تغییرات مختصر کاهشی در ابتلا و مرگ ناشی از کرونا

ايسنا/ بنابر اعلام کميته اپيدميولوژي بيماري کوويد- ۱۹در هفته منتهي به ۱۷ مردادماه، در روند کشوري بيماري کرونا، با وجود موارد ابتلا و مرگ نسبتاً بالا، اما ثبات و تغييرات مختصر کاهشي در بيماري ديده ميشود.
شمار مبتلايان به کروناويروس جديد در جهان تا امروز (۱۹ مردادماه) به ۱۹ ميليون و ۸۰۶ هزار و ۲۸۵ نفر رسيده و مرگ ۷۲۹ هزار و ۵۹۱ نفر در اثر اين بيماري نيز تأييد شده است. روند افزايش آمار مبتلايان به بيماري کوويد-۱۹ که تاکنون در ۲۱۳ کشور و منطقه در جهان شيوع يافته، ادامه دارد و اين بيماري همچنان در دنيا قرباني ميگيرد.
در ايران نيز تا ظهر روز گذشته (۱۸ مردادماه) مجموع بيماران کوويد۱۹ به ۳۲۴ هزار و ۶۹۲ نفر رسيد و متاسفانه ۱۸ هزار و ۲۶۴ تن نيز به دليل اين بيماري جان خود را از دست داده اند.
کميته اپيدميولوژي کوويد-۱۹ در وزارت بهداشت، تحليل استاني وضعيت اين بيماري در هفته منتهي به ۱۷ مردادماه را اعلام کرد.
روش محاسبه شاخصها
در محاسبات روند، در اين گزارش و گزارشات آتي، تعداد موارد جديد روزانه مبتلاي بستري و سرپايي وارد آناليز ميشود. براي ارزيابي روند گسترش بيماري کوويد ۱۹ در استان هاي مختلف کشور از تحليل روند تغييرات اتفاق افتاده براي موارد ابتلا و مرگ گزارش شده روزانه استفاده شد. براي محاسبه روند تغييرات ابتلا و مرگ در سه روز اخير، ابتدا متوسط سه روزه تعداد گزارش ابتلا و مرگ هر روز با ميانگين گرفتن از دادههاي همان روز، روز قبل و روز بعد محاسبه شد. سپس ميزان افزايش هر روز نسبت به روز قبل محاسبه شد و در نهايت، تغيير روند ابتلا و مرگ هفته آخر با ميانگين گرفتن از اعداد به دست آمده براي چند روز آخر محاسبه شد.
تحليل احتمالي وضعيت منحني اپيدمي
براي تحليل احتمالي وضعيت منحني اپيدمي موارد زير مدنظر قرار گرفت:
_ در مواردي که هر دو شاخص تغيير روند ابتلا و مرگ در چند روز اخير روند افزايشي داشت، منحني اپيدمي احتملاً روند افزايشي دارد.
_ در مواردي که شاخص تغيير روند ابتلا نزولي ولي شاخص تغيير روند مرگ صعودي بود، احتملاً اخيراً پيک اپيدمي رد شده است.
_ در مواردي که منحني اپيدمي تمام ميشود، وضعيت به حالت ثبات ميرسد و تغييرات در آن مختصر و نامنظم ميباشد. بايد توجه داشت هر لحظه اين روند مستعد يک پيک ديگر ميباشد.
_ در مواردي که هر دو شاخص تغيير روند ابتلا و مرگ در چند روز اخير روند نزولي داشت، منحني اپيدمي احتملاً روند نزولي دارد.
_ منظور از ناسازگاري دادهها اين است که روند دادههاي مرگ و ابتلا از يک الگوي قابل تفسير پيروي نکرده و تغييرات ناهمگن روند شاخصهاي ابتلا و مرگ ديده ميشود. در اين موارد تحليل بهتر را در روزهاي بعد و با داده هاي درست تر مي توان ارائه داد. ناسازگاري در دادهها به دلايل مختلفي مي تواند رخ دهد. از جمله دلايل بروز ناسازگاري ميتوان به ثبت غير دقيق روزانه دادهها توسط استانها و وجود خطا هنگام ثبت دادهها، وجود ترکيبي از چند الگوي اپيدمي در استان (شروع اپيدمي در نقطهاي از استان و اتمام اپيدمي ديگر در نقطه ديگر)، بيمارپذيري يا بيمارگريزي گسترده در استان و تغيير روند مهاجرت بيماران در طول زمان اشاره کرد.
تقسيم بندي استانها از نظر ميزان گزارش
استانها بر اساس ميزان بروز تجمعي موارد بيماري به سه دسته پر گزارش، با گزارش متوسط و با گزارش پايين تقسيم شدند و روند بيماري در آنها در جدول و نمودارهاي مرتبط مورد بررسي قرار گرفت. در مورد استانهاي با بروز کم، تغييرات کم در دادهها ميتواند تغييرات سريع در شاخصها ايجاد کند و از اين رو تفسير دادههاي اين استانها سخت تر بوده و با عدم اطمينان بيشتري همراه است. تحليل بر اساس اين شاخصها، احتمالي بوده و انتظار است تيم کميته اپيدميولوژي استانها همراه با ساير شاخصها و تحليلهاي دقيق تر، شواهد بهتري از روند اپيدمي در استانها و دانشگاههاي علوم پزشکي کشور ارائه دهند.
تحليل روند بيماري در هفته منتهي به ۱۷ مردادماه
بنابر گزارش کميته اپيدميولوژي کوويد-۱۹ که در پايگاه اطلاع رساني وزارت بهداشت نيز منتشر شد، در روند کشوري بيماري، هر چند موارد ابتلا و مرگ نسبتاً بالا است، اما ثبات و تغييرات مختصر کاهشي در آن ديده ميشود. روند ثبات با شدت بالاي ابتلا و مرگ در چهار استان اصفهان، سمنان، گيلان و آذربايجان شرقي و با شدت کمتر در سه استان لرستان، کرمانشاه و اردبيل مشاهده شد. روند صعودي يا شروع پيک در شش استان ايلام، بوشهر، خراسان شمالي، آذربايجان غربي، کرمان و قم مشاهده شد. در هفت استان خوزستان، زنجان، فارس، مرکزي، همدان، گلستان و تهران روند نزولي مشاهده شد. در ۱۱ استان هرمزگان، کردستان، مازندران، کهگيلويه و بوير احمد، يزد، خراسان رضوي، البرز، سيستان و بلوچستان، چهارمحال و بختياري، قزوين و خراسان جنوبي ناسازگاري دادهها اجازه تحليل درستي از وضعيت اپيدمي را نمي دهد. بايد مدنظر داشت که يک استان ميتواند چندين پيک منحني را تجربه نمايد. جهت اطلاع از روش کار و اطلاعات بيشتر در مورد روندهاي استاني در چند روز اخير به وب سايت کميته اپيدميولوژي کوويد -۱۹ به آدرس http://corona.behdasht.gov.ir مراجعه نماييد.
خلاصـهاي از بيانيـه آنتونيو گوترش، دبيرکل سـازمان ملـل متـحد در مورد رونمايي از خلاصه گزارش سـياسـتگذاري بر آموزش و پرورش و کوويد-۱۹
آموزش و پرورش، کليد توسعه فردي و فرداي جوامع است، فرصتهايي را فراهم کرده و نابرابري ها را کاهش ميدهد. پاندمي کوويد-۱۹ منجر به بزرگترين اختلال آموزشي تاکنون شده است؛ به طور مثال، در اواسط ماه ژوئيه (اواخر تيرماه ۹۹)مدارس بيش از ۱۶۰ کشور تعطيل بود که بيش از يک ميليارد دانشآموز را تحت تأثير قرار داد. دستکم ۴۰ ميليون کودک در سراسر جهان فرصت تحصيل در سالهاي حساس پيش دبستاني خود را از دست دادهاند و والدين، به ويژه زنان، مجبور به تحمل فشار مراقبت از آنها در خانه شدند. با وجود تدريس به وسيله راديو، تلويزيون و آنلاين و تلاش معلمان و والدين، بسياري از دانشآموزان نتوانستند از اين فرصت آموزشي استفاده درستي کنند. دانش آموزان داراي معلوليت، اقليتها و جوامع محروم، دانشجويان آواره و پناهنده و ساکنين مناطق دور افتاده، در معرض بيشترين خطر عقبماندگي از تحصيل هستند. حتي براي کساني که به آموزش از راه دور دسترسي دارند، موفقيت به شرايط زندگي آنان بستگي دارد. ما، قبل از اين بيماري هم با بحران آموختن روبرو بوديم. بيش از ۲۵۰ ميليون کودک در سنين مناسب مدرسه رفتن، محروم از مدرسه بودند و تنها يک چهارم نوجوانان دبيرستاني در کشورهاي در حال توسعه، مدرسه را تمام ميکردند. اکنون ما با فاجعهاي روبرو هستيم که توانمنديهاي غيرقابل توصيف بشر را هدر داده، چندين دهه پيشرفت را تضعيف و نابرابريهاي جدي را تشديد کرده است. در اين بين، تاثيرات اين پاندمي بر تغذيه کودکان، کودک همسري و نابرابري جنسيتي، بسيار نگران کننده است.
در لحظهاي سرنوشتساز براي کودکان و نوجوانان جهان قرار داريم. تصميماتي که اکنون دولتها و شرکا ميگيرند، تأثيري ماندگار بر صدها ميليون نفر از جوانان و چشم انداز توسعه کشورها براي دهههاي آينده خواهد داشت.
خلاصه گزارش سياستگذاري بر آموزش و پرورش و کوويد-۱۹ خواستار اقدام در چهار زمينه اصلي است:
_ بازگشايي مدارس پس از کنترل کوويد-۱۹ مهمترين اولويت باشد.
_ در تصميم گيريها تامين بودجه، آموزش و پرورش، در اولويت قرار گيرد.
_ هدف قراردادن ناتوان ترها براي دسترسي به آموزش. ابتکارات آموزش و پرورش بايد در جستجوي دسترسي آموزش به کساني باشد که بيشترين خطر ديده نشدن را دارند.
_ ميتوانيم جهشي به سمت نظامهاي آيندهنگر داشته باشيم که آموزش و پرورش با کيفيت را براي همه به عنوان سکوي پرشي براي آرمانهاي توسعه پايدار فراهم ميکنند.
خلاصـه اي از آخرين سـخنراني دبيـرکل سـازمان بهداشـت جهـاني در خصـوص تأثيـرات همـهگيـري کوويد-۱۹ بر جهــان
دکتر تدروس گبرييسوس، رئيس سازمان بهداشت جهاني در آخرين نشست خبري خود که در تاريخ ۱۶ مرداد برگزار شد ميگويد: وقايع هفت ماه گذشته يادآوري غم انگيز ناامني و بيثباتي است که يک بيماري ميتواند ايجاد کند. پاندمي کوويد-۱۹ دنياي ما را تغيير داد و فشارهاي ناشي از اين همه گيري؛ زيرساختهاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي ما را مورد آزمايش قرار داده است. اين پاندمي باعث شد تا سيستمهاي بهداشتي ضعف و قدرت خود را بشناسند. اين ويروس همه ما را تحقير کرده است.
جهان سالانه ميلياردها دلار براي آمادگي در برابر حملات تروريستي احتمالي هزينه ميکند اما ما از راهي سخت آموختيم که تا زماني که براي آمادگي در برابر همهگيريها و بحرانهاي آب و هوايي سرمايهگذاري نکنيم، خود را در معرض بزرگترين آسيبها قرار دادهايم.
۱۵ سال پيش، جامعه جهاني گرد هم آمدند و مقررات بين المللي بهداشت را تصويب کردند. اجراي آن توسط ۱۹۶ دولت، گامي اساسي در هماهنگي اقدامات بين المللي براي تقويت امنيت بهداشت جهاني بود.
همه کشورهاي کم، متوسط و پردرآمد به سختي ضربه خوردهاند. قاره آمريکا کانون اصلي گردش ويروس است و به شدت آسيب ديده است. هيچ کشوري به تنهايي نميتواند با اين ويروس مبارزه کند. وجود آن در هر جايي، زندگي و معيشت مردم را به خطر مي اندازد. بهترين راه ما براي دستيابي به راه حل همبستگي است و تنها در کنار هم ميتوانيم بر اين بيماري غلبه کنيم.
کوويد-۱۹ همچنين نشان داده است که اطلاعات نادرست يکي از بزرگترين تهديدهاي امنيتي زمان ما است. اطلاعات نادرست ميتواند سريعتر از خود ويروس گسترش يابد. سازمان جهاني بهداشت، همه مردم در همه جا را پشتيباني خواهد کرد و با رهبران، جوامع و افراد براي تقويت همبستگي جهاني، در جهت سرکوب ويروس و نجات جان و معيشت انسانها همکاري خواهد کرد.
تجارب کشـورهاي جهـان در مواجهـه با کوويد-۱۹:کاستاريکا
کاستاريکا کشوري در آمريکاي مرکزي، با مساحت ۵۱ هزار و ۶۰ کيلومترمربع و جمعيت ۵ ميليون و ۹۸ هزار و ۸۳۰ نفر است. موارد کوويد-۱۹ در اين کشور از تاريخ پانزدهم اسفندماه ۱۳۹۸ گزارش شد و هم اکنون شصت و هفتمين کشور جهان از نظر شمار مبتلايان به کوويد-۱۹ مي باشد. در اين کشور تاکنون ۲۱ هزار و ۷۰ نفر مورد تأييدشده بيماري و ۲۰۰ مورد مرگ گزارش شده است.
برخي از تجارب و اقدامات انجام شده در کشور کاستاريکا شامل موارد زير است:
_ وضع مقرراتي چون حبس ۱ تا ۳ سال براي افرادي که با عدم رعايت ضوابط بهداشتي سلامت ديگران را به خطر بياندازند و لغو اقامت اتباع خارجي که مقررات بهداشتي و قرنطينه را رعايت نميکنند.
_ پاسخ سريع و تأثير مثبت اقدامات به موقع در کند نمودن سير منحني اپيدمي در حدود يک و نيم ماه پس از مشاهده اولين مورد بيماري
_اعلام ممنوعيت تجمعات و مراسم عمومي، تعطيلي مدارس و تمام مشاغل غيرضروري و نيز بستن مرزهاي کشور در اسفند ۱۳۹۸
_ بازگشايي تدريجي باشگاه هاي ورزشي و برنامههاي هنري مانند تئاتر با رعايت فاصله فيزيکي و ظرفيت محدودتر، از اوايل ارديبهشت ۱۳۹۹
بنابر اعلام کميته اپيدميولوژي کوويد - ۱۹، ۱۵ کشور اول از نظر ابتلا به اين بيماري در هفته منتهي به ۱۷ مردادماه به شرح زير است: