهروندان معمولي را در مورد خطرات ناشي از نيش کنه‌ها آموزش دهند. دانشمندان باور دارند که اگر افراد بيشتري مراقب اين ويروس و بيماري ناشي از آن باشند، ميزان مرگ و مير به صورت قابل توجهي کاهش خواهد يافت.

چگونه SFTS درمان مي‌شود؟

اگرچه هنوز واکسني براي پيشگيري از ابتلا به اين ويروس ساخته نشده است اما مشخص شده که داروي ضد ويروس موسوم به "ريباويرين" (Ribavirin) مي‌تواند در درمان آن موثر باشد.

بسياري از مقامات دولتي از جمله مراکز کنترل و پيشگيري بيماري چين به مردم هشدار مي‌دهند تا هنگام قدم زدن در ميان زمين چمن، جنگل و يا هر محيطي که در آن امکان انتقال وجود دارد، لباس مناسب به تن داشته باشند و از پوشيدن لباس‌هايي مانند شلوار کوتاه بپرهيزند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره