تسنيم/ نمايندگان هشت کشور جهان در نامهاي به « آنتونيو گوترش» دبيرکل سازمان ملل متحد بر اثرات منفي تحريمها در مبارزه با کوويدــ۱۹ تأکيد کردند و نسبت به پيامدهاي ادامه تحريمها هشدار دادند.
اين نامه روز چهارشنبه به امضاي نمايندگان جمهوري اسلامي ايران، روسيه، چين، کوبا، کره شمالي، عراق، ونزوئلا و نيکاراگوئه در سازمان ملل متحد رسيده است.
در اين نامه آمده خطاب به آنتونيو گوترش با توجه به بحران ناشي از کوويدــ19 که سازمان جهاني بهداشت هم آن را تأييد کرده، آمده است: بدون شک اين شرايط بزرگترين اورژانس بهداشت عمومي زمان ما است. اگرچه در زماني اتفاق ميافتد که چندجانبهگرايي مورد حمله قرار ميگيرد اما فرصتي بينظير براي موفقيت در چندجانبهگرايي و تقويت آن است.
اين نامه به تأکيد دبيرکل به همبستگي و اراده سياسي براي عبور از اين بحران اشاره کرده و افزوده است: ما بايد به تلاشها بپيونديم و بهعنوان اعضاي مسئول جامعه بينالمللي بهصورت جمعي، هماهنگ و قاطع عمل کنيم. اين وظيفه مشترک ماست که نهتنها نسلهاي آينده را از معضل جنگ نجات دهيم، بلکه اتخاذ بموقع سياستها و راهبردها را نيز براي نجات خود و زمان حال خود حفظ کنيم.
نمايندگان هشت کشور در سازمان ملل متحد با يادآوري اينکه دولتهاي ملي آنها با اتخاذ تدابير احتياطي در مبارزه با شيوع و خود ويروس کرونا با مسئوليت عمل کردهاند، تصريح کردند: ما همچنين در طراحي برنامههاي اضطراري پيشرفت کردهايم تا عملکرد سرويسهاي اساسي و سيستمهاي واکنش اضطراري را تضمين کنيم.
نامه يادآور ميشود: ما با سيستم سازمان ملل متحد براي تقويت برنامههاي همکاري خود و همچنين با ساير شرکاي خود کار کردهايم تا از تجربيات آنها استفاده کنيم و بهترين شيوهها را به اشتراک بگذاريم. با وجود همه اينها، ما ميدانيم که هنوز بايد کارهاي زيادي انجام شود تا در اين نبرد موفق باشيم.
هشت کشور عضو سازمان ملل متحد با تأکيد بر اينکه کوويدــ19 دشمن مشترک همه است، تصريح کردند: همه ما ميدانيم که اين زمان تاريخي، خواستار بزرگترين سطح همبستگي، همکاري و همياري با يکديگر است، با وجود اين، بايد بدانيم که اين کار براي کشورهايي که در حال حاضر با اعمال اقدامات قهريه يکجانبه که غيرقانوني و آشکارا نقض قوانين بين المللي و منشور سازمان ملل است، روبهرو هستند، اگرچه غيرممکن نيست اما سخت است.
در اين نامه به تأثير مخرب اقدامات مذکور در سطح ملي و فرازميني آنها، همراه با پديدههاي ترس بيش از حد از "تحريمهاي ثانويه"، مانع از توانايي دولتهاي ملي به دسترسي منظم به سيستم مالي بينالمللي و يا تجارت آزاد ميشود، به اين ترتيب، تلاشهاي مداوم دولتهاي ملي براي مبارزه با کوويدــ19، بهويژه در رابطه با تهيه اثربخش و بموقع تجهيزات و لوازم پزشکي از جمله کيتهاي آزمايش و داروهايي که براي معالجه بيماران ضروري است، تضعيف ميشود همانطور که اخيراً توسط مديرکل سازمان بهداشت جهاني بهرسميت شناخته شده است.
نمايندگان اين هشت کشور تصريح کردهاند اين تحريمها همچنين تأثير منفي مستقيمي بر حقوق بشر در زندگي، سلامتي و غذاي افرادي دارد که در معرض آنها قرار گرفتهاند. اين اقدامات همچنين بر همکاري و همبستگي بنيادين که بايد بين کشورها حاکم باشد، اثر ميگذارد.
اين نامه با تأکيد بر اينکه تاثير منفي اين تحريمها بر زندگي افراد و کشورها در بحبوحه همهگيري جهاني اين ويروس، بيشتر ميشود، ميافزايد: از اين رو، جامعه بينالملل، از جمله سازمان ملل متحد براي تأکيد مجدد در تعهد خود با مفهوم "ما، ملل متحد" نياز فوري براي يادآوري دارد.
در نامه نمايندگان ايران، روسيه، چين، کوبا، کره شمالي، ونزوئلا، نيکاراگوئه و عراق با اشاره به گزارش کارشناسان مستقل سازمان ملل که استفاده از اقدامات قهريه يکجانبه بر بيش از يکسوم بشر تأثير ميگذارد، آمده است: با توجه به مطالب فوق، ما با احترام از شما ميخواهيم که خواستار برداشته شدن کامل و فوري چنين اقدامات غيرقانوني، اجباري و خودسرانه فشار اقتصادي شويد تا از پاسخ کامل، مؤثر و کارآمد اعضاي جامعه بينالملل نسبت به ويروس کرونا و نيز رد سياسي کردن چنين بيماري همهگير اطمينان حاصل شود.
اين نمايندگان با تأکيد بر اينکه مفاد نامه با تعداد قابل توجهي از قطعنامههاي مجمع عمومي سازمان ملل متحد تطابق دارد، يادآور شدهاند: ما در دنيايي بههمپيوسته زندگي ميکنيم، از اين رو، در زمينه يک بيماري همهگير جهاني، "ممانعت از تلاشهاي پزشکي در يک کشور، خطر را براي همه افزايش ميدهد".
نامه مخالفت با تحريم هشت عضو سازمان ملل متحد با يادآوري اظهارات کميسر عالي حقوق بشر سازمان ملل مبني بر اينکه در نتيجه اعمال مجازاتهاي غيرقانوني، سيستم پزشکي و بهداشت و درمان هر کشور سقوط ميکند، خاطرنشان کردند: نميتوانيم اجازه دهيم که محاسبات سياسي، سد راهي براي نجات جان انسانها شود.
در اين نامه با اشاره به آثار منفي کرونا بر اقتصاد جهاني و کشورها آمده است: کاهش بار بدهي و تأمين تسهيلات مالي کافي براي حمايت از پيشگامان اين مشکل ضرورت دارد. اين مهم بهويژه براي کشورهايي که علاوه بر مقابله با ويروس کرونا، مجبورند با ساير شرايط غيرمستقيم همچون تأثير منفي اقدامات قهريه يکجانبه نيز مقابله کنند، اهميت بيشتري دارد.
نمايندگان اين هشت کشور از دبيرکل خواستهاند تا اين نامه بهعنوان سند رسمي سازمان ملل متحد هم ثبت شود.
بازار