نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
جامعه و حوادث

معنی منفی بودن تست کرونا چیست؟

منبع
تسنيم
بروزرسانی
معنی منفی بودن تست کرونا چیست؟

تسنيم/ يک متخصص بيماري‌هاي داخلي بيمارستان آيت‌الله طالقاني درباره انواع تست‌هاي کرونا توضيحاتي ارائه و تاکيد کرد: منفي بودن تست به‌ هيچ عنوان رد کننده ابتلا به بيماري نيست!

دکتر علي پيرصالحي اظهار کرد: دو نوع تست رايج تشخيصي آزمايشگاهي کرونا در دسترس است؛ تست‌هاي PCR که اسيد نوکلئيک ويروس را مورد بررسي قرار مي‌دهند و سنجش آنتي‌بادي‌ها که به بررسي آنتي‌بادي‌هاي IgM و IgGو اخيراً IgA مي‌پردازند.

وي گفت: به طور کلي تست‌هاي تشخيصي کرونا کاربردهاي مختلفي دارد و علاوه بر تأييد تشخيص، به منظور بررسي‌هاي دوره‌هاي مختلف بيماري، توسط پزشک درخواست مي‌شود.

پيرصالحي درباره کارکرد تست‌هاي PCRتوضيح داد: اين تست‌ها اسيد نوکلئيک ويروس را شناسايي مي‌کند از طريق سواپ حلق و نازوفارنکس از راه دهان و بيني نمونه‌گيري انجام مي‌شود.

وي عنوان کرد: علاوه بر روش استاندارد نمونه‌گيري به وسيله سواپ از حلق و نازوفارنکس، در برخي موارد مشاهده مي‌شود که از روش شستشوي حلق براي نمونه‌گيري استفاده مي‌شود که اين روش با خطاي زياد و نتايج کاذب همراه است.

وي افزود: در روش مولکولي که تحت عنوان تست PCRانجام مي‌شود بسته به کيت مصرفي دو ژن يا سه ژن ويروس مورد بررسي قرار مي‌گيرد که در حال حاضر به دليل استفاده از کيت‌هاي مختلف و همچنين تأييد يا عدم‌تأييد مجدد گزارش‌هاي مشکوک، تفاوت در گزارش‌ها مشاهده مي‌شود و اهميت انجام اين آزمايش‌ها با نظر پزشک و در آزمايشگاه‌هاي مورد تأييد ارزش بيشتري پيدا مي‌کند.

عضو هيئت علمي دانشگاه عنوان کرد: دقت تست‌هاي PCRدر نمونه‌هاي تهيه شده از ترشحات ريه توسط نمونه‌برداري بيش از ۹۰ درصد بوده و در ساير نمونه‌ها ، دقت آن بسته به نوع نمونه‌گيري، تيتر ويروس ، نوع کيت مصرفي و ... تحت تأثير قرار مي‌گيرد.

پيرصالحي، دقيق‌ترين و ارزشمندترين تست شناسايي کوويد ۱۹ را خصوصاً در مراحل ابتدايي، تست‌هاي PCRدانست.

وي تست‌هاي ارزيابي تيتر آنتي‌بادي‌ها با کيت‌هاي سريع (Rapid test) را يکي ديگر از تست‌هاي در دسترس دانست و توضيح داد: اين تست‌ها به تست‌هاي سريع معروف هستند و از طريق خون انجام مي‌شود. نتيجه اين تست‌ها در عرض چند دقيقه مشخص مي‌شود. با اين وجود اين تست‌ها در مقايسه با تست‌هاي PCRو همچنين سنجش تيتر آنتي‌بادي‌ها داراي ارزش کمتري هستند و موارد منفي کاذب به دليل دقت و حساسيت پايين اين تست‌ها بسيار زياد است ولي با اين وجود مثبت بودن تست مي‌تواند به ميزان قابل‌توجهي براي کادر درمان ارزشمند باشد.

متخصص بيماري‌هاي داخلي درباره ساير تست‌هاي تشخيصي کرونا نيز گفت: يکي از تست‌هاي رايج، تست آنتي بادي يا پادتن‌هايي هستند که عليه ويروس ترشح مي‌شوند که اخيراً به شکل فراگيري رايج شده و اين تست‌ها زماني که آنتي بادي عليه ويروس ترشح مي‌شود قابل‌شناسايي است.

پيرصالحي با اشاره به اين‌که با استفاده از تست‌هاي آنتي بادي مي‌توان زمان بيماري را پيش‌بيني کرد اظهار کرد: با اين تست‌ها مي‌توانيم مراحل ابتدايي، حاد و بهبودي بيماري را شناسايي کنيم. اين تست‌ها به انواع مختلف IgA،igM و IgGتقسيم مي‌شوند.

به گفته اين استاد دانشگاه تست‌هاي IgMدر واقع آنتي بادي و يا پروتئين‌هايي هستند که بدن در ابتداي مواجهه با ويروس ترشح مي‌کند و لذا در مرحله ابتدايي افزايش پيدا مي‌کند و بالا بودن سطح آن نشان‌دهنده مراحل ابتدايي و يا حاد کروناست.

وي افزود: اين آنتي بادي معمولاً از روز هفتم شروع به افزايش مي‌کند با اين وجود، در بسياري از افراد علي‌رغم ابتلا به ويروس اين آنتي‌بادي‌ها با روش‌هاي موجود قابل‌شناسايي نيست لذا منفي بودن سنجش تيتر آنتي بادي دليل بر رد گزارش مثبت مولکولي يا ناديده گرفتن علائم باليني نمي‌شود و تفسير اين موارد بايد توسط پزشک انجام شود.

اين متخصص بيماري‌هاي داخلي همچنين درباره تست‌هاي IgGنيز توضيح داد: به‌طور معمول از روز ۱۴ بعد از ابتلا به کرونا، بدن عليه اين ويروس آنتي بادي به نام IgG ترشح مي‌کند که اين آنتي بادي مي‌تواند تا حدودي ايمني نسبي عليه اين ويروس ايجاد کند. نتيجه اين تست‌ها بستگي به ايمني دارد که در بدن عليه اين ويروس ايجاد مي‌شود، ولي درباره اين موضوع که ماندگاري اين پادتن‌ها به چه ميزان است هنوز اطلاعات کافي در دسترس نيست.

وي در پاسخ به اين سؤال که ميزان دقت تست‌هاي شناسايي ويروس کوويد۱۹ در مراحل مختلف بيماري چگونه ارزيابي مي‌شود، توضيح داد: مطالعات بر روي تست‌هاي IgM و IgGنشان مي‌دهد که اين تست‌ها در هفته اول خيلي کمک‌کننده نيستند و در هفته اول نهايتاً ۳۰ درصد از بيماران با اين تست‌ها شناسايي مي‌شوند ولي از هفته دوم به بعد تقريباً تا ۷۰ درصد دقت شناسايي بالا رفته و از هفته سوم به بعد، دقت حدود ۹۰درصد، افزايش مي يابد لذا در مراحل اوليه بيماري ،انجام تست‌هاي IgM و IgGتوصيه نمي‌شود. با اين وجود در مواردي که تيتر آنتي بادي پايين باشد ممکن است نتيجه منفي گزارش شود.

پيرصالحي درباره مثبت شدن تست‌هاي آنتي بادي نيز خاطرنشان کرد: اگر IgG و IgM بالا باشد نشان‌دهنده اين موضوع ست که بيمار در مراحل حاد بيماري قرار دارد، ولي در مواردي که صرفا تست IgGبالا باشد، بيمار وارد فاز بهبودي شده است.

متخصص بيماري‌هاي داخلي در بخش ديگري نيز توضيح داد: نتيجه تمامي تست‌هايي که انجام مي‌شود مي‌تواند مثبت کاذب و يا منفي کاذب شوند ولي اين موضوع که اين تست‌ها در چه بازه زماني درطول بيماري انجام شود در تفسيرها مهم است.

وي يادآور شد: تفسير چگونگي نتيجه تمامي تست‌ها با پزشک است و در بعضي از موارد ممکن است فرد دچار بيماري خفيف شده باشد ولي آنتي‌بادي‌ها مثبت نشوند، بنابراين تمامي اين موارد بايد با ملاحضات خاصي انجام شود.

به گفته پيرصالحي به طور کلي تکنيک، زمان ابتلا و فردي که نمونه‌گيري را انجام مي‌دهد در پاسخ مثبت و منفي کاذب اثر گذار است.

پرهيز از انجام تست‌هاي خودسرانه از مهمترين توصيه هايي بود که دکتر پيرصالحي بر ضرورت توجه به آن از سوي مردم تاکيد کرد و افزود: ممکن است تفسير اين گزارشات فرد ويا کادر درمان را گمراه کند.

عضو هيئت علمي دانشگاه انجام آزمايشات خودسرانه تست‌هاي کرونا را مورد انتقاد قرار داد و افزود: تست‌هاي تشخيصي کرونا صرفا با نظر پزشک متخصص و يا گروه پزشکي بايد انجام شود.

وي در توضيح اين‌که از چه زماني مي‌توان از تست‌هاي آنتي بادي استفاده کرد گفت: تست‌هاي آنتي بادي بايد به صلاحديد پزشک انجام شود. اگر تست PCRمنفي باشد ولي علائم بيماري وجود داشته باشد براي اطمينان از احتمال ابتلا به کرونا تست‌ها آنتي بادي مي‌تواند کمک‌کننده باشد.

اين متخصص بيماري‌هاي داخلي تاکيد کرد: به طور کلي کادر درمان به دليل نتايج کاذب تست‌ها صرفا وابسته به نتيجه نهايي تست‌ها نيستند و از فاکتورهاي ديگري نيز بهره مي‌برند به طور مثال تست‌هايي وجود دارد که ردپاي بيماري کرونا را در بيماران علامت دار نشان مي‌دهد. همچنين تظاهرات سي تي اسکن در خيلي از اين بيماران به صورت تيپيک است يعني با کمک يافته‌هاي راديولوژي مي‌توان وجود بيماري را در افراد تشخيص داد چرا که به صورت بيولوژيک اين موارد در پيگيري‌ها موثر است.

پيرصالحي با اشاره به اين‌که تست‌ها به ميزان قابل توجهي مي‌تواند موثر باشد خاطرنشان کرد: اگر چنانچه تست‌ها مثبت باشد اين مهم مي‌تواند در تأييد تشخيص‌ها موثرتر واقع شود ولي منفي بودن تست به هيچ عنوان رد کننده ابتلا به بيماري نيست.

اين عضو هيئت علمي دانشگاه يکي از مشکلات و چالش‌هاي تست‌ها را، انجام خودسرانه توسط افراد دانست و تاکيد کرد: عددها ممکن است عددهاي مبهمي‌باشد و يا فرد علائم داشته باشد ولي تست منفي باشد بنابراين بايد تمامي ملاحضات مورد تفسير قرار گيرد ولي به طور کلي براي بيماران حاد منتظر تست‌ها نمي‌مانيم و با علائم کلي و آزمايشات مختلف و به صورت تجميعي اين اقدامات انجام مي‌شود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره