تهیه نقشههای پیشبینی وقوع آتش سوزی در جنگلها

ايسنا/ رييس پژوهشگاه هواشناسي و علوم جوي سازمان هواشناسي کشور از تهيه نقشههاي پيشبيني احتمال خطر آتش سوزي در عرصههاي طبيعي خبر داد.
مهدي رهنما در گفت و گو با ايسنا با بيان اينکه ما طي زمستان سال گذشته مطالعاتي را روي موضوع پايش و پيشبيني آتش سوزي در عرصههاي طبيعي کشور آغاز کرديم، اظهار کرد: اولين محصول توليد شده در اين زمينه، نقشه هاي پايش روزانه آتش سوزي است که حاصل پردازش روزانه دادههاي ماهوارههاي سنجش از دور بود. اکنون با بهبود روشهاي پردازش تصوير اين نقشهها با گام زماني هر شش ساعت يکبار به روزرساني ميشوند.
رييس پژوهشگاه هواشناسي با اشاره به افزايش اهميت پيشبيني آتشسوزيها در مديريت ريسک و آمادگي لازم براي پيشگيري و کاهش خسارات ناشي از آن تصريح کرد: ما در اين مرکز با استفاده از مدلهاي پيشبيني عددي، نقشههاي پيشبيني احتمال خطر آتش سوزي در عرصههاي طبيعي را توليد کردهايم.
وي با اشاره به اينکه خطر وقوع آتشسوزي با عوامل محيطي، آب و هوايي و انساني در ارتباط هستند، گفت: در اين ميان عوامل آب و هوايي در وقوع و گسترش آتشسوزي در جنگلها و عرصههاي طبيعي نقش تعيين کنندهاي دارند. شرايط آب و هوايي نه تنها خود ميتواند بر ايجاد آتش سوزي به صورت يک عامل منفرد موثر باشد بلکه ميتواند ساير عوامل را تحت تاثير قرار دهد.
رهنما ادامه داد: اگر شرايط آب و هوايي مساعد نباشد آتش ايجاد شده توسط عامل انساني نميتواند گسترش پيدا کند بنابراين شرايط آب و هوايي مهمترين عامل در وقوع و گسترش آتش است. اين شرايط آب و هوايي مهم عبارت هستند از دماي هوا، رطوبت نسبي، سرعت باد و بارش بنابراين براي پيشبيني خطر وقوع آتش سوزي در نظر گرفتن اين عوامل اهميت زيادي دارد.
رييس پژوهشگاه هواشناسي با بيان اينکه شاخصهاي وقوع خطر آتش سوزي با در نظر گرفتن عوامل موثر بر وقوع و گسترش آن، به صورت کمي و در سطوح مختلف ريسک خطر وقوع آتش را نشان ميدهند، اظهار کرد: در حال حاضر ما در حال پيادهسازي شاخصهاي مختلفي در زمينه پايش آتش سوزيها هستيم. يکي از اين شاخصها، شاخص آب و هوايي آتش (FWI) است. سيستم FWI به طور گستردهاي براي پيشبيني وقوع، توسعه و شدت آتش در سطح جهاني استفاده ميشود.
به گفته وي شاخص آب و هوايي آتش با در نظر گرفتن عواملي مانند دماي هوا، رطوبت نسبي، سرعت باد و بارش، خطر وقوع و گسترش آتشسوزي در جنگلها و مراتع را ارزيابي ميکند. طي سالهاي اخير تعداد زيادي از کشورها در سراسر جهان از اين شاخص در برنامهريزي عمليات آتشسوزي بهره بردهاند.