خراسان/ دهمين دوره حراج تهران با فروش 34 ميليارد و 403 ميليون توماني آثار، عصر جمعه گذشته در هتل پارسيان برگزار شد. رقم حراج در اين دوره با افزايش بيش از سه ميليارد توماني، رکورد همه دورههاي قبلي را زد و جالب اين که در ميان 113 اثر شرکت کننده 9 اثر از هفت هنرمند معاصر کشورمان ميلياردي شدند و دو عکس از خرمشهر در دوران دفاع مقدس با قيمتي بسيار بيشتر از قيمت برآورد شده به فروش رسيد، اتفاقي که سعيد صادقي صاحب عکس «فتح خرمشهر» آن را نقطه عطفي براي عکاسي جنگ طي سالهاي اخير ميداند.
«منير فرمانفرماييان»؛ صدر نشين ليگ ميلياردي ها
دهمين دوره حراج، شب منير شاهرودي فرمانفرماييان هنرمند 96 ساله کشورمان در سبک مينيماليسم هندسي بود. او در غياب آثار سهراب سپهري، پرويز تناولي، منوچهر احصايي و آيدين آغداشلو، رکورد زد و اثري بدون عنوان از او با قيمت چهار ميليارد تومان چکش خورد و اثري ديگر از او دو ميليارد و 900 ميليون توماني شد. اثر رنگ روغن روي بوم«پي+روز+جي» از حسين زنده رودي در جدول ميلياردي هاي اين حراج با قيمت سه ميليارد و 550 ميليون تومان دوم شد. مجسمه تک نسخهاي «پرندهها» از بهمن محصص که تاريخ ساخت آن به 47 سال پيش برمي گردد با قيمت دو ميليارد و ۶۵۰ ميليون تومان به فروش رفت. جالب اين که تابلوي «آشوب» کوروش شيشه گران به قيمت يک ميليارد و ۱۹۰ ميليون تومان چکش خورد. فرهاد مشيري هم با دو تابلوي ميلياردي، يکي ديگر از رکوردزنهاي اين حراج بود و تابلوي رنگ روغن «فارسي سياه روي سفيد» با قيمت يک ميليارد و ۱۰۰ ميليون تومان و تابلوي «يا ابوالفضل» با تکنيک مواد روي بوم با قيمت يک ميليارد و 600 ميليون تومان به فروش رسيد. اثر واي. زي. کامي (کامران يوسفزاده) با عنوان «خودنگاره از کودکي» و اثر تک نسخه و بدون عنوان ديگري در قالب يک مجسمه آهني که تاريخ ساخت آن به اواسط دهه 40 برمي گردد از ژازه تباتبايي هرکدام با قيمت نهايي يک ميليارد تومان، پايان بخش جدول ميليارديهاي اين حراج بودند.
پيروزي عکاسي دفاع مقدس در حراج تهران
در حالي که عباس کيارستمي در اين دوره با اثري بدون عنوان باز هم رکورددار عکاسهاي حراج تهران با قيمت نهايي 260 ميليون تومان بود، شگفتي ديگر حراج را عکسهاي دفاع مقدس رقم زدند. «فتح خرمشهر» اثر سعيد صادقي در اين دوره با قيمتي بيش از برآورد 30 تا 40 ميليوني خود به قيمت 75 ميليون تومان به فروش رفت. او درباره چگونگي ثبت اين عکس به مهر گفت: «سال 61 بود که [شهيد] ابراهيم همت در منطقه تنومه که ۱۰ کيلومتر با خرمشهر فاصله داشت، من را سوار موتور کرد و به مسجد خرمشهر رساند. در لحظاتي وارد اين صحنه شدم که خبر رسمي آزادسازي خرمشهر هنوز اعلام نشده بود. دقيقاً در اين اوضاع و احوال بود که با وجود آتش سنگين توپخانه دشمن ابراهيم همت از من خواست تا اين لحظه شادي را ثبت کنم. ماجرايي که احمد متوسليان نيز از آن مطلع بود.» جالب اين که اثر ديگري از اين عکاس در ششمين دوره حراج تهران در دي ماه 95 با عنوان «داستان 63» به قيمت 34 ميليون تومان چکش خورد. محمد فرنود عکاس ديگر شگفتي ساز اين ميدان بود که اثر ديگري از خرمشهر در دوران دفاع مقدس به نام «سوم خرداد 61» را ثبت کرده بود که با قيمت 70 ميليون تومان به فروش رسيد در حالي که بيشينه قيمت آن در حراجي 25ميليون تومان تعيين شده بود.
بازار