آخرين خبر/ کمپين رسانههاي قطري براي جلوگيري از واگذاري احتمالي نيوکاسل به يک شرکت سرمايهگذاري مورد حمايت عربستان سعودي، ليگ برتر را در مرکز مجادله سياسي ميان اين 2 کشور قرار داده است. شبکه ورزشي قطري بيناسپورت که حقپخش اختصاصي مسابقات ليگ برتر و ساير رويدادهاي ورزشي دنيا در خاورميانه را دارد، بارها عربستان سعودي را به حمايت از يک شبکه تلويزيوني ماهوارهاي به نام بياوتکيو متهم کرده که به گفته آنها مسابقات ورزشي را به شکل غيرقانوني پخش ميکردند. در حالي که رياض بارها ارتباط با اين شبکه را رد کرده اما رسانههاي طرفدار حکومت اين کشور مردم را به تماشاي آن ترغيب ميکنند. رسانههاي سعودي و متحدان آنها مدتهاست اين شبکه را به عنوان «دزدي شرافتمند» به تصوير ميکشند که جلوي انحصارطلبي ناعادلانه قطر در رابطه با حقپخش رويدادهاي ورزشي ايستاده است. سازمان تجارت جهاني در تازهترين گزارش خود که در آن از اتهامات قطر به دولت سعودي در مورد ارتباط با شبکه بياوتکيو حمايت کرده نسبت به موفقيت عربستان در اين معامله ابراز ترديد کرده و اين فرصتي در اختيار رسانههاي طرفدار قطر قرار داده تا از شکست احتمالي رياض احساس پيروزي کنند. عربستان سعودي در کنار مصر، امارات متحده عربي و بحرين از ژوئن ۲۰۱۷ درگير مجادله سياسي با قطر بوده و دوحه را به حمايت از تروريسم متهم کرده؛ ادعاهايي که از سوي قطر رد شده است.
بين در برابر بياوتکيو
در آغاز دعواي سياسي ميان رياض و دوحه، عربستان خريد حقاشتراک شبکه قطري بين را در عربستان ممنوع کرد. به اين ترتيب راه قانوني تماشاي مسابقات ليگ برتر روي مردم اين کشور بسته شد. بياوتکيو کمي بعد و تقريبا در زمان برگزاري جامجهاني ۲۰۱۸ شروع به کار کرد؛ اتفاقي که شبکه بين را به دفاع از حق اختصاصي خود براي پخش رويدادهاي ورزشي مهم جهان در منطقه وا داشت. شبکه بين، عربستان سعودي را به حمايت از بياوتکيو متهم کرده است. اين شبکه که روي ماهواره عربست متعلق به عربستان قرار دارد، برنامههاي انحصاري بيناسپورت را به طور غيرقانوني در اختيار مخاطبان خود قرار ميدهد. اما رياض گفته با اين شبکه ارتباطي ندارد. بسياري از ساکنان کشورهاي عربي بارها نسبت به حقپخش انحصاري بيناسپورت و هزينههاي بالاي خريد اشتراک اين شبکه ابراز ناخشنودي کردهاند. رسانههاي متعلق به کشورهاي رقيب قطر از جمله مصر و امارات متحده عربي از اين نارضايتي استفاده کرده و شبکه بياوتکيو را به عنوان رابينهود حقپخش تلويزيوني به تصوير کشيدهاند. روزنامه البيان امارات که حامي دولت است، نوشته: «بياوتکيو توانسته انحصارطلبي قطر در رابطه با رويدادهاي ورزشي را در هم بشکند و امکان تماشاي ورزش با قيمتي پايينتر را براي مخاطبان عرب فراهم کند.» اين در حالي است که به گفته رسانههاي قطري از جمله روزنامه الشرق، شبکه سعودي بياوتکيو بخشي از تلاش پادشاهي عربستان براي ضربه زدن به شرکتهاي تجاري قطر است و ريشه در مجادله سياسي اين 2 کشور دارد. در پي شکايتهاي مکرر قطر، بياوتکيو از ماهواره عربست حذف و خدمات آن در آگوست ۲۰۱۹ متوقف شد. از آن زمان برخي رسانهها گزارش دادهاند اين شبکه پخش خود را از ماهواره نايلست متعلق به مصر از سر ميگيرد اما شماري از مخاطبان بياوتکيو در عربستان سعودي و مصر به بيبيسي مونيتورينگ گفتهاند اين شبکه همچنان تعطيل است.
کارشکني
به گفته رسانههاي حامي دولت سعودي، تلاش قطر براي جلوگيري از فروش نيوکاسل به عربستان در وهله اول تلاشي است براي انحصار حقپخش مسابقات ليگ برتر در خاورميانه. نکته قابل توجه اين است که عبدا... بنمساعد بنعبدالعزيز آلسعود، شاهزاده سعودي مالک يکي از باشگاههاي ليگ برتري يعني شفيلديونايتد است. قطر و بازوهاي رسانهاياش با هدف جلوگيري از اين معامله کارزاري به راه انداخته و شبکههاي سعودي را به سرقت حقپخش متهم کردهاند. شبکه بين در آوريل ۲۰۲۰ طي نامهاي رسمي از ليگ برتر و ۲۰ باشگاه حاضر در آن خواست مانع از فروش نيوکاسل به صندوق سرمايهگذاري ملي عربستان سعودي شوند. همانطور که انتظار ميرفت رسانههاي قطري به گزارش سازمان تجارت جهاني واکنش نشان دادند؛ گزارشي که احتمال سرقت حق نشر توسط عربستان سعودي را مطرح کرده و فروش نيوکاسل به اين کشور را زير سوال برده است. در اين رابطه وبسايت قطري الجزيره تيتر زد؛ ميراث بياوتکيو روياي عربستان سعودي براي خريد نيوکاسل را نقش بر آب ميکند. تيتر روزنامه الشرق چاپ دوحه هم اين بود؛ شکايتها عليه دولت سعودي به دليل سرقت حقپخش، معامله باشگاه نيوکاسل را به خطر مياندازد. بايد ديد آخر اين بازي سياسي که اين بار از دل فوتبال به رسانه باز شده به کجا ميرسد.
بازار