ورزش 3/ ليگ فوتبال استراليا کمي ديرتر از بسياري ديگر از ليگ هاي زيرمجموعه کنفدراسيون فوتبال به خاطر شيوع کرونا متوقف شد اما کماکان مسابقات اين کشور مثل ديگرنقاط جهان تعطيل است.
عليرضافغاني داور مطرح فوتبال آسيا که حدود شش ماه قبل براي ادامه فعاليت هاي حرفه اي اش به استراليا رفت نيز اينروزها مثل مردم اين کشور و اکثر نقاط جهان براي جلوگيري از شيوع ويروس کرونا به جاي تمرين و حضور در زمين مسابقه بيشتر زمان را در خانه و در کنار خانواده اش مي گذراند. فغاني از زمان ورودش به کشور استراليا با استقبال ويژه اي از سوي جامعه فوتبال اين کشور مواجه شد و خيلي زودتر از آنچه تصور مي شد توانست به عنوان يک چهره اصلي در داوري فوتبال اين کشور در ميادين حضور پيدا کند. با او که اينروزها درمنطقه اي خلوت و آرام در شهر بريزبن تمرينات اختصاصي اش، انجام مي دهد و در انتظار آغاز مسابقات است درباره مسايلي چون زندگي و کار در استراليا، ارتباطش با فوتبال و ماجراي برادرش محمدرضا فغاني گفت و گو کرديم:
ماجراي شيوع کرونا در استراليا خيلي ديرتر نسبت به کشورهاي ديگر شروع شد و اينجا خوشبختانه خيلي خوب و به موقع جاهاي عمومي را تعطيل کردند. خود فدراسيون فوتبال استراليا اعلام کرده که به 70 درصد نيروهايش تا سه ماه ديگر نمي تواند پرداختي داشته باشدو به نوعي اين تعداد بيکار شده اند. اما دولت براي کساني که بيکار شدند مثل ما داوران به فدراسيون پول داده است که در اختياربيکار شده ها قرار بگيرد. همچنين به کساني که مشکل در پرداخت اجاره خانه دارند دولت کمک هزينه مي دهد. گفته مي شود به زودي مراکز عمومي باز خواهد شد و درباره برگزاري مجدد ليگ هم 22 آوريل (3 ارديبهشت ماه 99) تصميم گيري مجدد مي کنند.
زندگي در بريزبن
من در شهر بريزبن زندگي مي کنم. از آنجايي که شغلم فوتبال بود و زبانم هم نسبتا وضعيت خوبي داشت از ابتدا مشکل نداشتم اما پسرم که اول دبيرستان و دخترم که کلاس اول است کمي ابتدا مشکل داشتند اما بعد از شش ماه با شرايط آدابته شده اند. زبان ياد مي گيرند و شرايط خيلي بهتر شده است.
سيستم حرکت مي کند نه فرد
فرقي که فوتبال استراليا با ايران دارد اين است که شايد در بعضي از مواقع از نظر سطح فوتبالي پايين تر باشد اما در بعضي نقاط شرايط خيلي بهتر است؛ از نظر بحث برگزاري ، سخت افزاري و حتي در همين موضوع داوري ، وجود کمک داور ويدئويي يکي از پوئن هاي مثبت است. در اينجا برنامه ريزي و سيستم حرف اول را مي زند و اين کمک مي کند برنامه روتين و بدون مشکل انجام شوند و دردسرهايي مثل اينکه بيانيه بدهند يا اين باشگاه و آن باشگاه نمي خواهند بازي کنند را اينجا نداريم.
پيشرفت از نظر فني
ليگ استراليا بازي هايش تقريبا همسان با هر بازي ليگ قهرمانان آسيا است. من خودم از نظر فني هميشه سعي کرده ام هرجايي هستم و اگر نياز هست حتي از داوران ضعيف تر از خودم ياد بگيرم و هرچه را هم که بلد هستم به ديگران انتقال مي دهم. اينجا هم همينطور است و هر روز دنبال اين هستم که يک قدم بيشتر پيشرفت کنم.
زندگي به جاي محمدرضا
در مورد محمدرضا( فغاني ) برادرم بايد بگويم ماجراي مهاجرتش مال الان نيست. او سه سال است که سوئد است. او براساس شرايط زندگي اش تصميم گرفته و من هيچ وقت به جاي او نبودم و شرايط و سختي هايش را نداشتم. مشکلات من کوچکتر بوده و سعي کردم بمانم و بجنگم و دنبال اهدافم باشم. با تمام سختي هايي هم که بود اما ناشکر هم نيستم و خيلي کمک ها و حمايت ها هم از من شد و سعي کردم به اهدافم برسم که خوشبختانه اين اتفاق افتاد. بازهم مي گويم من جاي محمدرضا نبودم، شايد زماني که قرار بود وارد ليست بين المللي يکسري کج سليقگي ها از طرف کساني که به ما نزديک و از بزرگان داوري بودند اتفاق افتاد و او به ليست راه پيدا نکرد. چند سال بعد و کمي دير وارد ليست بين المللي شد که ديگر سنش بالاتر رفته بود و شرايط سخت شد و متاسفانه به ليست اليت راه پيدا نکرد. او بعد از تورنمنتي که در نروژ بود به خاطر دوستان زيادي که در سوئد داشت به اين کشور رفت و تصميم گرفت در آنجا زندگي کند. بايد به نظر همديگر احترام بگذاريم؛ من به نظر محمدرضا احترام مي گذارم و اينکه دوست داشته چگونه برود به خودش ربط دارد. من دوست داشتم در شرايطي خارج بشوم تا بتوانم برگردم و خانواده ام را ببينم اما محمدرضا زندگي ، شرايط و اهداف خودش را دارد و براي ما قابل احترام است ، همه جوره حمايت و کمکش خواهيم کرد و برايش بهترين آرزوها را دارم.
جام جهاني با نام ايران
من در استراليا که بودم در زمان رياست آقاي تاج با ايشان و آقاي شکوري دبير فدراسيون صحبت کرديم و توافق صورت گرفت که در رقابت هاي بين المللي با اسم ايران فعاليت کنم. خوشبختانه تلاش کساني که دنبال اين بودند که در ليست ايران نباشم و از جامعه داوري هم بودند اين اتفاق نيفتاد و کماکان به اسم ايران فعاليت مي کنم. در حال حاضر با تيم داوري ايراني کانديد مسابقات جام جهاني شديم. تا زماني که اين تمايل از سوي مسئولان کشور براي قضاوت باشد براي ايران سوت مي زنم و اگر اين تمايل نباشد يا داوري را کنار مي گذارم يا تصميمات ديگري مي گيرم.
ارتباط با همکاران قديمي
ارتباط خيلي خوبي با دوستانم در ايران دارم. از طرقي فضاي مجازي و نرم افزارها هر روز با هم در ارتباط هستيم و گاهي درباره صحنه هاي فوتبال نيم ساعت و چهل دقيقه با دوستان داورم صحبت مي کنم.
تحريم و پرداخت نشدن دستمزدها
بحث پرداخت نشدن دستمزدها از سوي فيفا بحث الان نيست و چند سال است که وجود دارد. همين الان ما هنوز دستمزدهاي جام جهاني را از فيفا نگرفته ايم. خوشبختانه اي اف سي هميشه تعامل داشته و چون مقر کنفدراسيون در مالزي است و دوستان زيادي براي در کلاس ها و يا تدريس به AFC مي روند هميشه تعامل داشته و با توجه به قوانين موجود دستمزدها را به صورت نقدي پرداخت مي کند و کساني که آنجا هستند پول مربوط به فوتبال ايران را به کشور مي آورند. قبلا هر نفر صدهزاردلار مي توانست بياورد الان بيشتر اين مبلغ نزديک به سطح اروپا شده است. در اروپا هر نفر ده هزاردلار مي تواند بياورد و از مالزي اکنون 25 هزاردلار است. تيم داوري ايران در آخرين بازي که خود من به همراه آقاي ابوالفضلي و منصوري حضور داشتيم با همين شرايط دستمزدها را گرفتيم. البته واقعيت اين است تحريم ها هست و اثراتش را بخصوص در اين بخش گذاشته است و کاري از دست ما برنمي آيد.
در پايان تشکر مي کنم از تمام کساني در اين سال ها حامي من بودند يا مرا نقد کردند. من هميشه گفتم نقدهاي آن دوستان اثرگذار تر بوده و سعي کردم کارم را بهتر از قبل از انجام بدهم.
بازار