نماد آخرین خبر

کشف مرگبارترین خطر واکسن کرونا

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
کشف مرگبارترین خطر واکسن کرونا

باشگاه خبرنگاران/ دانشمندان آمريکايي اعلام کردند دستکم ۴ واکسن توليد شده براي مقابله با کوويد ۱۹ مي‌تواند منجر به آسيب پذيري فرد در مقابل ايدز شوند.
 
 با شدت گرفتن همه گيري کوويد ۱۹ در جهان و گذشتن شمار تلفات اين ويروس از مرز يک ميليون نفر، دولت‌ها و مردم بي صبرانه منتظر به پايان رسيدن آزمايشات مربوط به واکسن کرونا و توزيع آن به بازار هستند.

سازمان جهاني بهداشت اعلام کرده است هم اينک ۱۹۱ واکسن در کشور‌هاي مختلف در حال توسعه است. از اين ميان، نزديک به ۴۰ واکسن در مرحله آزمايش انساني و ۱۰ واکسن در مرحله پاياني قرار دارند. غول‌هاي داروسازي جهان ابراز اميدواري کرده‌اند بتوانند نسخه اوليه واکسن کرونا را اوايل سال ۲۰۲۱ به بازار عرضه کنند. با اين حال، يافتن يک واکسن ايمن براي مقابله با کوويد ۱۹ با چالش‌هايي رو به روست.

بر اين اساس، دانشمندان آمريکايي اعلام کردند دستکم ۴ واکسن در حال توسعه براي مقابله با کرونا حاوي موادي است که مي‌تواند خطر ابتلاي افراد به ويروس اچ آي وي (ايدز) را افزايش دهد. يکي از اين واکسن‌ها در ماه اوت دومين مرحله آزمايش هاي خود را طي کرد و هم اينک در حال طي کردن آخرين مرحله آزمايش در روسيه و پاکستان است.

دانشمندان دانشگاه کاليفرنيا که بيش از دو دهه است در حال تحقيق بر روي جلوگيري از ابتلا به ايدز هستند در پژوهش خود به آسيب زا بودن اين واکسن‌ها پي بردند. اين دانشمندان در تحقيقات خود براي يافتن واکسن ايدز به نتايج مشابه واکسن کرونا دست يافتند و افراد به جاي آنکه در مقابل اچ آي وي مقاومت پيدا کنند، در مقابل آن آسيب پذيرتر شدند.

محققان تاکيد دارند: واکسن براي رسيدن به نقطه مشخص در بدن نيازمند يک حامل است. هم اينک تعداد زيادي از واکسن‌هاي توليد شده براي کوويد ۱۹ از حاملي به نام "آدنوويروس" استفاده کرده اند. «آدنوويروس‌ها»، ويروس‌هاي بدون غشا ليپيدي و داراي دي‌ان‌اي دو رشته‌اي خطي هستند که از طريق گيرنده‌هاي شيميايي خود به سلول‌ها مي‌چسبند و با اندوسيتوز وارد سلول‌ها مي‌شوند. با اين حال، ژنوم آدنوويروس‌ها در کروموزوم ميزبان نفوذ نمي‌کند و فقط چرخه ليتيک رخ مي‌دهد.

اين ويروس‌ها اندازه‌اي متوسط (۹۰–۱۰۰ nm) دارند. بيش از ۵۷ سروتيپ از آدنوويروس‌ها در بدن انسان مشاهده شده‌ است که عامل برخي از عفونت‌هاي تنفسي و گوارشي در انسان هستند. اين گروه مسئول ۲ تا ۵ درصد عفونت‌هاي تنفسي اطفال و بسياري از موارد سرماخوردگي بزرگسالان هستند.

بسياري از آدنوويروس‌ها بي خطر هستند و در نهايت باعث سرماخوردگي‌هاي مختصر مي‌شوند. اما دستکم چهار واکسني که هم اينک براي کرونا در حال توسعه است از نوع خاصي از اين حامل به نام "آدنو ۵" استفاده کرده اند. يک دهه قبل دانشمندان از اين آدنوويروس در توليد واکسن ايدز بهره بردند، اما شاهد آن بودند که اين حامل باعث آسيب پذيري بيماران در مقابل اچ آي وي شد.

دانشمندان نگران هستند اين حامل ممکن است بتواند ورود ويروس اچ آي وي را به سلول‌هاي بدن تسهيل کند.

آنتوني فائوچي، مدير موسسه ملي بيماري‌هاي عفوني آمريکا در سال ۲۰۱۴ نسبت به استفاده از حامل آدنو ۵ در توليد واکسن ايدز هشدار داده بود. وي در اين باره گفت: بايد قبل از هرگونه اقدام براي توليد واکسن کرونا با کمک اين حامل، ايمني آن در نظر گرفته شود.

تاکنون مقامات سازمان جهاني بهداشت درباره خطر اين حامل موضع گيري رسمي نکرده اند. با اين حال، هر واکسن يا داروي جديدي در نهايت براي توزيع در بازار بايد به تاييد دستکم يکي از سه مرجع اصلي دارويي جهان شامل سازمان جهاني بهداشت، سازمان غذا و داروي آمريکا و سازمان غذا و داروي اتحاديه اروپا برسد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره