گامی برای تغییر تیپ شخصیت مجرمان به افراد مفید با القای خاطرات جعلی!

ايسنا/ اميرعلي صادقي، با بيان اينکه اين تحقيقات از چند سال قبل در آمريکا آغاز شده است، يادآور شد: از اين رو اين تحقيقات براي اولين بار در دنيا نيست و محققان از دستاوردهاي چنين تحقيقاتي در حوزههاي پزشکي و روانشناسي استفاده ميکنند.
وي با اشاره به جزئيات اجراي اين تحقيقات، اظهار کرد: بخشي از مغز به نام "تالاموس" است که تقويت حواس پنجگانه به غير از حس شنوايي را بر عهده دارد.
صادقي افزود: در اين تحقيقات ۵ داوطلب که به تاييد روانشناسان داراي حافظه تصويري و افرادي احساساتي هستند، انتخاب شدند و از آنها درخواست شد که وارد اتاقي شوند، ولي قبل از آن از خانوادههاي آنها درخواست ميشود که ۳ تا از خاطرات بچگي که فرد به ياد داشته باشد را براي ما بازگو کنند.
مجري طرح، اضافه کرد: زماني که فرد وارد اتاق ميشود، در مقابل وي به صورت غير واقعي با خانوادههاي آنها تماس ميگيريم و اظهار ميکنيم که با خانواده آنها در حال مکالمه هستيم. در اين مکالمه غير واقعي درباره دو خاطره واقعي فرد صحبت ميشود و خاطره سومي يک خاطره ساختگي از سوي ما است که درباره آن صحبت خواهد شد.
صادقي خاطر نشان کرد: پس از پايان مکالمه تلفني غير واقعي از فرد ميخواهيم که درباره دو خاطره واقعي موارد بيشتري را براي ما بازگو کند، ضمن آنکه از وي خواسته ميشود که درباره خاطره غير واقعي سوم نيز موارد بيشتري را به ياد بياورد و به ما بگويد.
اين محقق با بيان اينکه آزمون شوندگان درباره خاطر سوم که غير واقعي بود، مواردي را به ياد ميآوردند و براي ما بازگو ميکردند، اظهار کرد: در اين بازگويي، فرد آزمون شونده تلفيقي از واقعيت و توهم را براي ما بازگو کرد.
وي دليل اين امر را عملکرد بخش تالاموس مغز دانست و توضيح داد: در چنين شرايطي که به فرد خاطره غير واقعي ارائه ميشود، تالاموس وهم و خيال را با واقعيت ترکيب ميکند و خاطره جديدي را به حافظه اضافه ميکند.
به گفته صادقي، نمونه اين واکنش انسان را در زمان آشنايي تا طلاق يک زوج دانست که در روزهاي جدايي، از آنجايي که احساسات بد با فرد همراه ميشود، خاطرات روزهاي خوب به خاطرات بد تغيير مييابد.
مجري طرح با اشاره به کاربرد دستاوردهاي اين مطالعات، توضيح داد: اين مطالعات پايه تحقيقاتي است که ميتوان به حافظه فرد دسترسي پيدا و بيماري آلزايمر را درمان کرد، ضمن آنکه از طريق اين روش ميتوان خاطرات و تجربيات بد افراد از قبيل مشاهده صحنه قتل، تجاوز و جنايت را از ذهن فرد پاک کرد.
صادقي، تغيير تيپ شخصيت افراد مجرم براي تبديل کردن آنها به فرد مفيد براي جامعه را از ديگر کاربردهاي اين روش دانست.