ايلنا/ تراکتورسازي با دو شکست پياپي شرايط سختي در جدول براي ادامه حضور در کورس قهرماني پيدا کرده است.
ژرژ ليکنز دي ماه سال گذشته به تبريز آمد و بعد از توشاک و تقوي سومين سرمربي است که اين فصل روي نيمکت تراکتورسازي نشست. با وجود سابقه هدايت تيم ملي بلژيک، خاطره مهمي از او در ذهن طرفداران فوتبال نبود و همه منتظر بودند تا ببينند انتخاب جديد زنوزي چه عملکردي خواهد داشت.
او تراکتور را در شروع نيم فصل دوم و رده چهارم جدول تحويل گرفت. تيم تبريزي در آن زمان با سپاهان صدرنشين پنج امتياز اختلاف داشت و پديده و پرسپوليس را هم بالاتر از خودش ميديد. ليکنز توانست نتايج خوبي بگيرد و تيمش را تا رده دوم جدول بالا بکشد. تراکتور پيش از شکست هفته گذشته در رشت بهترين عملکرد را در نيم فصل دوم داشت ولي نتايج ضعيف دو ديدار اخير اين رتبه را در اختيار پرسپوليس قرار داد.
اين دو ديدار نخستين شکستهاي ليکنز در تراکتورسازي بود و البته نه شکستهاي عادي. ناکامي بازي با سپيدرود تحت تاثير اشتباهات فروزان قرار گرفت که تا پيش از اين توانسته بود رکورد کلينشيت در ليگ هجدهم را به نام خودش ثبت کند. شايعاتي که در فضاي مجازي درباره اين دروازهبان بهوجود آمد، شرايط را سختتر کرد و مالک باشگاه تسليم اين هجمه شد و تصميم به اخراج او گرفت.
در بازي با پيکان هم تراکتورسازان روي اشتباه فاحش محمدرضا اخباري که جانشين فروزان شده بود بازي خانگي را يک بر صفر شکست خوردند تا اوضاع وخيمتر از قبل شود و خون هواداران و تماشاگران آنها به جوش بيايد و حوادث دلخراشي را در ورزشگاه يادگار شاهد بوديم.
مربي بلژيکي پس از اين بود که نخستين چالش سخت روي نيمکت تراکتور را تجربه کرده و بايد تيمش را پيش از بازيهاي حساس هفتههاي پاياني جمع کند و به آرامش برساند. تراکتورسازي پيش از اين دو شکست شرايط خيلي خوبي براي قهرماني داشت و اميدوار بود با شکست پرسپوليس در تبريز صدر جدول را از اين تيم بگيرد. تراکتور هنوز هم شانس قهرماني دارد، هرچند کارش نسبت به قبل سختتر شده.
تراکتور هفته آينده ميهمان ذوبآهن در اصفهان است و مهمترين وظيفه ليکنز در اين بازي ترميم روحيه بازيکنان خواهد بود. نبايد فراموش کرد که از دست رفتن قهرماني تنها سناريوي تلخ براي تراکتورسازي نيست و در صورت تداوم اين بحران اين تيم حتي ممکن است سهميه را هم از دست بدهد.
ليکنز چه کرده؟
ليکنز در اين مدت در تبريز تلاش کرد کارش را در آرامش پيش ببرد و خبري از مصاحبههاي جنجالي و خط و نشان کشيدن براي رقبا نبود. او روي تيمش تمرکز کرد و توانست براي تراکتور ترکيبي پيدا کند که تعادل خوبي در دفاع و حمله داشت. ليکنز روي اين ترکيب اصرار داشت و غيبت در ليگ قهرمانان آسيا کمک کرد که او مجبور به تغييرات زيادي در اين ترکيب نشود.
تراکتور با سيستم 1-3-2-4 انتخابي اين مربي استحکام دفاعي خوبي داشت. برنامه مربي بلژيکي اين بود که اول گل نخورد و براي گل زدن به حملات سريع، خلاقيت مهرههاي تهاجمي تيم و حتي اشتباهات حريف (بازي استقلال) دل ببندد. در تيم ليکنز دو هافبک دفاعي حضور دائمي مقابل خط دفاعي دارند و تيم معمولا با چهار بازيکن (دژاگه، شجاعي، سوگيتا و استوکس) در حملات شرکت ميکند. اسماعيليفرد و حاجيصفي دو مدافع کناري هرچند در حملات حضور موثري دارند، ولي هميشه مراقبند که فضاي پشت سرشان خالي نشود.
با همين فوتبال حسابگرانه بود که تراکتور در 10 بازي نيم فصل دوم توانست 8 بار دروازهاش را بسته نگه دارد و تنها گلي که دريافت کرد در بازي با نساجي روي اشتباه حاجيصفي بود.
بازي با سپيدرود نخستين بار در دوران مربيگري ليکنز بود که تراکتور گل اول بازي را خورد تا اين تيم با شرايط غيرمنتظرهاي روبهرو شود. هرچند شجاعي توانست خيلي زود گل تساوي را بزند، ولي ساختار دفاعي مستحکم تراکتور در اين بازي به هم ريخته بود و مهاجمان سپيدرود توانستند بارها در موقعيت گل قرار بگيرند.
در ديدار با پيکان هم تراکتورسازي موقعيتهاي زيادي از دست داد و روي يک اتفاق و اشتباه گلر خود گل خورد تا برخلاف جريان بازي شکست بخورد.
ليکنز چه ميکند؟
تمرينات تراکتور بعد از شکست در رشت يک روز تعطيل شد و شروع تمرينات از روز يکشنبه با جلسه ليکنز شروع شد. درباره اين جلسه آمده: «ليکنز از بازيکنان خواست اين باخت و حواشياش را فراموش و روي بازيهاي بعدي تمرکز کنند. او معتقد است بازيکنان با اتحاد و همدلي ميتوانند به صدر جدول ردهبندي ليگ برتر برسند. ليکنز پيش از اين هم نگفته بود که به دنبال قهرماني است و از بازيکنانش خواست در نهايت آرامش و بدون استرس کار خود را جلو ببرند تا در پنج مسابقه پاياني به موفقيت برسند.»
بايد ديد حالا بعد از دومين شکست متوالي برنامه ليکنز براي شاگردانش چيست و چه انديشهاي در سر دارد.
بازسازي روحيه تيم کافي نيست و ليکنز تغييراتي را هم در ترکيب تيمش خواهد داشت. غيبت فروزان در ادامه فصل قطعي است و اخباري با وجود اشتباه فاحش مقابل پيکان بازهم درون دروازه ميايستد. اين دروازهبان نشان داد در شرايط مسابقه نيست و ليکنز بايد اميدوار باشد که ديگر اشتباهي از او سر نزند.
دومين تغيير ميتواند بازگشت سوگيتا به ترکيب اصلي باشد. هافبک ژاپني مدتي مصدوم بود و ساسان انصاري به جاي او در گوش چپ بازي ميکرد ولي حالا بهبود پيدا کرده و مقابل پيکان هم دقايقي در زمين بود. ليکنز در قلب دفاع به زوج سليمي و طيبي اعتماد کرده، ولي مدافعان مياني اين تيم بخصوص طيبي در رشت عملکرد خوبي نداشتند و شايد ليکنز در اين بخش هم دست به تغيير بزند.
ذوب آهن، حريف هفته بعد تراکتورسازي در وضعيت خوبي است و در ديدارهاي اخير عملکرد خوب و درخشاني از خودش به نمايش گذاشته ولي بردن ذوب آهن کمک ميکند تراکتورسازي موقعيتش در کورس قهرماني را باز يابد و بعد از آنهم بازي سخت مقابل پرسپوليس در انتظار تيم تبريزي خواهد بود.
اگر شکست سه بر يک مقابل سپيدرود و شکست يک بر صفر مقابل پيکان را کنار بگذاريم، ليکنز در 9 بازي قبلي عملکرد خوبي داشت و توانست استقلال، سپاهان و پديده، سه تيم مدعي را در تبريز شکست دهد. مربي بلژيکي اما از اين هفته شرايط متفاوتي در پيش دارد و در اين 4 بازي بايد از تجربهاش براي بازگرداندن تراکتور به مسير صعودي استفاده کند
بازار