ايسنا/ کردستان در بررسي و تحليل هاي کارشناسانه بعد از وقايع و حوادث، با ضعف ها و سوالات بي جواب زيادي روبرو مي شويم که در نهايت جايگاه و نقش ارگان هاي نظارتي، اجرايي و آموزشي بيشتر نمود مي يابد و مي طلبد مسئولان و مديران به جاي پاس دادن مشکلات به هم ديگر چاره اي ريشه اي و صحيح براي مقابله با بحران هاي بعدي بيانديشند.
حادثه دلخراش انفجار گاز در سقز، پنج شنبه ساعت ۲۱:۳۰ دقيقه شب در تالار «مانگه شه و» رويداد و متاسفانه تعدادي از مهمانان اين عروسي جان خود را از دست دادند و عده اي نيز زخمي و راهي مراکز درماني شدند.
يکي از شاهدان عيني اين حادثه دلخراش مي گويد: به محض اينکه گاز آتش گرفت، برق تالار خاموش شد و مردم هم از ترس به سمت درب تالار براي خروج هجوم بردند که متاسفانه تعدادي صندلي در جلوي در هم چيده شد بود.
مهماني ديگر در اين عروسي توضيح مي دهد، که هجوم ازدحام به سمت در تالار به حدي شدت داشته است که هر کس مي توانست بيرون مي آمد و هر کس هم نمي توانست روي زمين مي افتاد و گير مي کرد.
کاميل کريميان، فرماندار سقز علت اصلي حادثه را پاره شدن و آتش گرفتن شيلنگي که براي سيستم گرمايشي تالار مورد استفاده قرار گرفته، اعلام کرده است و گفته که مردم در پي اين حادثه هول شده اند و زنان و بچه هاي زيادي زير دست و پا مانده اند و ۱۱ نفر کشته و ۳۸ نفر نيز زخمي شدهاند.
همچنين، رييس مرکز آتشنشاني سقز نيز در تشريح اين ماجرا گفته، هيچ انفجاري روي نداده است اما چون سطح گاز ال پي جي به گونه اي بوده که در زمان خروج از کپسول موجب ايجاد آتش زيادي شده است، مردم باديدن آتش ترسيده اند و به سمت در هجوم برده اند.
بر اساس اين گزارش، فارغ از تمامي قصورات موجود در اين حادثه،اعم از نبود کپسول اکسيژن در تالار عروسي، استاندارد نبودن تالارهاي عروسي در سقز که گفته شده اين اماکن به منظور مرغداري و گاوداري احداث شده اند، پيداست که اگر چه انفجاري رخ نداه و هيچ کس بر اثر آتش سوزي جان خود را از دست نداده است، اما "ترس" و آگاهي نداشتن در مورد مديريت صحيح بحران عاملي اصلي در رخ دادن چنين فاجعه اي به شمار مي آيد.
مالک تالار عروسي سقز بازداشت شد
استاندار کردستان، بهمن مرادنيا در راس هياتي از مسئولان مربوطه براي بررسي جوانب قضاياي حادثه آتش سوزي در تالار سقز، وارد اين شهرستان شد و ضمن بازديد از محل وقوع حادثه و عيادت از مصدومين حادثه، در مراسم ختم ۲ تن از جانباختگان شرکت کرد.
وي بيان کرد: مالک تالار شب گذشته بلافاصله بعد از وقوع حادثه به دستور دادستان بازداشت شده و امروز هم يک کارگروه براي پيگيري و نظارت بر وضعيت ايمني واحدهاي فعال در اين حوزه در سطح استان تشکيل شده است.
اهميت ساخت اصولي اماکن تجمعي
سيد جلال ملکي، سخنگوي سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران با تاکيد بر اهميت ساخت اصولي اماکن تجمعي، گفت: تعداد دربهاي خروجي مناسب، راهروي خروجي داراي نور کافي، رسيدن معبر نجات به خيابان اصلي و... از نکات مهم هنگام ساخت محلهاي تجمعي است.
وي ضمن ابراز تاسف از حادثه انفجار در تالار عروسي که منجر به فوت ۱۱ نفر در شهرستان سقز شده است، گفت: اين حادثه اهميت ساخت اصولي اماکن تجمعي را به ما يادآور شد. تعبيه خروج اضطراري در اماکن تجمعي بسيار حائز اهميت است، تاجايي که اهميت آن کمتر از نصب سيستمهاي اعلام و اطفاء حريق نيست.
وي افزود: تعداد دربهاي موجود در اينگونه اماکن بايد متناسب با تعداد نفراتي باشد که قرار است در محل مورد نظر حضور داشته باشند. همچنين نکته مهم ديگر اين است که همه دربها در يک سمت نباشند و جهت باز شدن درب نيز به بيرون از سالن باشد.
ملکي با تاکيد بر رعايت نکات ايمني در طول زمان برگزاري مراسم در سالنهاي تجمعات، اظهار کرد: در طول مراسم دربهاي خروجي نبايد قفل باشند؛ ضمن آنکه براي مسير خروج اضطراري بايد نور کافي درنظر گرفت و در نهايت اين محل تعبيه شده به يک خيابان آزاد منتهي شود.
وي در پايان خاطرنشان کرد: از مردم ميخواهيم هنگام بروز حادثه آرامش خود را حفظ کرده و افراد جوانتر و سالمتر هنگام خروج به سالمندان، کودکان و ... کمک کنند. البته تمام توصيههاي ذکر شده در شرايطي محقق ميشود که نظارت بر ساخت اماکن به درستي صورت گيرد.
نبود استاندارد عامل اصلي اتفاق تالار "مانگهشهو" سقز
هيوا اردلان، سرپرست نظارت بر اجراي استاندارد شهرستان سقز در بحث استاندارد سازي تالارها گفت: هيچ گونه استانداردي براي تالارها تدوين نشده و صرفا از اماکنهاي عمومي مشابه که داراي استاندارد تشويقي هستند، مجوز استاندار دريافت کردهاند.
وي اظهار کرد: مکانهايي با شرايط مشابه همانند شهربازيهاي سرپوشيده و ديگر مکانها ملزم به تاييديه از سوي سازمان آتشنشاني هستند.
سرپرست نظارت بر اجراي استاندارد شهرستان سقز، به آتش سوزي تالار "مانگهشهو" در سقز اشاره و عنوان کرد: در پي اين حادثه بيشترين آسيب ديدگي به دليل ازدحام جمعيت در حين خروج از تالار بوده که متاسفانه در اين ميان افراد سالخورده و کودک بيشترين قرباني را دادند.
اردلان افزود: بحث استاندارد نبودن دربهاي خروجي تالار عامل اصلي زير پا افتادن قربانيان بودهاست.
سرپرست نظارت بر اجراي استاندارد شهرستان سقز بيان کرد: اين تالار در همان ابتدا به عنوان تالار عروسي و پذيرايي در حريم شهر ساخته شده و به هيچ عنوان تغيير کاربري در آن صورت نگرفته و شهرداري در زمان ساخت اين مجموعه به منظور اينکه به مرحله بهرهبرداري برسد براي آن مجوز صادر کرده است.
وي تصريح کرد: اتحاديه صنفي در اداره اصناف، پروانه کسب براي اين تالار صادر کرده، اما متاسفانه هيچ گونه مجوزي از سوي سازمان نظام مهندسي و شهرداري کسب نکردهاست.
هيوا اردلان در پايان يادآور شد: اداره استاندارد درصدد است که استانداردهايي براي تالارهاي پذيرايي در نظر گرفته و با تشکيل کميته فني در استان کردستان با حضور سازمانهاي زيربط از بروز چنين اتفاقاتي در آينده جلوگيري شود.
بازار