نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

شدت بالای مرگ و میر کرونایی در ۶ استان کشور

منبع
ايسنا
بروزرسانی
شدت بالای مرگ و میر کرونایی در ۶ استان کشور

ايسنا/ بر اساس اعلام کميته اپيدميولوژي بيماري کوويد-۱۹، در هفته منتهي به ۱۰ مردادماه هر چند که موارد ابتلا و مرگ ناشي از کرونا نسبتا بالا است، اما ثبات و تغييرات مختصر نزولي در آن ديده مي شود. همچنين در اين مدت، شدت بالاي ابتلا و مرگ مربوط به 6 استان زنجان، لرستان، اردبيل، فارس، تهران و آذربايجان شرقي بوده است.

به گزارش ايسنا، تازه‌ترين آمارها حاکي از آن است که شمار مبتلايان کروناويروس جديد در جهان تاکنون به ۱۸ ميليون و ۲۳۶ هزار و ۷۲ نفر رسيده و مرگ ۶۹۲ هزار و ۸۰۹ نفر در اثر اين بيماري نيز تأييد شده است. روند افزايش آمار مبتلايان به بيماري کوويد-۱۹ که تاکنون در ۲۱۳ کشور و منطقه در جهان شيوع يافته، ادامه دارد و اين بيماري همچنان در دنيا قرباني مي‌گيرد. همچنين بنابر تازه‌ترين آمارها ۱۱ ميليون و ۴۴۵ هزار و ۹۸۲ نفر از مبتلايان به کوويد-۱۹ بهبود يافته‌اند.

همچنين بنابر اعلام وزارت بهداشت ايران تا ظهر روز گذشته (۱۳ مردادماه) مجموع بيماران کوويد۱۹ در کشور به ٣٠٩ هزار و ۴٣٧ نفر رسيده و متاسفانه ١٧ هزار و ١٩٠ نفر نيز به اين دليل جان خود را از دست داده اند. همچنين خوشخبتانه تاکنون ٢۶٨ هزار و ١٠٢ نفر از بيماران، بهبود يافته اند.



کميته اپيدميولوژي بيماري کوويد-۱۹ وزارت بهداشت، تحليل استاني وضعيت اين بيماري در هفته منتهي به ۱۰ مردادماه را منتشر کرد.

روش محاسبه شاخص ها
در محاسبات روند، در اين گزارش و گزارشات آتي، تعداد موارد جديد روزانه مبتلاي بستري و سرپايي وارد آناليز ميشود. براي ارزيابي روند گسترش بيماري کوويد ۱۹ دراستان هاي مختلف کشور از تحليل روند تغييرات اتفاق افتاده براي موارد ابتلا و مرگ گزارش شده روزانه استفاده شد. براي محاسبه روند تغييرات ابتلا و مرگ در سه روز اخير، ابتدا متوسط سه روزه تعداد گزارش ابتلا و مرگ هر روز با ميانگين گرفتن از داده هاي همان روز، روز قبل و روز بعد محاسبه شد. سپس ميزان افزايش هرروز نسبت به روز قبل محاسبه شد.

در نهايت، تغيير روند ابتلا و مرگ هفته آخر با ميانگين گرفتن از اعداد به دست آمده براي چند روز آخر محاسبه شد.

تحليل احتمالي وضعيت منحني اپيدمي
بنابر اعلام کميته اپيدميولوژي وزارت بهداشت، براي تحليل احتمالي وضعيت منحني اپيدمي موارد زير مدنظر قرار گرفت:

درمواردي که هردو شاخص تغيير روند ابتلا و مرگ در چند روز اخير روند افزايشي داشت، منحني اپيدمي احتمالاً روند افزايشي دارد.

درمواردي که شاخص تغيير روند ابتلا نزولي ولي شاخص تغيير روند مرگ صعودي بود، احتمالاً اخيراً پيک اپيدمي رد شده است.

در مواردي که منحني اپيدمي تمام مي شود، وضعيت به حالت ثبات مي رسد و تغييرات در آن مختصر و نامنظم مي باشد. بايد توجه داشت هر لحظه اين روند مستعد يک پيک ديگر مي باشد.

درمواردي که هردو شاخص تغيير روند ابتلا و مرگ در چند روز اخير روند نزولي داشت، منحني اپيدمي احتمالاً روند نزولي دارد.

منظوراز ناسازگاري داده ها اين است که روند داده هاي مرگ و ابتلا از يک الگوي قابل تفسير پيروي نکرده و تغييرات ناهمگن روند شاخص هاي ابتلا و مرگ ديده مي شود در اين موارد تحليل بهتر را در روزهاي بعد و با داده هاي درست ترمي توان ارائه داد. ناسازگاري در داده ها به دلايل مختلفي مي تواند رخ دهد؛ از جمله دلايل بروز ناسازگاري ميتوان به ثبت غيردقيق روزانه داده ها توسط استان ها و وجود خطا هنگام ثبت داده ها، وجود ترکيبي ازچند الگوي اپيدمي در استان) شروع اپيدمي در نقطه اي از استان و اتمام اپيدمي ديگر در نقطه ديگر(بيمارپذيري يا بيمارگريزي گسترده در استان و تغييرروند مهاجرت بيماران در طول زمان اشاره کرد.

تقسيم بندي استان ها از نظر ميزان گزارش
استان ها بر اساس ميزان بروز تجمعي موارد بيماري به سه دسته پرگزارش، با گزارش متوسط و با گزارش پايين تقسيم شدند و روند بيماري در آنها در جدول و نمودارهاي مرتبط مورد بررسي قرار گرفت. در مورد استانهاي با بروز کم، تغييرات کم در داده ها مي تواند تغييرات سريع در شاخص ها ايجاد کند و از اين رو تفسير داده هاي اين استانها سخت تر بوده و با عدم اطمينان بيشتري همراه است.

تحليل بر اساس اين شا خص ها، احتمالي بوده و انتظار است تيم کميته اپيدميولوژي استانهاهمراه با ساير شاخصها و تحليل هاي دقيق تر، شواهد بهتري از روند اپيدمي در استان ها و دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور ارائه دهند.

تحليل روند بيماري در هفته منتهي به ۱۰ مردادماه
بنابر اعلام کميته اپيدميولوژي کوويد-۱۹ منتشر شده در سايت وزارت بهداشت، در روند کشوري بيماري، هر چند موارد ابتلا و مرگ نسبتا ًبالا است، اما ثبات و تغييرات مختصر نزولي در آن ديده مي شود.  روند ثبات با شدت بالاي ابتلا و مرگ در شش استان (زنجان، لرستان، اردبيل، فارس، تهران و آذربايجان شرقي) و با شدت کمتر در دو استان (قم و سيستان و بلوچستان) مشاهده شد. روند صعودي يا شروع پيک در چهار استان (مازندران، اصفهان، البرز، چهارمحال و بختياري)   و روند ثبات با تغييرات مختصر صعودي در يک استان (يزد) مشاهده شد.  به نظر مي رسد سه استان (بوشهر، مرکزي و همدان) اخيرا يک پيک اپيدمي را تجربه کرده اند. در چهار استان روند نزولي (خوزستان، آذربايجان غربي، گلستان و خراسان جنوبي) و در سه استان (هرمزگان، کردستان و گيلان) تغييرات مختصر نزولي به همراه روند ثبات نسبي مشاهده شد. در هشت استان (ايلام، کرمانشاه، خراسان شمالي، سمنان، کهگيلويه و بوير احمد، کرمان، خراسان رضوي و قزوين)   ناسازگاري داده ها اجازه تحليل درستي از وضعيت اپيدمي را نمي دهد. بايد مد نظر داشت که يک استان مي تواند چندين پيک منحني را تجربه نمايد.  

جهت اطلاع از روش کار و اطلاعات بيشتر در مورد روندهاي استاني در چند روز اخير به وب سايت کميته اپيدميولوژي کوويد -۱۹ به آدرس http://corona.behdasht.gov.ir مراجعه کنيد.



کرونا در جهان
بر اساس گزارش اپيدميولوژي وزارت بهداشت، تاکنون ميزان مرگ و مير و کشندگي بيماري کوويد-۱۹ در جهان ۳.۸ درصد برآورد شده است. بر اساس اين گزارش تعدا موارد جديد ابتلا به کرونا در جهان در روزهاي هشتم، نهم و دهم مرداد ماه به ترتيب ۲۱۶۳۶۹ نفر، ۲۵۴۴۶۶ نفر و ۲۹۳۲۵۲ نفر بوده است.

همچنين بنابر اعلام کميته اپيدميولوژي کوويد-۱۹، تا يازدهم مردادماه، ۱۵ کشور اول از نظر ابتلا به بيماري کرونا در جدول زير مي آيد که بر اساس آن کشور آمريکا، برزيل و هند رتبه هاي اول تا سوم را به خود اختصاص داده‌اند. کشورمان نيز از نظر وضعيت ابتلا به کرونا در رده دهم قرار دارد.



چگونه متخصصان از داده‌ها براي شناسايي تجربه‌هاي موفق مهار کوويد-۱۹ در کشـورهاي مختـلف اسـتفاده مي‌کنند؟

هدف از بررسي داده‌هاي کشورهاي مختلف و مقايسه آن با يکديگر، کمک به شناخت سياست‌ها و برنامه‌هاي فعلي و آينده در زمينه بهداشت جهاني، بر اساس تجارب مفيد گذشته، است. اين کار توسط تيم‌هاي متبحر اپيدميولوژي با تحليل دقيق داده‌هاي کشورهايي که پيشرفت فوق العاده‌اي در مهار بيماري داشته‌اند، انجام مي‌شود. در مورد بيماري در حال تحولي مانند کوويد-۱۹، شناسايي کشورهايي که مؤثرترين اقدامات را انجام داده‌اند، ولي مهارت مناسب براي انتقال تجربيات خود به ساير کشورهاي جهان را ندارند، ساده نيست. بر اساس داده‌هاي موجود، يک متدولوژي براي کمک به شناسايي اين کشورهاي موفق ايجاد شده است. محدوديت‌هاي قابل توجهي در اين انتخاب به دليل ماهيت در حال تحول اين بيماري شامل داده‌هاي ناقص، تعاريف مورد (که مدام در حال تغيير و تکامل است) و مهم تر از همه نتايج نهايي ناشناخته (به دليل نوپديد بودن بيماري)، وجود دارد.

 بايد توجه داشت که فقط با استفاده از يک شاخص، نمي‌توان تجربه موفقيت را شناسايي کرد. هر کدام از داده‌ها، داراي خط سير و معاني مختلفي هستند و در نهايت چندين شاخص براي شناسايي کشورهايي که تا به امروز در مديريت همه‌گيري موفق بوده‌اند، تعريف شده است. گروهي از اين شاخص‌ها، مبتني بر مرگ هستند. ميزان روزانه مرگ‌هاي تأييد شده، دلايل بسيار متفاوتي در کشورها دارد. شيب منحني هرچه بيشتر باشد، سرعت افزايش مرگ و مير بيشتر مي‌شود. کشورهايي که در بالاي نمودار قرار دارند بيشترين تعداد مرگ را داشته‌اند، اما بايد توجه داشت که مرگ بيشتر برخي از اين کشورها متاثر از جمعيت بيشتر آن‌ها هم هست.

دومين نمودار مورد استفاده در اين تحليل، سرانه مرگ ومير را نشان مي‌دهد تا تفاوت در جمعيت را حذف کند. اين نمودارها نشان مي دهند که برخي از مداخلات در کاهش مرگ ناشي از کوويد-۱۹ بسيار مؤثرتر از بقيه بوده اند، اما به ما نمي‌گويند که چرا اين مداخلات مؤثرتر هستند. براي کمک به روشن شدن اين موضوع که چرا برخي از پاسخ‌ها اثربخش تر بوده‌اند، بايد يک چهارچوب آماده سازي و پاسخ به همه‌گيري: پيشگيري، تشخيص، مهار و درمان تهيه شود. مرحله پيشگيري به دليل اينکه در مرحله فعاليت گسترده ويروس هستيم، حذف شده است. براي شناسايي، مهار و درمان چندين مرحله تعيين شده است که مي‌تواند به تحليلگران در شناسايي اين که هر کدام از کشورها در هر مرحله خاص چگونه عمل کرده‌اند، کمک کند. اين متدولوژي کمک مي‌کند تا کشورهايي را که در هر مرحله موفقيت‌هاي بديلي داشته‌اند را شناسايي کنيم و با کمک آن، نگرش‌ها و اقدامات جديدي که براي ساير کشورها مفيد خواهد بود، تعريف کنيم.

شايد بتوان از اين روش در تحليل داده‌هاي کشورها و بررسي دلايل موفقيت يا عدم موفقيت آن مناطق در مهار کوويد-۱۹ استفاده کرد. نمودار تزايدي مرگ به دليل کوويد-۱۹ به عنوان يکي از نمودارهاي مورد استفاده در اين متدلوژي در زير آورده شده است.



تجارب کشـورهاي جهـان در مواجهـه با کوويد-۱۹؛ اين بخش کلمبيا
کلمبيا کشوري در آمريکاي جنوبي، با مساحت ۱.۱۰۹.۵۰۰ کيلومترمربع و جمعيت ۵۰.۹۲۵.۸۹۶ نفر است. موارد کوويد-۱۹ در اين کشور از تاريخ شانزدهم اسفندماه ۱۳۹۸ گزارش شد و هم اکنون در رتبه دوازدهم کشورهاي جهان از نظر شمار مبتلايان به کوويد-۱۹ قرار دارد. در اين کشور تاکنون ۲۸۶.۰۲۰ مورد تأييدشده بيماري و ۹.۸۱۰ مورد مرگ گزارش شده است.

برخي از تجارب و اقدامات انجام شده در کشور کلمبيا شامل موارد زير است:

- شروع تدابير کنترلي و پيشگيرانه اعم از جداسازي و محدوديت‌هاي تردد توسط مردم قبل از اعلام رسمي قرنطينه

-  اعلام رسمي قرنطينه توسط دولت از ۶ فروردين ماه ۹۹، اجراي قرنطينه اجباري افراد بالاي ۷۰ سال و تمديد قرنطينه تا ۲۵ تير ۹۹

- محدوديت ساعات کاري و دورکاري افراد بالاي ۶۰ سال

- اقدامات سختگيرانه نيروهاي ارتشي براي اعمال محدوديت‌ها

- کاهش بيش از ۸۰ درصدي مراجعات به فروشگاه‌ها، اماکن تفريحي و ايستگاه‌هاي تردد حمل و نقل عمومي به دنبال اجراي محدوديت‌ها

- تنظيم پروتکل هاي بهداشتي کوويد-۱۹ براي بخش هاي مختلف از جمله صنايع، کارخانجات و حمل و نقل

- کمک هاي مالي به برخي شرکت‌ها و اقشار آسيب‌پذير

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره