از این نوع ماسک هرگز استفاده نکنید

باشگاه خبرنگاران/ محققان دانشگاه دوک در بررسي ۱۴ نوع ماسک، دريافتند استفاده از برخي ماسکها نه تنها بياثر بوده بلکه بسيار خطرناک نيز هستند.
با گسترش ويروس کرونا در جهان و ابتلاي شمار زيادي از مردم دنيا به اين ويروس و عدم دستيابي به يک واکسن ايمن و اثربخش با توجه به تلاش شبانه روزي دانشمندان، سازمان جهاني بهداشت همچنان تنها راه پيشگيري از شيوع کوويد ۱۹ را رعايت شيوهنامههاي بهداشتي ميداند که يکي از مهمترين آنها استفاده مداوم از ماسک است.
به گفته کارشناسان استفاده از ماسک همانقدر که ميتواند از فرد در مقابل ويروس کرونا محافظت کند ميتواند در قطع چرخه انتقال ويروس هم موثر باشد، اما آيا همه انواع ماسک چنين تأثيري را دارند؟
محققان دانشگاه دوک در کاروليناي شمالي در تحقيقي انواع ماسک از نوع جراحي تا ماسکهاي توليد شده از پشم گوسفند را مورد بررسي قرار دادند که در اين ميان کمترين اثربخشي را ماسکهايي داشتند که از پوست و پشم گوسفند تهيه شده بودند.
ماسک بايد اثربخشي لازم را داشته باشد
مارتين فيشر يکي از محققان اين دانشگاه در اين باره گفت: نتيجه آزمايش بسيار تعجب آور بود، در اين تحقيق ما مشاهده کرديم تعداد ذرات آلوده در ماسکهاي پوستي و پشمي بسيار بيشتر از شرايطي بود که از ماسک استفاده نشده بود. هدف ما اين است که مردم را به استفاده از تشويق کنيم، اما ماسکي که اثربخشي لازم را داشته باشد.
در اين تحقيق مشخص شد ماسک N۹۵ بهترين کارآيي را در محافظت از فرد در برابر ويروس کرونا دارد. ماسکهاي جراحي که توسط کادر درمان مورد استفاده قرار ميگيرند نيز موثر هستند. ماسک پلي پروپيلن در رده سوم اثر بخشي قرار گرفتند. ماسکهاي پنبهاي يا کتان هم عملکرد بسيار خوبي داشته و قادر بودند مانع انتشار ميزان قابل توجهي از ذرات هنگام گفتگو شوند.
فيشر با تاييد امکان انتقال ويروس کرونا از طريق صحبت کردن تشريح کرد: وقتي افراد صحبت ميکنند، قطرات کوچک در هوا رها ميشوند، بنابراين بيماري با صحبت کردن بدون سرفه يا عطسه ميتواند گسترش يابد. ما به اين نتيجه رسيديم برخي از ماسکها در مسدود کردن ذرات دفع شده بسيار بهتر از سايرين عمل ميکنند.
به گفته اريک وستمن يکي ديگر از محققان اين دانشگاه، استفاده از ماسک يک روش ساده و آسان براي کاهش شيوع کوويد ۱۹ است. حدود نيمي از عفونتها مربوط به افرادي است که علائمي را نداشته و اغلب نميدانند که مبتلا هستند، از اين رو پتانسيل اين را دارند که ويروس را هنگام سرفه، عطسه و صحبت کردن گسترش دهند. اگر همه از ماسک استفاده ميکردند، ميتوانستيم ۹۹ ٪ از اين قطرات را قبل از انتقال به فردي ديگر متوقف کنيم. در صورت عدم وجود واکسن يا داروي ضد ويروس کرونا، اين يک روش اثبات شده براي محافظت از ديگران و همچنين خودمان است.
محققان اين بررسيها را از طريق استفاده از پرتو ليزر در داخل جعبه سياه انجام دادند؛ قطرات تنفسي پس از عبور از پرتوي ليزر، نور را پراکنده ميکنند. اين فرآيند با استفاده از دوربين تلفن همراه ضبط شد. آنها از "الگوريتم رايانهاي ساده" براي شمارش قطرات موجود در فيلم استفاده کردند.