مهر/ معاون بهداشت وزارت بهداشت، در خصوص آخرين اخبار روستاي چنار محمودي، گفت: يقين داريم عده اي معاند قصد ايجاد فضاي مسموم و جنجال در کشور را دارند.
عليرضا رئيسي، روز چهارشنبه در همايش روز جهاني سلامت روان که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، با بيان اينکه در ارتباط با واژه ها و مفاهيم، بايد يک زبان مشترک در جامعه شکل گيرد، اظهار کرد: در ارتباط با هفته سلامت روان موضوعاتي مانند، خودمراقبتي، نشاط اجتماعي، معنويت در ارتقاي سلامت روان، تحکيم خانواده، مهارت هاي زندگي، مولفه هاي اجتماعي موثر بر سلامت و جايگاه رسانه و شبکه هاي اجتماعي در سلامت روان، بايد مدنظر قرار گيرد.
وي با بيان اينکه رسانه ها و شبکه هاي اجتماعي از قدرت و تاثيرگذاري زيادي برخوردار هستند، گفت: اين شبکه ها اگر تحت کنترل قرار نگيرند، مي توانند به روح و روان انسان آسيب بزنند. يکي از آسيب هايي که به نشاط اجتماعي صدمه مي زند، اين است که ارتباطات خانوادگي در حال کمرنگ شدن است که اين موضوع به هيچ عنوان به نفع جامعه نخواهد بود و دليل عمده آن نيز شايد گسترش شبکه هاي اجتماعي باشد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به شعار امسال هفته سلامت روان سازمان جهاني بهداشت مبني بر "ارتقاي سلامت روان و پيشگيري از خودکشي"، بيان کرد: مطالعات دنيا نشان ميدهند سالانه يک ميليون نفر در دنيا به دليل خودکشي فوت مي کنند و اين آمار، خودکشي را در جايگاه ۱۰ علت اول مرگ در کشورهاي جهان دنيا و يکي از سه علت اصلي مرگ در گروه سني ۱۵ تا ۳۵ سال، قرار مي دهد.
وي با بيان اينکه خودکشي اورژانس روانپزشکي محسوب مي شود، تصريح کرد: آثار منفي روانشناختي و اجتماعي خودکشي بر خانواده و اجتماع قابل محاسبه نيست، به طور ميانگين، به دنبال هر خودکشي، ۶ نفر به صورت مستقيم تحت تاثير قرار مي گيرند. اگر خودکشي در محيط مدرسه يا کار اتفاق بيفتد، صدها نفر را تحت تاثير قرار مي دهد.
رئيسي خاطرنشان کرد: براساس گزارش ها، خودکشي مسئول ۱.۸ درصد بار بيماريها در جهان بوده است، اين رقم در کشورهاي با درآمد بالا به ۲.۳ درصد و در کشورهاي با درآمد پايين به ۱.۱۷ درصد، مي رسد.
وي در خصوص ميانگين جهاني فوت به دنبال خودکشي گفت: در هر ۱۰۰هزار نفر جمعيت عمومي در دنيا، ۱۰.۶ درصد به علت خودکشي فوت مي کنند. ميزان اقدام به خودکشي، ۲۰ تا ۳۰ برابر ميزان فوت ناشي از آن است.
وي با بيان اينکه ميزان اقدام به خودکشي در زنان بالاتر است و ميزان فوت ناشي از خودکشي در مردان بيشتر است، تصريح کرد: در کشورهاي با درآمد بالا، زنان ۲۵ درصد موارد فوت و در کشورهاي با درآمد پايين و متوسط، زنان ۴۰ درصد موارد فوت را شامل مي شوند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت افزود: بالاترين ميزان اقدام به خودکشي در گروه سني ۱۵ تا ۲۴ سال است. ميزان فوت ناشي از خودکشي در هر صدهزار نفر با بالارفتن سن افزايش پيدا مي کند، شايع ترين روشهاي خودکشي مسموميت است.
رئيسي گفت: در سال ۹۷ در کشور ما، ۹۹۲۷۰ نفر (معادل ۱۲۱ در هر ۱۰۰هزار نفر جمعيت عمومي) اقدام به خودکشي کردند که ۲۰ درصد زير ۱۸ سال بوده اند.
وي ادامه داد: آمار اقدام به خودکشي در سال گذشته، در زنان ۶۲ درصد و در مردان به ۳۸ درصد مي رسد. قرص برنج يکي از شايع ترين روشهاي خودکشي است.
رئيسي در خصوص آمار خودکشي منجر به فوت نيز گفت: براساس آمار پزشکي قانوني در سال گذشته، ۵۱۰۱ نفر در سال گذشته جان خود را به دليل خودکشي از دست دادند؛ يعني از هر ۱۰۰هزار خودکشي، ۶ نفر جان خود را از دست مي دهند.
وي در خصوص عوامل خطري که منجر به خودکشي مي شود، بيان کرد: سابقه قبلي اقدام به خودکشي، سابقه ابتلا به اختلالات روانپزشکي درمان نشده، سابقه مصرف مواد و الکل، سابقه خانوادگي خودکشي، سابقه آزاد ديدن در کودکي، احساس نااميدي و انگ اجتماعي از جمله عوامل خطر اقدام به خودکشي محسوب مي شود.
رئيسي درخصوص عوامل محافظت کننده بيماران از خودکشي، گفت: درمان به موقع مشکلات رواني، جسمي و اختلال مصرف مواد، دسترسي آسان به مداخلات متنوع و حمايتي، حمايت اجتماعي و خانوادگي و وصل بودن به جامعه، ارتباط هاي درماني مداوم، مهارت حل مساله، اعتقادات مذهبي و فرهنگي، وجود يک شبکه حمايتي قوي اجتماعي در بين دوستان و يا اعضاي خانواده که مي توانند در شرايط سخت به کمک فرد بيايند، دسترسي به افراد ارائه دهنده خدمات سلامت روان در جامعه اعم از پزشک عمومي، مشاور، روانپزشک، روانشناس در مواقع نياز در جامعه، مدرسه يا محيط کار، دسترسي به امکانات يادگيري مهارت هاي زندگي و تقويت تاب آوري، از جمله عوامل محافظت کننده بيماران از خودکشي است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت درخصوص اهداف استراتژيک برنامه ملي وزارت بهداشت در حوزه سلامت روان گفت: افزايش روايي داده هاي مربوط به ثبت موارد اقدام به خودکشي و فوت ناشي از آن در سطح کشور، کاهش انگ اجتماعي مرتبط با اطلاع رساني و آگاهي بخشي در مورد خودکشي، ارتقاي کمي و کيفي خدمات ارائه شده به افراد در معرض خطر اقدام به خودکشي در سطح کشور، مديريت انعکاس اخبار خودکشي در رسانه ها و محصولات فرهنگي، کاهش دسترسي به روش هاي خودکشي در سطح کشور و تقويت پژوهش هاي کاربردي در زمينه خودکشي جهت رفع خلاهاي دانش در اين حوزه، از جمله اهداف استراتژيک برنامه ملي وزارت بهداشت در حوزه سلامت روان است.
وي با اشاره به نقش رسانهها در حوزه فرهنگ سازي براي پيشگيري از خودکشي، گفت: رسانه ها هيچوقت نبايد جزييات اخبار مرتبط با خودکشي را منتشر کرده و در انتشار اين مطالب بايد دقت کنند.
رئيسي تصريح کرد: جداکردن بيمارستانهاي روانپزشکي باعث انگ و برچسب به بيماران مي شود و بار مراجعه براي درمان بيماري اعصاب و روان را کاهش مي دهد. افراد بايد قبول کنند مانند هر بافت ديگري که در بدن آسيب مي بيند، در حوزه بيماري رواني نيز مي توان فرد را با مصرف دارو درمان کرد.
وي، دسترسي به روشهاي مهلک، عدم تمايل به دريافت کمک به دليل انگ اجتماعي و انزواي اجتماعي را از جمله عوامل ديگر خطر خودکشي دانست.
رئيسي بيان کرد: تاهل نقش محافظتي براي مردان دارد و خودکشي در مردان متاهل کمتر است. اختلالات رواني و بيکاري نيز از جمله علل خودکشي هستند، ارتباط بيکاري با خودکشي به دليل بروز عواملي مانند فقر، محروميت اجتماعي و خشونت خانوادگي است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بيان اينکه بايد مهارت حل مسئله را از کودکي به فرزندان آموزش داد، گفت: از اين طريق کودک آموزش مي بيند که چگونه در برابر مشکلات تابآوري داشته باشد و آنها را حل کند.
رئيسي همچنين در حاشيه اين همايش، در جمع خبرنگاران در خصوص چالشهاي موجود در زمينه درمان بيماريهاي اعصاب و روان، گفت: يکي از اقدامات ما در طرح تحول سلامت به کارگيري ۱۶۰۰ کارشناس سلامت روان در شبکه بهداشتي درماني کشور است که خدمات رايگان ارائه مي دهند. اما يکي از چالش ها، پوشش بيمه اي اين بيماران است؛ البته در حال حاضر برخي خدمات داراي پوشش بيمه اي هستند و اين موضوع در دستور کار قرار دارد تا بيمه ها حمايت هاي بيشتري از خدمات درماني بيماران اعصاب و روان انجام دهند.
وي افزود: يکي از نکات مهم در نقش بهبود بيماران اعصاب و روان نقش پرستاري و مراقبت در منزل است که مي تواند منجر به افزايش آرامش بيمار و خانواده اش و کاهش هزينه ها شود.
رئيسي در ادامه در خصوص آخرين اخبار روستاي چنار محمودي، اظهار کرد: يقين داريم عده اي معاند قصد ايجاد فضاي مسموم و جنجال در کشور را دارند. تقريبا دو هفته است که سرخط خبرهاي رسانه هاي بيگانه موضوع لردگان است، اين در حالي است که در کشورهاي خودشان موضوع ايدز، انگ زدايي شده است و به همين دليل تا اين حد موضوع روز جامعه نيست. مشخص است که آنها قصد تفرقه افکني و ايجاد اختلاف در داخل کشورمان را دارند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در تمام استان ها مراحل بيماريابي و روند درماني در حال اجرا است. حدود ۳۹ هزار نفر فرد مبتلا به ايدز در کشور وجود دارد که هيچ فرد غيرمتخصصي از آمار استان به استان و شهر به شهر آنها مطلع نيست و اينکه آمار در خصوص لردگان با تعداد کم ابتلا تا اين اندازه مطرح شده است، نشان دهنده برنامه سازماندهي شده قبلي بوده که قصد تفرقه افکني بين قوميت ها را داشته اند. درخواست ما اين است که رسانه ها اجازه دهند اين موضوع روند عادي خود را طي کند. درحال حاضر بيماريابي با موفقيت در حال انجام است و درمان ها نيز به طور کامل انجام مي شود و مشکلي وجود ندارد.
بازار