زینک ماده موثر در سرماخوردگی و کووید-۱۹

ايسنا/ پژوهشگران اسپانيايي در کنفرانس اروپايي کروناويروس اين يافته را گزارش کردند که بيماران بستريشده کوويد-۱۹ با ميزان پايين روي يا زينک در خون نسبت به بيماران با ميزان طبيعي اين ماده معدني وضعيت بدتري دارند.
به گفته اين پژوهشگران در بيمارستان «دل مار» در بارسلوناي اسپانيا بيماران با ميزانهاي پايينتر روي در هنگام پذيرش دچار التهاب بيشتري در دوره عفونت ميشوند و پيامدهاي باليني بدتري دارند.
کارشناسان ميگويند خواص روي در تقويت دستگاه ايمني از قبل شناخته شده است و يک توضيح احتمالي درباره نتايج اين بررسي هم اين است که اثر ضد التهابي روي ممکن است باعث حفاظت بيماران شده باشد.
اين بررسي نشان داد که ميزانهاي روي در خون بيماراني به علت کوويد-۱۹ درگذشته بودند، بسيار پايينتر از بيماراني است که از اين بيماري جان سالم به در برده بودند.
همچنين به گفته اين پژوهشگران ميزانهاي بالاتر روي در خون بيماران با ميزان پايينتر پروتئينهاي التهابزا در بيمارن دچار عفونت کرونا همراهي داشت.
اين بررسي نشان داد که در مجموع به ازاي هر واحد افزايش روي در خون احتمال مرگ ناشي از کرونا در مدت بستري ۷ درصد کاهش مييابد.
البته اين پژوهشگران ميگويند يافتههايشان رابطه سببي ميان ميزان روي و شدت بيماري کرونا را ثابت نميکند و با توجه به کوچک بودن اين بررسي (که در ۲۴۹ بيمار انجام شد)ِ لازم است بررسيهاي بيشتري براي ارزيابي اثر درماني احتمالي مکملهاي روي انجام شود.
محققان اسپانيايي در کنفرانس اروپايي "ويروس کرونا" گزارش کردند که بيماران مبتلابه کوويد-۱۹ بستري شده در بيمارستان با سطح پايين زينک در خون، علائم شديدتري نسبت به ساير بيماران با ميزان طبيعي زينک تجربه ميکنند.
گروه پژوهشي به سرپرستي دکتر روبرتو گوئري-فرناندز از بيمارستان "دل مار" بارسلونا اعلام کرد: "سطح پايين زينک در هنگام بستري با التهاب بالاتر عفونت کوويد-۱۹ مرتبط است. "
دکتر لن هوروويتز، متخصص ريه بيمارستان لنوکس هيل نيويورک گفت: "مدتهاست که تصور ميشد زينک سيستم ايمني بدن را تقويت ميکند. توضيح احتمالي در اين مطالعه اين است که زينک ممکن است داراي اثر ضدالتهابي باشد. "
در مطالعه جديد، نتايج پزشکي در برابر نتايج آزمايشهاي آزمايشگاهي ۲۴۹ بيمار بستريشده در بيمارستان در ماه مارس و ماه آوريل قرار گرفت. بيماران بهطور متوسط ۶۳ سال سن داشتند و ۲۱ نفر (۸درصد) به دليل بيماري درگذشتند. ابتدا ميزان زينک تمام بيماران، آزمايش شد و سطح متوسط ۶۱ ميکروگرم در دسي ليتر خون (ميکروگرم در دسي ليتر) بود.
پژوهشگران گزارش کردند: در ميان کساني که به دليل ابتلا به کوويد-۱۹ درگذشتند، ميزان زينک پايينتر و بهطور متوسط فقط ۴۳ ميکروگرم در دسي ليتر بود. در مقابل، ميزان زينک خون در ميان کساني که در مقابل اين بيماري پيروز شدند بهطور متوسط ۶۳ ميکروگرم در دسي ليتر بود.
به گفته محققان اسپانيايي، مقادير بالاتر زينک در خون با مقادير کمتري از پروتئينهاي پيش التهابي مرتبط بود. بهطورکلي و پس از کنترل عواملي مانند سن، جنس، شدت بيماري و درمانهاي دريافتي، هر واحد افزايش روي در خون به ۷درصد کاهش احتمال مرگ بيمار در بيمارستان بستگي داشت.
گوئري-فرناندز و همکارانش در کنفرانس خبري گفتند: هنوز اين يافته نميتواند علت و معلول را ثابت کند چون گروه مطالعه نسبتا کم بود، بنابراين براي ارزيابي تاثير درماني اين ارتباط به مطالعات بيشتري نياز است.
اين يافتهها بهصورت آنلاين بهعنوان بخشي از همايش انجمن ميکروبيولوژي باليني و بيماريهاي عفوني اروپا (ESCMID) در مورد بيماري ويروس کرونا ارائه شد. تحقيقات ارائهشده در جلسات پزشکي بايد مقدماتي در نظر گرفته شود تا زماني که در يک مجله معتبر منتشر شود.
زينک چيست؟
زينک ماده معدني است که از بسياري جهات براي بدن مهم است. زينک سيستم ايمني بدن را تقويت کرده، به بهبود زخمها کمک کرده و از رشد طبيعي پشتيباني ميکند.
زينک به درماني محبوب براي سرماخوردگي تبديلشده است. نتايج برخي مطالعات نشان داده که زينک ممکن است مدتزمان سرماخوردگي را شايد يک روز يا بيشتر کاهش دهد، همچنين کاهشدهنده عفونتهاي دستگاه تنفسي فوقاني در کودکان است.
زينک به مبارزه با عفونت و بهبود زخمها کمک ميکند. بااينحال، اگر زينک کافي از رژيم غذايي خود دريافت نکنيد مشخص نيست که دريافت مکملها فوايدي داشته باشد.
از زينک موضعي براي درمان بثورات و تحريکات پوستي استفاده ميشود. همچنين در بهبود زخم، بيشفعالي، آکنه، کمخوني داسي شکل و ساير بيماريها کمککننده است. علاوه بر اين، زينک بهعنوان درماني براي تبخال، کلسترول بالا، آرتريت روماتوئيد، اچ آي وي و ديگر موارد نيز موردمطالعه قرارگرفته است. زينک ممکن است بخشي از يک درمان موثر براي دژنراسيون ماکولاي وابسته به سن باشد، اما اثبات بيشتري لازم است.
منابع غذايي حاوي زينک
گوشت قرمز
طيور
غلات غنيشده
غلات کامل
لوبيا و آجيل
علائم کمبود زينک
وقتي کمبود زينک داريد، بدن شما نميتواند سلولهاي جديد و سالم توليد کند و منجر به علائمي ميشود که در ذيل به آنها اشاره شده است:
کاهش وزن بدون دليل
زخمهايي که خوب نميشوند
عدم هوشياري
کاهش حس بويايي و چشايي
اسهال
از دست دادن اشتها
زخمهاي باز روي پوست
خطرات مصرف زينک چيست؟
اثرات جانبي
مکملهاي روي ميتوانند معده و دهان را تحريک کنند. آبنباتهاي مکيدني حاوي زينک ميتوانند حس بويايي و چشايي شما را براي چند روز تغيير دهند. در صورت مصرف طولاني مدت، ممکن است سطح مس در بدن کاهش يابد. اسپريهاي زينک با کاهش بويايي همراه هستند که ممکن است دائمي باشد.
تداخل دارويي
زينک ممکن است با برخي از داروها مانند قرصهاي جلوگيري از بارداري و برخي آنتيبيوتيکها تداخل داشته باشد. همچنين ميتواند با ساير مکملها مانند کلسيم، منيزيم، مس و آهن واکنش برقرار کند. اگر روزانه دارو يا مکمل مصرف ميکنيد با ارائهدهنده بهداشت و درمان در مورد مصرف زينک مشورت کنيد.
خطرات
افرادي که به زينک آلرژي دارند و يا مبتلا به ايدز يا هموکروماتوز (ازدياد آهن در خون) هستند نبايد مکملهاي زينک را بدون مشاوره قبلي با پزشک خودمصرف کنند. زينک زياد ميتواند باعث تب، سرفه، حالت تهوع، کاهش عملکرد سيستم ايمني بدن، عدم تعادل مواد معدني، تغييرات کلسترول و ساير موارد شود. در زنان باردار، دوزهاي بالا ممکن است به جنين آسيب برساند.