راه های مقابله با کرونا از زبان حریرچی

انتخاب/ معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به جهش يافتن ويروس کوويد 19 و درگيري بيشتر آن با مبتلايان گفت: اگر همه افراد از ماسک استفاده کنند، تا ميزان 95 درصد از انتقال ويروس جلوگيري ميکنند اما اين ميزان به صفر نميرسد. اين مساله از ابتداي ظهور اين ويروس وجود داشته و به جهش يافتن ويروس ارتباطي ندارد.
حريرچي در برنامه تهران کلينيک راديو تهران افزود: دومين عامل انتقال به غير از راه تنفسي، حضور در اماکني مثل رستورانها و کافي شاپهاست که به کوويد 19 اين فرصت را ميدهد که از هر روزنه ورود و در بدن ميزبان زندگي خودش را آغاز کند. تنها راه مقابله با آن نيز هماهنگي دولتها و ملتها براي رعايت فاصله گذاري اجتماعي و به حداکثر رساندن تعطيليها تا جايي است که به معيشت مردم آسيبي نرسد.
وي با تاکيد بر مسئوليت اجتماعي، اخلاقي، ديني و ملي همه مردم براي مقابله با ويروس کرونا گفت: کرونا بهصورت روزانه 19 تا 20 درصد از کل آمار مرگ و مير ما را تشکيل ميدهد که اين آمار را نبايد در بين 80 ميليون نفر، بلکه بايد در آمار کل روزانه مرگ و مير که حدود هزار نفر است، در نظر گرفت و حتي فوت يک نفر براي ما ناراحت کننده است.
وي ادامه داد: به همين دليل و براي کاهش اين آمار از مردم خواهش ميکنيم که با رعايت دستورالعملها که مساله اصلي در آن به حداقل رساندن تماسهاي ضروري و به صفر رساندن تماسهاي غيرضروري است، به کاهش شيوع ويروس که در هر شرايطي قابل انتقال است، توجه کنند. توجه به اصل «شفا» که به شستشوي دست، فاصله گذاري اجتماعي و اجتناب از تردد و تجمع اشاره دارد، مهمترين دستور براي مقابله با اين ويروس است.
لزوم اجباري کردن ماسک در همه فضاها
معاون کل وزارت بهداشت در خصوص اعمال محدوديتها به خصوص در کلانشهر تهران ضمن بيان اين مساله که در زمان حاضر اختيار تصميمگيري تماما به عهده استانداريهاست، گفت: استان تهران به منظور مقابله با اين ويروس به صورت پايلوت براي الزامي کردن ماسک و عدم ارائه خدمت به کساني که ماسک ندارند، قدم برداشته است. اين نکته را هم بايد مدنظر قرار داد که در بعضي از کشورهاي موفق که استفاده از ماسک در همه اماکن اجباري است، اين اجبار براي کشور ما هنوز مصوب نشده و صرفا به فضاهاي داخلي از جمله ادارات و اماکن سربسته ختم ميشود که بايد نسبت به اين مسئله هم بازنگري شود.
حريرچي همچنين خاطرنشان کرد: به استان تهران اختيار ويژهاي براي تعطيلي بعضي مشاغل داده شده است.
50 درصد بستريهاي کرونايي مراقبت ويژه فوت ميکنند
حريرچي در ادامه گفتگو با اشاره به مسئله کمبود تخت در مراکز درماني از جمله بيمارستانهاي امام حسين(ع)، بيمارستان دکتر شريعتي و بيمارستان امام خميني (ره) بيان کرد: ظرفيتي که در اين مراکز درماني و بسياري از مراکز درماني ديگر به بيماران کوويد 19 اختصاص يافته، تکميل شده و در اين مراکز از ظرفيت ساير بخشها براي بستري بيماران کرونايي استفاده شده است. بايد اين را بدانيم که اين بيمارستانها پيش از اين با اشغال تخت بالاي 80 درصد مواجه بودهاند و هر بيمار کرونايي که بايد بستري شود، بيمار بخش ديگر مرخص نميشود.
وي ادامه داد: آمادگي بيمارستانها دليل بر بي احتياطي مردم نيست. راه مقابله با ويروس هم پيش از ورود پيدا کردن به مراکز درماني و پيش از ابتلاست. مردم بايد به کاهش ميزان ابتلا کمک کنند. از هر تعدادي که به ويروس مبتلا ميشوند، تعدادي در بيمارستان بستري شده که از اين تعداد بستريها حدود 10 درصد فوت ميکنند. 50درصد از کساني که در بخش مراقبتهاي ويژه بستري ميشوند، فوت ميکنند. از هر 10 نفر که کادر درمان مجبور به استفاده از لوله تنفسي براي آنها ميشوند، 9 نفر فوت ميکنند. پيشگيري بايد پيش از مراجعه به مرکز درماني آغاز شود.
ابتلاي يک درصد از جمعيت دانشآموزان به کوويد 19
معاون کل وزارت بهداشت در خصوص برخي اخبار مبني بر ابتلاي دانشآموزان مدارس به کرونا هم تشريح کرد: در موج اول و دوم کرونا، ابتلاي درون جامعهاي داشتيم؛ افراد در جامعه مبتلا ميشدند و تعدا ابتلاهاي خانوادگي کم بود اما در موج سوم ابتلاي درون خانوادگي داريم به اين معني که ويروس وارد هر خانهاي که ميشود، مابقي اعضاي خانواده را نيز مبتلا ميکند. دانش آموزان هم 18 درصد از کل جمعيت کشور را تشکيل ميدهند که خوشبختانه آمار ابتلاي دانش آموزان به کوويد 19 يک درصد و کمتر از آن نيز بوده است.
وي در همين خصوص افزود: اين خطر بالقوه وجود دارد که دانش آموزان هم مثل مابقي گروههاي جامعه مبتلا شوند اما در حال حاضر با فراهم شدن سيستم مجازي مدارس، زيرساختهاي لازم براي غيرحضوري شدن مدارس و عدم حضور فيزيکي دانش آموزان وجود دارد.
کادر درمان، بيماران خاص و زنان باردار در اولويت دريافت واکسن آنفلوانزا
حريرچي دراين گفتوگوي راديويي در خصوص واکسن آنفلوانزا نيز بيان کرد: کل دنيا جمعيت 7 ميليارد و 800 ميليوني دارد. اين در حالي است که ميزان واکسن توليدي در جهان تنها 800 ميليون است. در کل دنيا تنها 10 درصد از جمعيت جهان واکسن را تزريق و 90 درصد واکسن را تزريق نميکنند. خوشبختانه با رعايت فاصله گذاري اجتماعي، استفاده از ماسک و شستشوي مداوم دستها در نيمکره جنوبي که فصل پاييز و زمستان را به تازگي پشت سر گذشته است، موارد ابتلا به آنفلوانزا حدود 90 درصد کاهش يافته است.
اين مقام مسئول وزارت بهداشت ادامه داد: مهمترين نکته در مسائل بهداشتي اين است که همه چيز بايد مبتني بر عدالت باشد و تنها افراد نيازمند به اين واکسن بايد آن را دريافت کنند. به همين منظور دستورالعملي براي گروههاي نيازمند به واکسن طراحي شده که اولويتها در آن کاملا تعريف شده است. سه گروه اول نيازمند به واکسن، پرسنل بهداشتي درماني در خط مقدم، بيماران صعب العلاج يا بيماران داراي بيماري خاص و زنان باردار هستند که تزريق واکسن از روز گذشته براي اين گروهها آغاز شده است. بيماران صعب العلاج و خاص نيز ميتوانند با مراجعه مرکز درماني يا تماس مراکز درماني با آنها ميتوانند مراجعه و از تزريق رايگان واکسن برخوردار شوند.
وي در خصوص گروههاي بعدي در اولويت براي دريافت واکسن در صورت موجود بودن واکسن نيز عنوان کرد: سالمندان بالاي 65 سال نيز با مراجعه به داروخانه همراه با ارائه کارت ملي و ثبت کد ملي و با نرخ ارز دولتي ميتوانند نسبت به تهيه واکسن اقدام کنند. گروههاي بعدي نيز کودکان شش ماه تا پنج سال هستند که اگر بتوانيم براي آنها نيز واکسن تهيه ميکنيم.
دکتر ايرج حريرچي، معاون کل وزارت بهداشت در پايان گفت و گو ضمن اعلام تلاشها در بعضي نقاط دنيا براي تهيه واکسن ضدکرونا نيز گفت: بعضي از اين تلاشها براي تهيه واکسن به بار نشسته و واکسن به مرحله عرضه رسيده است اما خبر بد اين واکسنها اين است که متاسفانه اين واکسنها تنها 50 تا 70 درصد افراد را ايمن ميکند و اين ايمني براي مدت کوتاه 2 ماه و نيم تا يک سال باقي خواهد ماند.
وي در همين خصوص ادامه داد: معيار مردم بايد توليد واکسن در بازه زماني هفت سال باشد، در حاليکه از تولد اين ويروس تنها هشت ماه ميگذرد. به همه مردم هشدار ميهيم که تا اطلاع ثانوي حتي با وجود کشف واکسن نبايد رفتارشان تغيير کند و کماکان بايد رعايت فاصله گذاري اجتماعي، شستشوي دست و استفاده از ماسک را در اولويت خود قرار دهند.